De kust wordt verdeeld in vier zones: de haven, natuurlijke kust, actieve kust en groene kust.
De kust wordt verdeeld in vier zones: de haven, natuurlijke kust, actieve kust en groene kust. Tekeningen: Okra

Kustvisie weer een stap dichterbij

De gemeenteraad nam eind 2018 een voorstel aan om een geactualiseerde kustvisie voor te leggen met daarin duidelijkheid over wat de gemeente wil met de hele kust. Daarbij moest rekening gehouden worden met de tot dan toe ingebrachte bezwaren en suggesties rondom de ontwikkeling van de kust. De resultaten van het participatieproces, waarbij met een blank vel werd gestart, zijn nu bekend en inwoners kunnen hier tot en met 18 juni op reageren.

HUIZEN "Ik heb met open mond geluisterd naar wat er op 27 mei is gepresenteerd aan de deelnemers van het participatieproces", zegt wethouder Roland Boom. "Ik hoorde enthousiaste mensen en ben blij met wat er allemaal is voorgesteld." Zelf hield hij zich als wethouder afzijdig. Dat was een bewuste keuze.

"De gesprekken en discussies moesten tijdens de participatie vooral gaan over wat de deelnemers met de haven en de kust willen en niet wat de wethouder of raad wil."

Nu hij het resultaat heeft gezien is hij daar blij mee en heel trots op. "Het is toch ongelooflijk wijs dat de deelnemers tot zo'n mooie, voldragen visie zijn gekomen?"

OKRA, het bureau dat ingehuurd is om te helpen bij de totstandkoming van de visie, gaat in het eindconcept uitgebreid in op hoe de visie tot stand is gekomen. Daarvoor zijn in maart en april vier sessies geweest met zo'n 150 inwoners, ondernemers, verenigingen en buurgemeenten.

'De participanten komen zowel op uitnodiging als spontaan - bijvoorbeeld via de oproep in de krant - om mee te praten. We zijn niet met een kant-en-klaar plan naar de mensen toe gegaan, maar met een wit vel. Vervolgens hebben we met elkaar gekeken naar de huidige situatie en gevraagd: wat is goed, wat is niet goed en waar liggen de kansen?', aldus het eindconcept.
'Tijdens de sessies maken de participanten op tekeningen hun ideeën zichtbaar. Er zijn ter plekke ook vijftien kaarten ingevuld met individuele wensen en gedachten. Via de post komen nog dertig bijdragen binnen.' Bijdragen die het bureau allemaal informatie opleverde.

'Het was meteen duidelijk dat het erg leeft in Huizen. De inbreng van de participanten is een onmisbare bijdrage als je tot een goede visie wilt komen. Je hoort wat mensen koesteren en waar ze last van hebben. Er komen niet alleen megaprojecten uit zo'n participatietraject, maar ook kleine dingen die morgen al opgepakt kunnen worden.'

Goed

Begonnen is met het kijken wat er goed is aan het kustgebied. Dat levert de volgende punten op:
- De weidsheid van het Gooimeer met de mooie horizon
- De rustige groene kust met veel natuur om lekker te wandelen (in de avondzon)
- De natuurlijke uitstraling van de haven (de pier, de Wolfskamer, Huizerhoofd en Gooierhoofd)
- Karakteristieke panden: de Botterwerf, De Krachtcentrale, De Haven van Huizen, De Kalkovens en het Nautisch Kwartier.

Niet goed

Daarna naar wat er niet goed is:
- Enorme plantengroei (fonteinkruid) in het Gooimeer waardoor het water slecht bevaarbaar is
- Ondiep water waardoor zwemmen en varen lastig zijn
- Bereikbaarheid en parkeren
- Ontbrekende verbindingen tussen kust en haven, haven en dorp
- Onbenutte en troosteloze plekken. Er zijn toplocaties waar nu niets gebeurt (kop van de Aanloophaven, waar zeilschool zat)
- Uitstraling van bedrijventerrein 't Plaveen.

Kansen

Tenslotte komen de kansen die er zijn in het kustgebied aan bod. Die zijn er volgens de participanten volop:
- Maak verbindingen tussen kust en haven
- Verdiep het water voor de kust
- Leg een aantal nieuwe eilanden aan voor de kust. Als je het water op gaat, moet er ook iets zijn om naartoe te varen
- Voeg bijzondere bestemmingen toe, zoals op de kop van de Aanloophaven
- Verbreed het strand
- Benut het eiland Huizerhoef
- Lege plekken vullen, bijvoorbeeld een vogelkijkhut op de pier
- Oude Gemeentelijke Haven moet in zijn totaliteit een upgrade krijgen. Betere voorzieningen, meer horeca, auto's uit zicht, fijne kades
- Uitbreiden van recreatieaanbod (vooral ook in de Stichtingshaven). Denk aan drijvende vakantiewoningen, bootverhuur, suppen, visplekken.

