Olga Dol organiseert voor de vijfde en laatste keer de Kunst- en Cultuurmarkt.
Olga Dol organiseert voor de vijfde en laatste keer de Kunst- en Cultuurmarkt. Foto: Bob Awick

Speciaal boekje ter gelegenheid van het 5-jarig bestaan van de Kunstmarkt

HUIZEN Olga Dol viert feest met haar Kunst- en Cultuurmarkt, die ooit als Kunstmarkt startte. Ter gelegenheid van het 5-jarig bestaan maakte ze een speciaal boekje waarin alle 75 kunstenaars staan die 7 september van 10.00 tot 18.00 uur aan de Havenstraat 76 naast de Krachtcentrale staan. Daarnaast is er ook triest nieuws. Ze stopt: "Het is ontzettend veel werk en ik heb wel hulp van vrijwilligers, maar dat is het dan ook. Ik had van de gemeente meer gehoopt."

Zelf maakt Olga ook kunst en dat inspireerde haar om een kunstmarkt te gaan houden, zodat iedereen kon zien wat voor moois er buiten de Atelierroute in Huizen en omstreken gemaakt wordt. "Omdat de kunstmarkt toen werd gehouden tijdens de Botterdag, het latere Havenfestival, hoefde ik zelf alleen voor de markt te zorgen. De promotie en vergunningen werden geregeld. Nu ik na het stoppen van het Havenfestival alles zelf moet doen, is dat wel een hele klus."
Vorig jaar verhuisde ze als zelfstandig evenement naar de plek naast de Krachtcentrale. "Ik kreeg wel een beetje subsidie en dat heb ik gebruikt om spandoeken op te kunnen hangen en posters van te laten drukken, zodat iedereen wist waar we stonden." De markt werd een succes en vol goede moed ging Olga verder met de jubileumeditie. "Inmiddels hebben we 75 kunstenaars die meedoen. Er zitten heel verschillende mensen bij, met divers werk. De oudste deelnemer is een dame van 90 jaar met schitterende kunst. De jongste is een onderwijzer van 28 jaar. Ook doet iemand mee die geselecteerd is voor de Rembrandtwedstrijd. Er komt dus weer topkunst naar Huizen", vertelt ze enthousiast.
Naast de website kunstmarkthuizen.nl wilde ze ter gelegenheid van het jubileum ook een boekje uitgeven. "Ik hoopte op wat extra subsidie. Nu heb ik 1.100 euro. De gemeente vond dat ik dan geen boekje moest uitgeven. Nu ben ik zelf maar op de fiets gestapt en ben langs allerlei bedrijven gegaan om adverteerders te benaderen. Dat kost veel tijd. Het is voor mij ook allemaal vrijwilligerswerk. Gelukkig heb ik een aantal bedrijven bereid gevonden; het boekje komt half juni uit en ligt dan bij de adverteerders. Daar kunnen mensen een boekje halen. Op de website staat bij welke bedrijven ze terecht kunnen."
De markt is inmiddels uitgegroeid tot een kunst- en cultuurmarkt. "Het cultuurgedeelte wordt door Johan Verheij verzorgd. Ongeveer twee weken van tevoren zullen we het programma bekendmaken. Dat komt er dus ook nog aan."
Dankzij de hulp van enkele vrijwilligers kan ze de markt organiseren. Bijvoorbeeld doordat het boekje werd opgemaakt door haar zoon en zijn vrouw, die ook de website heeft gemaakt, en de foto's van de kunstenaars door de Gooische Fotoschool werden gemaakt. En dan zijn er ook nog de vrijwilligers die op de dag zelf hand-en-spandiensten verlenen. "Ik zoek nog een aantal mensen die op de dag zelf willen helpen", zegt ze. "Ze kunnen mailen naar info@kunstmarkthuizen.nl. Voor hen wil je trouwens ook graag drinken en een lunch verzorgen als organisatie. Daar heb je ook geld voor nodig. De kraamhouders betalen voor hun plek, dus zo heb ik ook inkomsten. Toch was het niet krijgen van wat extra geld voor het evenement voor mij zo'n domper dat ik ermee ga stoppen. Het is genoeg geweest. Ik heb er hard genoeg voor gewerkt."