De jeugdbrandweer en hun begeleiding met links brandweercommandant John van der Zwan en rechts postcoördinator Fred Kos, geflankeerd door de burgemeester.
De jeugdbrandweer en hun begeleiding met links brandweercommandant John van der Zwan en rechts postcoördinator Fred Kos, geflankeerd door de burgemeester. Foto: Bob Awick

Jeugdbrandweer krijgt Huizer insigne als blijk van waardering van college

De jeugdbrandweer van Huizen bestaat al 45 jaar en is een kweekvijver van talenten voor de brandweer. Dat oogst waardering.

HUIZEN Jeugdbrandweer Huizen heeft vorige week dinsdagavond uit handen van burgemeester Sicko Heldoorn het Huizer insigne gekregen. De burgemeester speldde het kleinood op de revers van Gert-Jan Schram, die op dit moment hoofdleider is van de jeugdbrandweer. De 12 jeugdbrandweerlieden, 11 jongens en 1 meisje, kregen allemaal bloemen, net als de rest van de begeleiding van het jeugdkorps.

De jeugdbrandweer in Nederland bestaat dit jaar 50 jaar en het korps in Huizen 45 jaar. Een mooi moment om de jeugdbrandweer in het zonnetje te zetten en te laten zien dat het gewaardeerd wordt, aldus het Huizer college van burgemeester en wethouders.

Verrast

De jongelui van de brandweer werden met de uitreiking verrast. Hen was verteld dat ze naar Hilversum moesten om filmopnamen te maken. Dat was geen vreemde smoes, want tijdens de onlangs gewonnen wedstrijd was er ook al een jeugdbrandweerploeg van een ander korps gefilmd.
Normaliter oefent de jeugdbrandweer om 19.00 uur en er werd deze keer al om 18.00 verzameld om eerst poffertjes te eten en daarna naar Hilversum te gaan. De tocht ging echter naar het gemeentehuis, waar de jeugdbrandweerlieden werden ontvangen door een volle zaal met mensen, waaronder hun ouders.
Nadat de burgemeester ze had toegesproken en de speld had uitgereikt, kregen ze ook nog een woordje van de brandweercommandant van brandweer Gooi en Vechtstreek, John van der Zwan.
Zowel hij als de burgemeester benadrukte dat het jeugdkorps belangrijk is omdat het de talenten van de toekomst zijn van de brandweer, of ze er komen werken als vrijwilliger of beroeps of op een ander niveau. Daarnaast dragen zij vaak met hun opgedane vaardigheden bij aan de maatschappij.
Dat zij nu de lof en waardering van de gemeente kregen, was iets dat zij niet te licht moesten opvatten. "Ik werk al 30 jaar bij de brandweer en ik heb nog niet eens zo'n insigne", aldus de brandweercommandant.

Oud-begeleiders

In de zaal zaten ook oud-begeleiders van de jeugdbrandweer. Onder hen Dick Bos, die zelf als 14-jarige jongen al met de brandweer meeging. "Dat mocht eigenlijk niet, maar mijn baas zat bij de brandweer, dus ik ging mee." Zo rolde hij erin én omdat hij bevriend was met de zoon van de commandant. Dick was een van de mede-oprichters van het jeugdbrandweerkorps. "We kregen meteen al 24 aanmeldingen. Vaak zonen van brandweermensen. Het is mooi om iemand iets te kunnen leren", zegt hij glunderend.
Het jeugdbrandweerteam heeft altijd op steun vanuit het brandweerkorps kunnen rekenen. Het huidige team heeft zes begeleiders en er is ook nog eens een pool van zes mensen die bij kunnen springen als het nodig is. Het zijn allemaal brandweermensen die hun kennis over willen brengen. Hoofdleider Gert-Jan doet dat met overtuiging. "Ik ben in 1986 zelf ook bij de jeugdbrandweer begonnen en als je iets goeds neer wilt zetten, moet je het ook goed begeleiden", zegt hij.
Volgens postcoördinator Fred Kos staat de jeugdbrandweer uit Huizen in het land hoog aangeschreven, wat een positieve weerslag heeft op het brandweerkorps. De jeugdbrandweer is ook altijd een geduchte tegenstander en dat is niet gek. In de afgelopen 40 jaar is de jeugdbrandweer van Huizen vijf maal landskampioen geweest. De laatste keer is echter al weer enige tijd geleden, namelijk in 1999. Er is wel weer hoop op een hoge klassering. Onlangs werd de huidige ploeg overtuigend eerste bij de wedstrijd en plaatste zich voor de halve finale.

De jongelui van de brandweer werden met de uitreiking verrast

Jeugd vanaf 13 jaar is welkom bij de jeugdbrandweer. Kijk voor meer informatie op jeugdbrandweer.nl of bel met de kazerne.