Het Huizer Vis Festijn van Rotary Huizen is uitgegroeid tot een goedlopend evenement om geld in te zamelen voor goede doelen.
Het Huizer Vis Festijn van Rotary Huizen is uitgegroeid tot een goedlopend evenement om geld in te zamelen voor goede doelen. Archieffoto: Bob Awick

Huizer Vis Festijn van Rotary Club Huizen beleeft eerste lustrum

Rotary Club Huizen organiseert 21 juni voor de vijfde keer het Huizer Vis Festijn. Met het evenement wordt geld ingezameld voor goede doelen.

HUIZEN Het Huizer Vis Festijn van Rotary Club Huizen wordt vrijdag 21 juni voor de vijfde keer gehouden. Het festijn is de afgelopen jaren uitgegroeid tot een goedlopend evenement om geld in te zamelen voor goede doelen. Dit jaar wordt geld gegeven aan de Stichting Huizer Botters, KinderBeestFeest en Voedselbank Gooi & Omstreken.

"De goede doelen kiezen we al ruim een jaar van tevoren", vertelt Marjolein Schuyt, voorzitter van de organiserende Commissie Community Services van Rotary Club Huizen. "Leden kunnen de goede doelen aandragen. Wij maken dan een selectie en uiteindelijk kiezen de leden welke goede doelen het geld krijgen." Omdat het Huizer Vis Festijn plaatsvindt bij de Stichting Huizer Botters is deze stichting altijd een van de goede doelen. "We hebben elkaar nodig."
Daarnaast werd dit jaar ook gekozen voor de Stichting KinderBeestFeest, die jaarlijks 1.250 chronisch zieke of gehandicapte kinderen met hun thuiswonende gezinsleden een magische dag bezorgen in Artis. Heel veel vrijwilligers maken dit mogelijk en dit jaar bestaat de stichting 20 jaar. Ook de Voedselbank Gooi & Omstreken mag rekenen op een bijdrage. De hoofdvestiging zit aan de Energieweg 33-39 in Huizen en is inmiddels een van de grootste van Nederland. Vanuit deze vestiging worden elke week de uitgiftepunten in Gooi, Eemland en Vechtstreek bevoorraad.
Vorig jaar werd er 30.000 euro opgehaald met het evenement en Rotary Club Huizen hoopt dit jaar ook weer op zo'n geweldige opbrengst.
"Het evenement bestaat eigenlijk uit twee onderdelen. 's Middags vindt de botterrace plaats tussen de deelnemende bedrijven. "De botterverkoop is eigenlijk altijd het lastigste onderdeel. Toch is het ons dit jaar ook weer gelukt om bedrijven te vinden die 25 botters gaan bemannen en meedoen", vertelt Marjolein. "De deelnemende bedrijven worden om 12.45 uur verwacht en dan volgt eerst de lunch. Daarna gaan zij aan boord om te vertrekken naar de start. Om 15.00 uur start de race en wordt er twee uur gevaren. De wedstrijd is officieel met alles erop en eraan, zelfs met een startschip." Vorig jaar wist Multi Papier Sans Fin te winnen met de BU16. Zij doen dit jaar ook weer mee en kunnen deze eer dus verdedigen.

Tussen 17.15 en 17.30 uur worden de botters weer terug verwacht. De deelnemers gaan dan haring happen. Om 17.30 uur start het avondprogramma. "Hiervoor kunnen belangstellenden nog kaartjes kopen. Die kosten 5 euro per stuk en het geld gaat allemaal naar de goede doelen. Er is naast vis nog van allerlei lekkers te krijgen en de band Amber Roots treedt ook weer op. We zijn wel strenger geworden dit jaar en mensen moeten echt hun kaart tonen bij binnenkomst en munten om consumpties en eten te kopen kunnen alleen maar op vertoon van de kaart gekocht worden", legt Marjolein uit.
Dat heeft alles te maken met het succes van het evenement. "Vorig jaar waren er op het piekmoment dat de botters binnenkwamen en het avondprogramma begon zo'n 700 mensen binnen. Dat is veel. Voor de veiligheid hebben we nu de kaartverkoop gelimiteerd, zodat het een gezellig en veilig evenement blijft. Ook zijn er beveiligers aanwezig." Marjolein heeft zelf een evenementenbureau en weet waar ze op moet letten. "In de loop der jaren zijn we gegroeid en de organisatie is daarmee ook geprofessionaliseerd."
Daarnaast probeert de organisatie ook meer op het milieu te letten. "Samen met Rotary Club Huizen Gooimeer doen we mee aan de actie 'End Plastic Soup' die door de Amsterdamse afdeling is gestart. Dat begint bij onszelf en al het materiaal van de catering is daarom biologisch afbreekbaar en we gebruiken ook glaswerk. Daarnaast scheiden we het afval. Waar het kan, willen we zo veel mogelijk milieuvriendelijke keuzes maken."

Kaarten via huizervisfestijn.nl.