Adriaantje met locoburgemeester Bert Rebel.
Adriaantje met locoburgemeester Bert Rebel. Foto: Bob Awick

Adriaantje Schaap-Vlaanderen viert 105de verjaardag

HUIZEN Adriaantje Schaap-Vlaanderen heeft gisteren haar 105de verjaardag gevierd. Dat deed ze in Voor Anker waar ze inmiddels een aantal jaren woont. Locoburgemeester Bert Rebel kwam haar namens de gemeente feliciteren.

Op haar respectabele leeftijd mag ze nog niet klagen. "Ze is redelijk gezond. Ze heeft nog nooit een operatie of iets gehad. Ze wordt de laatste paar maanden wel wat vergeetachtig, maar ze is nog wel goed bij, hoor", vertelt haar 81-jarige dochter Adri.

Alle kinderen van Adriaantje zijn nog in leven. Ook de 76-jarige zus en 69-jarige broer van Adri kunnen dit heuglijke feit samen met hun moeder vieren, net als de inmiddels 6 kleinkinderen en 13 achterkleinkinderen. "Daarvan is nog niemand getrouwd, hoor. De oudste is 25 en de jongste 12."

Haar man is inmiddels al heel wat jaren dood. Haar man werkte vroeger en zelf bleef Adriaantje thuis. "Dat was vroeger zo. Haar man overleed al in 1982 toen hij 71 was. Sindsdien woont ze alleen. Heel lang heeft ze het volgehouden in haar huis aan de Julianastraat en sinds een jaar of acht woont ze nu hier. Ze heeft heel veel in de wereld zien veranderen", zegt Adri. "Van de eerste auto, de eerste computer en nog veel meer." Met de computer kan ze niet overweg. "Wel heeft ze altijd veel gelezen. Toen ze 91 jaar was, heeft zij als oudste lid samen met het jongste lid de nieuwe bibliotheek geopend. Dat vond ze heel leuk om te doen."

Voor haar leeftijd ziet ze er nog goed uit. "Je zou denken dat ze alles nog kan, maar dat is niet zo. Je merkt toch echt wel dat ze echt op leeftijd is", meldt haar dochter. Van lezen en tv-kijken komt weinig meer. "Je merkt dat ze minder belangstelling voor dingen heeft en ze blijft het liefst op haar kamer."