"Een van de dingen die is geopperd, waar ik absoluut niet op zou zijn gekomen, is om een zwemplek te maken op de Wedekuil in plaats van het zwematol een stuk verder voor de kust", laat de wethouder desgevraagd weten. Dat leidt ook meteen tot de zeven dilemma's die OKRA aankaart in het eindconcept, want waar ga je inderdaad die zwemplek aanleggen?

7 DILEMMA'S

Waterplanten

1. De belangrijkste dilemma's zijn de ondiepte van het water en de overlast van de waterplanten. Leuk dat we willen investeren in de watersport, maar dan is het essentieel dat het water van het Gooimeer bevaarbaar blijft. Dat moet boven aan de agenda staan.

Entree

2. De entree en herkenbaarheid van Huizen vanaf het water zijn grote aandachtspunten. Dat moet beter, is de opdracht. Als je nu via het water komt, kun je de voordeur van Huizen moeilijk vinden. Alles is groen: de twee landhoofden, de pier, het Gooierhoofd en het Huizerhoofd. Groen is heerlijk en dus een kwaliteit van Huizen, maar voor de herkenbaarheid kunnen we ook de landtongen ontwikkelen. En er bijvoorbeeld een vakantiepark neerzetten. Wat is wijs?

Plek

3. Een ander dilemma is de plek waar we iets nieuws toevoegen. Het strandpaviljoen en de diepe zwem- en duikplek zijn zonder twijfel goede investeringen. Doen we dat op een plek waar het maar niet wil lukken? Of kiezen we juist voor een locatie waar ooit iets succesvol was en die door iets nieuws weer in beweging komt?

Recreatie en bedrijvigheid

4. De complexe ligging van de havens vraagt ook om een keuze. We proberen van Huizen een watersportdorp te maken, maar als je aanlegt in de Oude Haven, van boord gaat en een paar honderd meter wandelt, sta je tussen de bedrijven op het industrieterrein. Hoe combineren we recreatie met die bedrijvigheid? We moeten een gevoel creëren bij watersporters dat het echt de moeite waard is om een dagje langer in Huizen te blijven.

Verbinding haven

5. Als er een verbinding moet komen tussen kust en haven, kiezen we dan voor een brug die elke keer open moet als er een zeilboot naar binnen wil, of wordt het een pontje?

Oude Haven

6. Bij het upgraden van de Oude Haven hoort ook de kade aan de oostkant, de Energieweg. Voegen we alleen een paar patattentjes toe om het leuker te maken? Of slopen we de hele eerste rij bedrijven en maken we er serieus iets leuks van?
En dan ligt er nog een derde keuze, het plan aan de westzijde van de Oude Haven (Oude Haven 3e fase) om te bouwen in drie lagen met een hoogteaccent van vijf bouwlagen op de hoek. Moet dat zo hoog? Of minder hoog?

Rioolwaterzuivering

7. Wat doen we met de rioolwaterzuiveringsinstallatie (RWZI) ten westen van de haven? Tussen nu en twintig jaar fuseert die met een andere installatie. Dat betekent waarschijnlijk kiezen tussen verdwijnen of verbeteren. Het is een aanwezig object tussen haven en natuurgebied de Wolfskamer. Willen we de natuur tot aan de haven trekken? Dan moeten we kiezen voor vertrek.

De dilemma's zullen de raadsleden handvatten geven bij het behandelen van de kustvisie. "Het is nu aan de raad om te gaan nadenken over wat de prioriteiten worden en wat dus als eerste aangepakt moet worden en wat later. Ook moet die kijken hoe het financieel mogelijk is", legt de wethouder uit.

Daarnaast is er volgens hem ook een rol neergelegd voor ondernemers. "Niet alles ligt in de handen van de gemeente. Ondernemers zullen ook hun handen uit de mouwen moeten steken. Gelukkig zijn er al mensen die staan te trappelen om iets op te pakken", meldt Roland.
Het resultaat van de participatie brengt de kustvisie een grote stap dichterbij. "Ik verwacht dat we tijdens deze collegeperiode wel een aantal dingen zullen verwezenlijken, maar niet alles. De komende 10 tot 15 jaar zullen we er wel mee bezig zijn. De grootste uitdaging is om alle verschillende ideeën van verschillende mensen en groepen ondernemers bij elkaar te brengen. Het belangrijkste is dat we nu op weg zijn en dat we samen de schouders eronder zetten om uiteindelijk een gezamenlijke visie te verwezenlijken. Zoals ik al eerder zei: we hebben een snoer waar we gezamenlijk met verschillende kralen een mooie ketting van maken."

Een verbinding over de haven met een pontje of brug is gewenst.