Joost Schaapherder (links) en Hans Schotsman worden de wijkbrandweermensen in Huizen.
Joost Schaapherder (links) en Hans Schotsman worden de wijkbrandweermensen in Huizen. Foto: Bob Awick

Brandweer Gooi en Vechtstreek introduceert wijkbrandweer

Joost Schaapherder en Hans Schotsman worden de wijkbrandweermensen in Huizen. Beide zijn ervaren in het blussen van branden en preventie.

HUIZEN Brandweer Gooi en Vechtstreek heeft vorige week woensdag de wijkbrandweermannen in de regio gepresenteerd. Joost Schaapherder en Hans Schotsman gaan deze functie invullen in Huizen. Beiden kunnen wekelijks vier uur tijd besteden aan werken in de wijk.

De brandweer richt zich steeds meer op preventie. Een brand voorkomen is nog altijd beter dan een brand blussen. Bij de brandweer is daarom het project Brandveilig Leven opgericht en daar past een initiatief als een wijkbrandweerman of -vrouw prima in. In Hilversum functioneert al langer een wijkbrandweerman en de resultaten daar waren ernaar om ook in de overige regiogemeenten wijkbrandweermensen te benoemen. Maar wat gaan ze doen?

Woningchecks

Hans Schotsman: "We richten ons met name op ouderen en niet-zelfredzame mensen, maar iedereen is welkom om een wijkbrandweerman een vraag te stellen over brandveiligheid, want daar gaan we advies over geven. We kunnen op aanvraag woningchecks doen. Dat kunnen mensen zelf aanvragen, maar ook bijvoorbeeld wijkzorg. Dan gaan wij ter plekke kijken met een checklist en vertellen wat mensen kunnen doen om het thuis brandveiliger te maken. Dat is overigens veel meer dan alleen het ophangen van een rookmelder. Mensen zijn zich soms helemaal niet bewust van brandgevaar. Dat kan ook een kaarsje in de vensterbank zijn met nylon gordijnen. Of een goedkoop snoertje waarmee je je telefoon oplaadt. Dat is zo goedkoop omdat er geen beveiliging in zit tegen het blijven doorladen als je toestel vol is en dat kan een gevaarlijke situatie opleveren."

Bewust maken

Hij zit al jaren volop in dit soort werk en weet dat het erom gaat om mensen bewust te maken van dat brandgevaar. "Ik werk al 37 jaar bij de brandweer en weet uit ervaring wat de gevolgen zijn van een brand. We willen voorkomen dat er slachtoffers vallen en mensen tips geven om dat te voorkomen."
Ook Joost zit al jaren in het vak, al zijn het er wat minder dan Hans. Hij begon in 2001 als brandweervrijwilliger in Blaricum en kon in 2010 bij de beroepsbrandweer komen. Daarbij was hij veelal gestationeerd in Huizen, dus hij kent de omgeving. Als beroepsbrandweerman houdt hij zich ook bezig met brandpreventie. "Maar ik heb ook ervaring met het blussen van branden en ik kan dus vanuit die ervaring vertellen wat het is om bij een brand uit te rukken. Het mooie van het werk van wijkbrandweerman is dat je mensen die daar behoefte aan hebben advies kunt geven over brandveiligheid. Daarbij kan ik ook spullen laten zien die overgebleven zijn na een brand, zoals bijvoorbeeld een stekkerdoos waar de brand is begonnen. Dan kunnen mensen zien waar we het over hebben. Dat is anders dan dat je een bedrijf of organisatie belt omdat je verplicht komt controleren. Mensen staan open voor ons advies en ze zullen ons overal tegen gaan komen."
Waar, dat gaan de wijkbrandweermannen nu samen bekijken met hun netwerk en de gemeente. Dat kan tijdens een open dag zijn, maar ook in het buurthuis. "We zullen dat zeker laten weten en we gaan ook ons werk laten zien op Twitter, Instagram en Facebook. Daar kunnen de mensen ons volgen."

'Mooie van werk is advies geven over brandveiligheid'

Open Dag

De wijkbrandweermensen hebben nu hun opleiding afgerond, inclusief een training voor sociale media. Ze gaan na de vakantie echt zichtbaar starten. Dan komt er ook een introductie voor de inwoners. Daarover volgt nog meer informatie. Wel is al bekend dat Hans aanwezig is op de open dag van brandweer Huizen die op 7 september van 10.00 tot 16.00 uur plaatsvindt. Deze keer is dat niet in en om de kazerne, maar in het Nautisch Kwartier. Daar wordt dan op dezelfde dag het Oldtimer Festival Huizen gehouden. De brandweer is naast de werkhaven aanwezig en er worden er onder andere demonstraties gegeven Daarnaast kunnen bezoekers Hans alles vragen over brandveiligheid in huis.

Preventie

Burgemeester Sicko Heldoorn: "Het inzetten van de wijkbrandweer is een intensivering van de preventie van de brandweer. Preventie is in de afgelopen jaren steeds belangrijker geworden. Het gaat niet alleen meer om blussen, maar ook om het voorkomen van brand. In Hilversum hebben ze al ervaring opgedaan met de wijkbrandweer. De resultaten daar zijn hoopvol en fijn, vandaar dat we het nu ook in Huizen gaan invoeren."
Met het introduceren van de wijkbrandweer maakte de Veiligheidsregio ook bekend dat zij de kazernes ook meer wil openstellen voor het maatschappelijk belang. Voorlopig gaat het nog wel even duren voordat de kazerne in Huizen hierbij betrokken wordt. Hoe dat dat dan precies ingevuld gaat worden, wordt nog naar gekeken.

Interactie

Op deze manier komt er meer interactie tussen de brandweer en de gemeenschap, waarbij de wijkbrandweermannen de wijk in zullen trekken en inwoners vaker de kazerne zullen bezoeken. "Als de brandweer de mensen weet te vinden en andersom, zal een vraag over veiligheid ook makkelijker gesteld worden. Dat is waarom we het doen."