Forse stijging in het gebruik van individuele jeugdvoorzieningen

Vervolg voorpagina

Het huidige bestand uitkeringsgerechtigden bestaat voor het overgrote deel uit 45-plussers die moeilijk aan het werk komen en tegelijkertijd te maken hebben met een stijging van de pensioengerechtigde leeftijd. Intensievere begeleiding is nodig om het huidige bestand uit te laten stromen.

Wmo

De kosten van de Wmo zijn in 2018 ten opzichte van 2017 met 4% gestegen. Er wordt een groter beroep gedaan op bijna alle Wmo-voorzieningen in de HBEL-gemeenten Huizen, Blaricum, Eemnes en Laren.
Deze toename is te verklaren doordat steeds meer mensen met relatief meer/zwaardere beperkingen nog zelfstandig thuis wonen door de vergrijzing en door de ambulantisering van de GGZ en van de Wlz.
Voor de uitvoering van de Jeugdwet werkt de gemeente Eemnes niet samen met Huizen, Laren en Blaricum. De resultaten van Eemnes zijn daarom niet meegenomen in de rapportage.

Jeugdhulp

In de gemeenten Huizen, Laren en Blaricum was er in 2018 in totaal een forse stijging in het gebruik van individuele jeugdvoorzieningen en de bijbehorende uitgaven.
De toename is te zien op vrijwel alle onderdelen van de jeugdhulp. Dit beeld zien we niet alleen voor de HBL-gemeenten, maar is ook regionaal en landelijk de trend.
Niet alleen is er sprake van een toename in volume, maar er is ook sprake van zwaardere jeugdhulp.

Toename kosten Wmo doordat mensen langer zelfstandig wonen