Diverse medewerkers voelen zich 'genomen' en 'belazerd' door teamleider

vervolg voorpagina

Op basis van de diverse verklaringen gedurende het verloop van de hoorzittingen en de eigen onderzoeksactiviteiten van de commissie, zijn ook enkele medewerkers uitgenodigd en gehoord die niet in de oorspronkelijke planning waren opgenomen. Wie dat zijn en welke functie zij hadden wordt niet duidelijk uit het rapport.

De constateringen van de onderzoekscommissie zijn wel te lezen en openbaar. Zo wordt geconstateerd dat Pav'ers veelal ingewerkt worden door de reeds ingewerkte Pav'ers. Er bestaat geen schriftelijke werkinstructie of procesbeschrijving. Dat betekent dat een verkeerde of niet-optimale werkwijze ook op die manier werd en wordt voortgezet. De aanwijzing als Pav'er gebeurde informeel, ogenschijnlijk zonder dat er aandacht werd besteed aan de formele kaders en de tot de rol behorende persoonlijke verantwoordelijkheden. Veel Pav'ers wisten ook niet dat zij onafhankelijk hun oordeel dienden uit te spreken en niet in opdracht van een meerdere facturen mochten goedkeuren. Dat gebeurde dan ook veelvuldig en zo werd betaald voor opdrachten die niet uitgevoerd waren en waarvan het geld opzij werd gezet voor later, bang om budgetten kwijt te raken als ze niet waren uitgegeven. Wel voelden de medewerkers zich verantwoordelijk dit 'reservegeld' bij te houden als een soort alternatieve boekhouding. De werknemers zagen dit als een zware last. Daarbij hadden ze geen basiskennis van het financieel beheer. Ook hadden ze geen overzicht over wat er precies in zijn geheel gebeurde. Dat had de teamleider wel en die verrijkte zichzelf. Bij de ondervraagde medewerkers zou hier geen sprake van zijn.

Al eerder werd bekend dat de commissie plichtverzuim en toerekenbaarheid heeft geconstateerd. Omdat de medewerkers echter eigenlijk niet wisten wat ze deden en dachten dat het een normale gang van zaken was, is het volgens de commissie niet verwijtbaar en zijn disciplinaire maatregelen niet nodig. Wel moet de gemeente de gang van zaken beter regelen, maar dat had het college direct na het bekendmaken van de fraudezaak al besloten. Er komt onder andere een duidelijke handleiding voor Pav'ers en mensen moeten kennis hebben van financieel beheer.

De commissie heeft geconstateerd dat diverse medewerkers die zijn gehoord door de hele gang van zaken in meer of mindere mate zijn verrast. Medewerkers hebben verklaard zich 'genomen' en 'belazerd' te voelen, met name door de zelfverrijking bij de ontslagen teamleider. Het wordt als zuur ervaren dat men nu verantwoording moet afleggen voor een werkwijze waarvan men dacht dat dit passend was omdat dit door de leidinggevende werd verlangd.