Wethouder Bert Rebel (rechts) met de gemeentelijke gebouwbeheerder op het dak.
Wethouder Bert Rebel (rechts) met de gemeentelijke gebouwbeheerder op het dak. Foto: Bob Awick

Gemeentehuis heeft nieuwe zonnepanelen op het dak

De nieuwe zonnepanelen op het dak van het gemeentehuis waren voor wethouder Bert Rebel aanleiding om de stand van zaken van de verduurzaming door te geven.

HUIZEN Wethouder Bert Rebel van onder andere Verduurzaming heeft dinsdag de nieuwe zonnepanelen op het dak van het gemeentehuis officieel in gebruik genomen. Daarnaast heeft hij de stand van zaken van de verduurzaming besproken.

"We hebben de honderd oude panelen die er zaten vervangen door veel meer nieuwere. De zonnepanelen zitten er al twee weken op en ze doen wat ze doen moeten", werd trots vermeld. Zoals zovelen met zonnepanelen op het dak heeft ook de gemeente Huizen een appje dat inzichtelijk maakt hoeveel energie de panelen op het dak opwekken. "We hebben geschat dat de opbrengst ongeveer dat van ruim 40 huishoudens is en we liggen goed op schema." Daarmee is gerekend met 3.500 kilowatt per jaar per huishouden. "We hebben nu al 8.383 kilowatt opgewekt."

Investeren

Volgens de wethouder is het investeren in zonnepanelen een goede zaak. "Net als bij particulieren verdien je het in zo'n tien jaar weer terug en nieuwe zonnepanelen hebben tegenwoordig een levensduur van 25 jaar. Het rendement is hoger dan op je spaarrekening", aldus een lachende wethouder, die ook de financiƫn van de gemeente beheert. "Als mensen zelf ook zonnepanelen op hun dak willen dan verwijs ik ze graag naar huizenklimaatbewust.nl. Wij helpen ze waarmee we kunnen." Daarbij tekent hij aan dat het ook belangrijk is om te kijken waar je energie kunt besparen. "Goed isoleren is een van de belangrijkste dingen, want wat je niet verbruikt, hoef je ook niet op te wekken."
Nu de zonnepanelen in gebruik zijn genomen, neemt de wethouder meteen de gelegenheid om de stand van zaken op andere gebieden van de verduurzaming in Huizen door te geven. "We zijn eind vorig jaar begonnen met een pilot in de wijken Stand en Lande en Bovenweg. Na de voorlichtingsavonden is een werkgroep van partners als Alliantie, Waternet en PWN gestart en we hebben planningen naast elkaar gelegd. Daarnaast is er een klankbordgroep van bewoners samengesteld. We leren wat er bij hen speelt, waar zij zich zorgen over maken en wat we samen kunnen ondernemen", legt hij uit. "In de klankbordgroep zijn de gesprekken positief kritisch. We krijgen de eerlijke kijk van wijkbewoners op de verduurzaming." Om de bewoners bij te praten over de gang van zaken zijn er 2 en 9 juli informatieavonden. "Daar krijgen ze nog een uitnodiging voor." Volgens de wethouder zijn de grootste zorgen van bewoners of zij een en ander wel kunnen betalen. "Twee dingen zijn in dit hele proces belangrijk: draagvlak - zien mensen het zitten - en draagkracht - kan het financieel."

Leren

De gemeente gebruikt de pilot om te leren en als input voor een plan om uiteindelijk heel Huizen van het gas af te krijgen. "Dat hoeft pas in 2050, maar wat veel inwoners niet weten is dat wij als gemeente in 2021 een plan klaar moeten hebben met wanneer welke wijk aan de beurt is en hoe we dat willen gaan doen."

'Twee dingen belangrijk in het proces: draagvlak en draagkracht'

Ambassadeurs

Om mensen enthousiast te maken voor de overgang van gas naar elektra werd ook een netwerk van energieambassadeurs opgezet. "Veel inwoners zijn er al mee bezig, andere willen eerst nog meer informatie. We zien dat de energieambassadeurs enthousiast bezig zijn om anderen ook enthousiast te maken."
De gemeente zelf is ook druk bezig met verduurzamen. "De cv-ketel van de gemeentewerf wordt binnenkort vervangen door een warmtepomp. Dat is dan het eerste gemeentelijke gebouw. Ook hiervan zullen we veel kunnen leren voor de andere gemeentelijke gebouwen." Op andere plekken wordt er al duurzaam gebouwd en verbouwd. "Bijvoorbeeld het Erfgooiers College en de Dr. Maria Montessorischool." De gemeente heeft meer dan honderd objecten die nog verduurzaamd moeten worden. "Die zijn heel verschillend en dat is allemaal maatwerk. Dan moet je denken aan de brandweerkazerne, het gemeentehuis, woningen en de werf."

Ondersteunen

Daarnaast wil de gemeente naast particulieren ook bedrijven ondersteunen met verduurzaming. "Ook daarvoor verwijs ik weer naar huizenklimaatbewust.nl, waar alle informatie op staat."