Gerson in zijn slaapkamer, waar hij ook kan trainen, met op de achtergrond al zijn behaalde prijzen.
Gerson in zijn slaapkamer, waar hij ook kan trainen, met op de achtergrond al zijn behaalde prijzen. Foto: Bob Awick

Karateka Gerson Wattilete (14) krijgt talentenstatus B van het NOC*NSF

Gerson is als talent erkend door NOC*NSF en traint bij Jong Oranje. Zijn sport karate is echter klein en er is geld nodig voor zijn wedstrijden.

HUIZEN Gerson Wattilete (14) heeft al heel wat wedstrijden gewonnen in zijn sport karate. Zo schreef hij al een wereldkampioenschap in de stijl Wado Ryu op zijn erelijst bij en won hij twee keer het Nederlands kampioenschap. Inmiddels zit hij bij de A-selectie van Jong Oranje en kreeg hij afgelopen weekeinde te horen dat hij de talentenstatus B van het NOC*NSF heeft gekregen. Om echt door te groeien als atleet en om zijn droom om een Olympische medaille te behalen waar te maken, zijn dringend sponsors nodig.

Die mogen zich melden, maar binnenkort stapt Gerson samen met zijn ouders op de fiets om bedrijven langs te gaan om hem te steunen. "Er is voor dit jaar en komend jaar zo'n 6.000 euro nodig om alle reiskosten naar buitenlandse wedstrijden voor Gerson te betalen", legt zijn vader René uit. "Wij, of een van ons, gaan ook mee, want hij kan nog niet zonder begeleiding op reis, maar wij betalen dat zelf. We zijn echter een doodgewoon gezin uit Huizen en kunnen helaas niet alle kosten zelf opbrengen."
Omdat het om een kleine sport gaat in Nederland gaan er geen miljoenen in om. Sporttalenten krijgen in het karate dus niets vergoed. Zelf een trainingspak of sporttas is geen vaste prik. Om punten te behalen en zich te kwalificeren voor de grote kampioenschappen moet Gerson wel naar het buitenland voor wedstrijden. Zo is hij al in Luxemburg geweest, Venetië, Braga en Cyprus en wacht Oostenrijk nog op hem. Kroatië laat hij schieten, omdat hij dan te druk is op school.

"Ik zit op het Erfgooierscollege in 3 mavo. Volgend jaar doe ik examen en gaat dat even voor. Ik moet mijn diploma halen, dat is ook belangrijk", vertelt Gerson. Zijn moeder Francis legt uit dat ze in overleg met de school en Gerson er al voor gekozen hebben om hem niet de havo te laten doen. "Nu redt hij het prima met trainen en school. Ze werken ook goed mee, maar soms moet je keuzes maken." Na het behalen van zijn mavo-diploma gaat hij wel verder met havo.
Gerson traint doorgaans elke dinsdag en donderdag bij sportschool Van Hellemond in Naarden en Hilversum. "Soms help ik ook weleens op woensdag, maar nu ik de bruine band heb, hoef ik daar niet meer voor te trainen." Elke zondag van 12.00 tot 14.00 traint hij ook nog bij Jong Oranje in Leusden. In het weekeinde zijn er daarnaast vaak ook nog wedstrijden. "Dat is voldoende voor nu. Hij moet ook nog wat anders kunnen doen."
In zijn vrije tijd speelt Gerson graag met de spelcomputer. Dan kan hij even ontspannen. "Op het moment zit ik in een groeispurt. Dat kan ik wel merken. Laatst kon ik niet eens meer mijn tenen aanraken toen ik bukte. Nu gelukkig weer wel", vertelt de jonge sporter. Zelf is hij gedisciplineerd genoeg om alles te doen wat hij moet doen om steeds beter te worden in zijn sport. Daarbij hoort inmiddels ook verliezen. "Laatst moest ik in de open klasse, zonder gewichtsklasse, tegen een Engelse jongen waar ik op Curaçao tijdens het WK van had gewonnen. Hij was inmiddels een kop groter en een stuk zwaarder. Ik kreeg een klap tegen mijn schouder en moest stoppen. Dat was wel moeilijk. Maar ik kijk dan altijd wat ik ervan kan leren. De volgende keer gebeurt het niet meer", zegt hij vastbesloten.
René hoopt dat de bedrijven die ze straks zullen bezoeken openstaan voor sponsoren. "Ik hoop dat Huizen, net zoals wij, er trots op is dat Gerson een topatleet is en dat we hem samen naar de Olympische Spelen van 2024 kunnen brengen. In 2020 is karate voor het eerst een Olympische sport." Gerson: "Ik zou het fantastisch vinden om in 2024 mee te mogen doen. Dat is mijn droom." Binnenkort hoopt hij met een eigen website te beginnen, daarvoor is al een sponsor gevonden. "Nu de rest nog."

Mensen die willen bijdragen kunnen voor meer informatie mailen naar f.wattilete@casema.nl.