Van links naar rechts: Jan Kroon, René Schiltkamp en Monique van Vispaviljoen Bunschoten.
Van links naar rechts: Jan Kroon, René Schiltkamp en Monique van Vispaviljoen Bunschoten. Foto: Bob Awick

Vispaviljoen Bunschoten bestaat 1 jaar

HUIZEN Vispaviljoen Bunschoten aan de Energieweg 10 bestaat 1 juni al weer 1 jaar. Het heeft heel wat voeten in de aarde gehad voordat het zover was en het eerste jaar is omgevlogen, aldus initiatiefnemer Jan Kroon en eigenaar René Schiltkamp. "Het is fantastisch en voldoet helemaal aan de verwachting", vertelt Jan enthousiast. Tijdens de Huizer Havendag van 22 juni vieren ze het jubileum uitgebreid met zalm roken, een buitenbar en een leuke aanbieding.

Bij mooi weer kunnen de bezoekers bij het vispaviljoen van dinsdag tot en met zaterdag tussen 9.00 en 18.00 uur lekker op het terras voor de deur een visje eten, met of zonder broodje, of een complete maaltijd met friet en salade. Ook borrelhapjes staan op de kaart. Voor kinderen zijn er speciale menu's en de niet-viseter kan een menu met schnitzel krijgen. Als het weer minder is, dan is er binnen ook voldoende plek om de versgebakken vis te eten.
"We hebben een eenvoudige kaart met de klassiekers erop, maar als iemand een speciaal verzoek heeft dan kijken we of we dat kunnen regelen", legt René uit. Dat kan eenvoudig, omdat het vispaviljoen direct bij de groothandel ligt en er veel op voorraad is. "Met visbezorgd.nl bezorgen we immers verse vis door het hele land", zegt René.
Het vispaviljoen zit tussen een snackbar en een restaurant in. Jan: "Je kunt hier meer dan snacken en het is geen chic restaurant. Veel mensen weten niet wat ze zich bij een paviljoen voor moeten stellen. Het is eigenlijk een soort strandpaviljoen, maar dan in Huizen en met kwaliteitsvis." Er heerst een losse sfeer en binnen in het paviljoen kun je door het glas zien hoe de vis in de groothandel wordt schoongemaakt. De koopwaar van het paviljoen ligt daarnaast ook uitgestald in de toonbank. Wie iets mee wil nemen om thuis klaar te maken, kan het hier ook krijgen. "We hebben sinds kort ook wat spullen te koop die passen bij de vis, zoals saus en kruiden", licht René toe. "Daar was vraag naar."
Jan en René zijn tevreden over het verloop van het eerste jaar. "We nemen binnenkort al het vijfde personeelslid aan", zegt Jan glunderend. Als initiatiefnemer van het vispaviljoen verricht hij inmiddels hand-en-spandiensten voor het bedrijf. "Ik vind dat heel leuk om te doen."
René vertelt dat het wel een hectisch jaar is geweest. "Horeca is toch wat anders dan groothandel." Zelf begon hij ooit als visfileerder in het bedrijf en groeide langzaam door. Nu runt hij naast de groothandel ook het paviljoen. "Vooral het opvangen van de pieken was in het begin lastig. Nu zijn we daar wel op berekend." Langzaam durft hij al vooruit te kijken naar een nieuw jaar, waarin hij hoopt dat hij de menu's ook af kan laten halen. "Volgens mij is daar wel behoefte aan, maar alles op zijn tijd."
Hoewel heel veel mensen het vispaviljoen al weten te vinden, zoals veel Huizers, toeristen op de fiets en mensen die in de omgeving werken, blijkt nog niet iedereen door te hebben dat er 'aan de andere kant' van de haven ook nog wat te beleven valt. Jan: "We hebben inmiddels een bord bij de Bestevaer staan en we zeggen ook consequent dat we aan de andere kant van de haven zitten, schuin tegenover Coronel. Het is hier ook gezellig."

Zie ook vispaviljoen.nl.