De Matthäus Passion werd in 2018 voor het laatst uitgevoerd in de Oude Kerk.
De Matthäus Passion werd in 2018 voor het laatst uitgevoerd in de Oude Kerk. Archieffoto: Bob Awick

Matthäus Passion in Huizen wordt meer dan alleen een concert in de kerk

De Stichting Matthäus-Passion Huizen zette een grote verandering in door de uitvoering te laten zingen door Huizer inwoners en er wordt nog verder gekeken dan dat.

HUIZEN Waarin onderscheidt de Matthäus Passion in Huizen zich ten opzichte van andere uitvoeringen in de regio? Dat is een vraag waarmee het bestuur van de Stichting Matthäus-Passion Huizen zich onder leiding van de nieuwe voorzitter Marianne Verhage bezighoudt. Dat blijkt veel verder te gaan dan alleen een concert in de kerk.

"In Huizen zit je niet naast de minister, maar wel naast een dorpsgenoot. Ook zingen er mensen uit Huizen. We zijn tot de visie gekomen dat ook de Matthäus Passion mensen in Huizen wil verbinden. Daarom is onze nieuwe slogan 'Passie Verbindt'. We willen religie, cultuur en talent met elkaar verbinden en Huizen mee laten bruisen", legt Marianne uit.

Audities

In oktober vorig jaar liet de stichting weten een andere richting in te slaan. Geen uitvoering meer van twee koren, waaronder leden van COV Excelsior uit Huizen en COV Gorcum, maar van twee Huizer projectkoren en een kinderkoor. Om een en ander goed voor te kunnen bereiden, was er dit jaar geen Matthäus Passion. "In september starten de audities", licht Marianne toe. "We hebben in Huizen rond de twintig koren en heel veel mensen die graag zingen. Zij zijn welkom. De solisten huren we wel weer gewoon in, net als het orkest."

Uitvoering

De uitvoering op 8 april 2020 zal bovendien plaatsvinden onder leiding van een andere dirigent. "We hebben van Toon de Graaf, die de afgelopen uitvoeringen uitstekend heeft gedirigeerd en een goede kwaliteit heeft neergezet, afscheid genomen. Nu we iets heel anders gaan doen, is het niet verkeerd om daar ook een andere dirigent bij te betrekken. De nieuwe dirigent is Wouter Verhage. Nee hoor, niet mijn zoon, maar inderdaad wel familie. Soms loopt dat zo. Je kent iemands werkwijze, weet dat iemand graag creatief wil zijn en eigentijds is. Dan is het goed om het bestuur te wijzen op zo'n potentiële kandidaat."
Het bestuur wil dat de Matthäus Passion niet alleen de inwoners verbindt met de repetities en de uitvoering. "We kijken breder. In aanloop naar de uitvoering moet Huizen merken dat Passie Verbindt. We zijn dan ook een netwerk van ambassadeurs aan het opzetten die ons daarbij helpen. We denken aan vertegenwoordigers uit de sport, bibliotheek, scholen, cultuur, koren, muziek en noem het maar op."

'In aanloop naar de uitvoering moet Huizen merken dat Passie Verbindt'

Brainstormen

Hoe dat Passie Verbindt precies zal uitwerken, is nog wel een vraagteken. "Daarover zijn we aan het brainstormen met elkaar. Bijvoorbeeld een prijsvraag waarbij middelbare scholieren een rap schrijven over wat lijden voor hen betekent. Activiteiten in de bibliotheek, zoals een kunsttentoonstelling met als thema 'Passie'. Je kunt heel breed denken en dat mag ook."
Niet alles zal al in 2020 jaar gerealiseerd zijn, maar het bestuur denkt wel na over hoe uiteindelijk de Matthäus Passion kan uitgroeien tot iets dat heel Huizen met elkaar verbindt. Ook ondernemers. "We kunnen niet zonder hun steun en hun ideeën. De uitvoering kost geld. De helft halen we zelf op door de kaartverkoop. De prijs voor kaartjes willen we niet verhogen, zodat het laagdrempelig toegankelijk blijft. Ook mensen uit de bijstand moeten de kans krijgen. We willen samen met bedrijven nadenken hoe wij kunnen samenwerken. Bijvoorbeeld dat zij kaartjes kopen voor hun medewerkers in combinatie met een diner. Dat is iets anders dan alleen maar sponsoren. We willen er graag iets voor terugdoen en we hebben een ANBI-status, wat voor de belasting weer uitmaakt."
Wie mee wil denken of het project financieel mogelijk wil maken, kan contact opnemen via info@matthauspassionhuizen.nl.