Stoomboot Christiaan Brunings, een ijsbreker uit 1900, ligt langs de kant om bewonderd te worden.
Stoomboot Christiaan Brunings, een ijsbreker uit 1900, ligt langs de kant om bewonderd te worden.

'Ik denk dat we alles bij elkaar een prachtig programma hebben'

De Huizer Havendag staat zaterdag 22 juni op de agenda. Er wordt nog volop gewerkt aan het programma, dat in het teken staat van watersport en de haven.

HUIZEN De tweede Huizer Havendag komt er over een maandje aan. Op zaterdag 22 juni bruist de Oude Haven van 10.00 tot 17.00 uur weer van de activiteiten die met het water te maken hebben. De watersportverenigingen presenteren zich, er is onder andere een markt, een vlootschouw, een cultureel programma, een botterrace, een skûtsjesduel en de Stichting Huizer Botters laat zien wat zij doet.

Hoewel er nog volop wordt gewerkt om de dag helemaal rond te krijgen, onthult Emile van Waegeningh van de Stichting Huizer Havendagen alvast de grote lijnen. "Ik denk dat we alles bij elkaar een fantastisch programma hebben. Ik ben heel blij dat we dankzij wethouder Roland Boom ook de Optimist on Tour aan het programma hebben kunnen toevoegen. Zo kunnen jongeren kennismaken met watersport en dat is ook een van de doelstellingen van de stichting en de dag."
De eerste Huizer Havendag vorig jaar is goed bevallen en met het oprichten van een speciale stichting is het de bedoeling dat deze dag voor langere tijd gewaarborgd wordt. Na een evaluatie zijn er wel wat dingen aangepast. "Het concert aan het einde was een mooie afsluiter, maar een podium is duur en heel arbeidsintensief om op te bouwen en af te breken. Bovendien was het te ver weg. We hebben nu besloten om voor het culturele programma het havenkommetje achter Porterhouse te gebruiken."

Acts

Verantwoordelijk voor dit programma is Johan Verhey. "Hij heeft al een paar mooie acts op het lijstje staan, zoals troubadour Ernst van der Sloot, Prinses Irene, shantykoor De Zoute Zee, Pro Musica en er worden twee eenakters gespeeld van de Theaterroute: 'Het bakken van de schol' en 'De laatste visser'. "Mooi om te zien is dat er veel lokale deelnemers zijn. Overigens hoop ik dat hier ook veel sloepjes en vletjes komen te liggen. Die mogen de kom wel in. Voor overige boten wordt de kom afgesloten."
De havenkom zal niet de enige plek zijn waar entertainment is. Zo zal het shantykoor ook optreden in het promodorp van de watersportverenigingen, dat naast de parkeerplaats bij het Fletcher hotel zal verrijzen. Daar zal ook een dweilorkest spelen. Het promodorp is ook nieuw ten opzichte van de vorige Huizer Havendag. "Toen stonden de kramen van de watersportverenigingen tussen de marktkramen. Nu hebben we dat gebundeld in het promodorp. Alleen de hengelsportvereniging Naarden Bussum staat daar niet. Die is op hun verzoek te vinden op de kop van de haven aan de Bestevaer. Daar kunnen ze het vissen ook demonstreren. De rest van de demonstraties en het suppen zijn in de werkhaven."
De markt is er als vanouds wel weer, maar dan alleen op de Havenstraat. "Vorig jaar hadden we pontjes die overvoeren en stonden er ook op de Energieweg kramen. Het overvaren leverde best gevaarlijke situaties op met zo veel scheepvaart. Daarom doen we het nu zo."

Vlootschouw

Terug van weggeweest is de vlootschouw. Langs de kade komen weer een aantal bijzondere schepen te liggen. Onder andere de door stoom aangedreven Christiaan Brunings, een ijsbreker uit 1900, doet Huizen aan voor de Huizer Havendag. Ook een marineschip, de Piet Hein, de Jan van der Heijde 2, Bernard van Leer en de maaiboot zijn te bezichtigen.
Op de botterwerf zal meer aandacht zijn voor de historie van de vissers. "Dat doen we in samenwerking met het Huizer Museum. Er komt een expositie over het leven van de vissers en hun gezinnen. De Historische Kring Huizen zorgt weer voor mensen in klederdracht." Daarnaast kan er tegen een kleine vergoeding ervaren worden hoe het is om te zeilen op een botter. Op het Gooimeer is er de Huizer Haringrace en zullen twee skûtsjes met elkaar duelleren. "Zo proberen we van de Huizer Havendag weer een mooie dag te maken."

Vlootschouw is weer terug en de markt alleen nog op de Havenstraat

Zie voor meer informatie de site HuizerHavendag.nl.

Optimist on Tour komt ook naar de Huizer Havendag.