De politie kreeg in Huizen te maken met een grote stijging van meldingen over verwarde personen.
De politie kreeg in Huizen te maken met een grote stijging van meldingen over verwarde personen. Foto: Christian Pfeiffer

Zorgen over toename aantal meldingen verwarde personen

HUIZEN De raadscommissie Algemeen Bestuur en Middelen (ABM) heeft maandag in haar vergadering haar zorgen uitgesproken over de stijging van 106 procent van het aantal meldingen verwarde personen. Bij de criminaliteitscijfers over het eerste kwartaal van dit jaar bleken dit er 64 te zijn, ten opzichte van 31 in het eerste kwartaal van 2018.

In de toelichting op de cijfers staat dat het hier gaat om het aantal meldingen en niet over het aantal verwarde personen. Er kunnen meerdere meldingen zijn die betrekking hebben op een en dezelfde persoon. In het district Midden-Nederland en in de regio is er ook een toename zichtbaar, maar die is beduidend minder groot dan in Huizen. De toename van het aantal meldingen over verwarde personen is ook een landelijke trend.

Het ruim verdubbelen van het aantal meldingen leidde tot vragen van commissieleden. Zo wilde Marianne Vos van het CDA graag weten om hoeveel personen het gaat en wilde Karin Rienstra van GroenLinks weten of het college van burgemeester en wethouders iets kon zeggen over de oorzaak. Stef van der Pas van de PvdA vroeg zich af of bekend is bij de gemeente of er zicht is op deze mensen en of deze personen wellicht hulp nodig hebben. Hier is de gemeente namelijk voor verantwoordelijk. "Het gaat hier om een containerbegrip. Het kan gaan om een demente bejaarde of iemand die een gevaar voor zichzelf is of de omgeving. Daarin zit nogal een verschil", zei hij. De PvdA'er kon zich voorstellen dat hier wellicht niet direct een antwoord op te geven was en bood de mogelijkheid om schriftelijk antwoord te krijgen op zijn vragen. Edwin Koning van Leefbaar Huizen sloot zich hierbij aan.

Trend

Burgemeester Sicko Heldoorn, vanuit zijn functie verantwoordelijk voor de openbare orde en veiligheid, moest de antwoorden vooralsnog inderdaad schuldig blijven. "Het is een trend die mij inderdaad ook is opgevallen en ik heb bij de politie om een toelichting gevraagd. We hebben als gemeente goed grip op wat er speelt door de persoonsgebonden casusaanpak. De gemeente, politie en hulpverleningen hebben goed zicht op personen met gedragsproblemen die overlast veroorzaken of de openbare orde verstoren. Ik kan deze cijfers dan ook niet plaatsen en heb daarom om meer informatie gevraagd." Hij gaf daarbij aan dat het ook om meerdere meldingen over één persoon zou kunnen gaan. Daarom wil hij eerst meer informatie voordat er verder gekeken wordt naar bijvoorbeeld de hulpverlening in de gemeente en de regio.
Het hoge aantal meldingen over verwarde personen was niet het enige dat de commissieleden was opgevallen. Wouter Holtslag van de VVD merkte op dat ook het aantal zware misdrijven in Huizen is toegenomen en ook dat baart hem zorgen. Daarnaast was het Stef van der Pas opgevallen dat het aantal auto-inbraken weer licht was gestegen en hij vroeg zich af of er hotspots zijn en wat er aan gebeurt. Hij wees daarbij op diverse meldingen van auto-inbraken op sociale media, met name in een parkeergarage bij de Oostermeent.

Veiligheidskrant

Burgemeester Sicko Heldoorn liet weten dat er op dit moment geen hotspot bij hem bekend was, maar dat zodra het nodig is er door de gemeente en politie een pakket maatregelen uit de kast wordt gehaald en actie wordt ondernomen, zoals eerder in het Nautisch Kwartier. Dan worden er folders uitgedeeld en is men extra alert bij meldingen.
De toename van het aantal zware misdrijven was hem ook opgevallen. "Hoewel de algemene tendens is dat het totaal aantal misdrijven afneemt in Huizen en we ons veiliger zouden moeten voelen, is die toename zorgelijk en moet je daar niet genoegen mee nemen." Om te werken aan het veiligheidsgevoel kondigde hij een veiligheidskrant aan die eens per twee jaar moet verschijnen. In juni komt het eerste exemplaar uit.