Gezamenlijke iftar

Vervolg voorpagina

Een iftar is een gezamenlijke maaltijd na zonsondergang die het vasten in de belangrijke maand ramadan voor de moslims doorbreekt.

Voordat er gegeten werd, waren er diverse sprekers, waaronder burgemeester Sicko Heldoorn. Hij wees erop dat de avond er één was in verscheidenheid, maar waarbij het niet ging om de verschillen, maar om wat de Huizers verbindt.

Respect

Na hem reciteerde de heer El Mansouri van de Marokkaanse moskee een stuk uit de Koran, waarna de heer Halici van de Turkse moskee de aanwezigen toesprak. Ook hij wees op de bijzondere avond die in het teken stond van verbinden. "Het gaat om respect voor de medemens en elkaars geloven, hoe verschillend we ook mogen zijn."

Nieuwsgierig

Tenslotte sprak mevrouw Speelman namens de Oosterlichtkerk. Zij betreurde dat er soms veel argwaan is richting de islam. "Laten we nieuwsgierig zijn naar elkaar en luisteren naar elkaars verhalen en niet meteen met een mening klaarstaan. Dat is de manier om nader tot elkaar te komen."

Die nieuwsgierigheid had bij een aantal inwoners van Huizen in ieder geval geleid tot het bezoeken van de iftar om meer te weten te komen over dit gebruik en de islam. Aanwezigen gaven aan de bijeenkomst goed georganiseerd te vinden en een uitstekend initiatief. Burgemeester Sicko Heldoorn was tevreden over deze eerste gezamenlijke iftar, die met behulp van veel vrijwilligers tot stand was gekomen.