De winnende jeugdbrandweerleden.
De winnende jeugdbrandweerleden. Foto's: Brandweer Huizen

Jeugdbrandweer wint eerste wedstrijd van het seizoen met overmacht

Met 48 punten verschil werd de jeugdbrandweer afgelopen zaterdag eerste. Daardoor mag de ploeg naar de halve finale. Ook individueel was er succes.

HUIZEN De jeugdbrandweer Huizen is haar wedstrijdseizoen 2019 goed begonnen door bij de selectiewedstrijden in Apeldoorn op zeer overtuigende wijze de 1e plaats te behalen. Dit betekent dat de ploeg mag aantreden bij de halve finale die op 22 juni in Wageningen wordt gehouden.

Tijdens de prijsuitreiking bleek dat de ploeg uit Huizen de brand als beste had bestreden. Het puntentotaal van de jeugdige spuitgasten bedroeg 1060. Dit was maar liefst 48 punten meer dan de jeugdbrandweer van Dalfsen, die met 1012 punten beslag legde op de 2e plaats.

Bevelvoerder

Naast het succes van de ploeg was er ook persoonlijk succes voor de ploegleden. Marlin Blaas was met afstand de beste bevelvoerder. Ook de beste aanvalsploeg, bestaande uit Floris-Jan Weijermans en Thijs Brasser, en de beste waterploeg, bestaande uit Michael de Groot en Jesse Bout, kwamen uit Huizen. De Huizer pompbediende Naut van der Poel eindigde als een-na-beste.

Opslagloods

De Huizer jeugdbrandweer bond de strijd in Apeldoorn aan met elf andere ploegen uit heel Nederland. De ploeg moest een gesimuleerde brand bestrijden die was uitgebroken in een opslagloods van het aannemersbedrijf Timmer Ugchelen BV. De brand was ontstaan doordat een elektrische vorkheftruck die aan de oplader stond, in brand was geraakt. De brand was doorgeslagen naar boven en had de vloer van de vlonderstelling bereikt.
Bij aankomst werden de ploegen opgewacht door de medewerker die de brand had ontdekt en uitleg kon geven over wat er gebeurd was. Het was de bedoeling dat eerst de in brand staande vorkheftruck geblust zou worden, waarbij rekening gehouden moest worden met de elektriciteit. Daarna kon met een tweede straal veilig de stelling worden beklommen en de brand op de vloer van de vlonder worden bestreden.
Bij de bestrijding van deze gesimuleerde brand werd vooral gelet op hoe de ploegen omgingen met het verkennen van de vuurhaarden en of er goed gelet werd op de eigen veiligheid. Uiteindelijk bleek de Huizer ploeg dat dus als beste te hebben gedaan.

De ploeg in actie.