Veel oud-leden en leden kwamen het feest afgelopen zaterdag vieren.
Veel oud-leden en leden kwamen het feest afgelopen zaterdag vieren. Foto: Reddingsbrigade Huizen

'Huizer gemeenschap mag ongelooflijk blij zijn met deze reddingsbrigade'

De Huizer Reddingsbrigade bestaat 50 jaar en dat werd gevierd. Het begon ooit met een oproep van de havenmeester in opdracht van de burgemeester.

HUIZEN De Huizer Reddingsbrigade bestond 29 mei 50 jaar en dat is afgelopen zaterdag uitgebreid gevierd met een receptie en een reünie met oud-leden. Voor de gelegenheid was ook Koen Breedveld, voorzitter van Reddingsbrigade Nederland, aanwezig. Hij liet weten trots te zijn op hoe de Huizer Reddingsbrigade altijd in staat is geweest mensen aan zich te binden en maakt zich geen zorgen over de toekomst.

"Mensen zetten zich hier met ziel en zaligheid in. Ik ben er vast van overtuigd dat als je passie deelt met elkaar, je altijd mensen vindt die deel uit willen maken van deze groep. Inzet van clubs als deze zijn in de toekomst met de klimatologische verandering meer nodig. Daarnaast zie ik vaak dat mensen naïef zijn als het om water gaat. Dat is niet altijd vriendelijk kabbelend. Natuurlijk is het voor het plezier, maar het water kan koud zijn en er kunnen stromingen zijn. Ook gaan onervaren mensen tegenwoordig vaker met bootjes varen. Ik zie grote uitdagingen en doe een beroep op jullie om vooral actief te blijven."

Aaldert van Olphen, voorzitter van de Huizer Reddingsbrigade, had daarvoor al enkele vrijwilligers in het zonnetje gezet. Vanaf het eerste uur zijn Wim Groothoff en Frans van Tol lid. "Ik was 17 jaar", vertelt Wim. "Ik zag de oproep van havenmeester Dirk Bakker in de krant met een foto van een vletje met drie mensen erin." Ook Frans wilde graag lid worden, maar was nog te jong. Hij moest nog even wachten, maar mocht al op 15-jarige leeftijd mee gaan doen, omdat hij zo'n grote jongen was.

De havenmeester deed de oproep in opdracht van toenmalig burgemeester Pieter van Driel, die verantwoordelijk was voor de veiligheid. Voor op het land had hij de brandweer, maar hij was ook verantwoordelijk voor de veiligheid op het stuk Gooimeer dat tot Huizen behoorde. Dat vond hij niets voor de brandweer en daarom werd de reddingsbrigade opgericht.

Van de gemeente kreeg de brigade 750 gulden voor de aanschaf van zwemvesten, regenkleding en een verrekijker. "Ik kan me nog goed herinneren hoe dat vroeger ging", zegt Wim. "We werden dan door de havenmeester het water op gestuurd. Dan gingen we uren zoeken naar mensen. We hadden nog geen communicatiemiddelen, maar we kregen te horen waar we ongeveer moesten kijken. Na uren, en volkomen verkleumd, kwam de havenmeester ons dan halen om te vertellen dat de mensen terecht waren en we terug konden komen."

Hij vertelt dat de Huizer Reddingsbrigade de eerste was die met piepers en portofoons ging werken. Die vooruitstrevendheid is altijd aanwezig geweest bij de brigade. In 2006 klopte de KNRM aan en er werden gesprekken gevoerd, want de KNRM wilde zich in Huizen gaan vestigen. Het resultaat was in 2009 een KNRM-post, maar ook de Huizer Reddingsbrigade bleef bestaan. Ze delen samen een gebouw en leden van de ene club zijn ook lid van de andere. "Onze eisen aan mensen van de reddingsbrigade zijn net zo hoog als die van de KNRM. Daarom kan dan", legt Aaldert uit.

Directeur: 'Mensen zetten zich hier met ziel en zaligheid in'

Er is ook een duidelijke scheiding tussen de taken van beide verenigingen. De KNRM doet 24/7 search & rescue op het water. De reddingsbrigade ondersteunt daarbij en vaart uit ter ondersteuning bij evenementen zoals de triatlon, de sinterklaasintocht en de nieuwjaarsduik.

Een gevaar voor het voortbestaan ziet Aaldert nog wel en dat is de medewerking van de gemeente, maar sinds de oprichting in 1969 heeft de gemeenteraad altijd een 'sterke maritieme oriëntatie' gehad, zoals burgemeester Sicko Heldoorn het benoemde tijdens zijn felicitatiespeech. "Nu en dan worden we weer opgeschrikt met een bericht waaruit blijkt dat het water ook gevaarlijk kan zijn. Dat vergeten we weleens. Daarom is het goed dat de reddingsbrigade er is, die waakt over de veiligheid op het water. Het is een groot goed dat het hier gratis is." Hij refereerde daarbij aan een eigen zeiltocht toen hij op de Oostzee bij dichte mist hulp kreeg van de Duitse hulpdienst en daar later wel een rekening voor kreeg. "De Huizer gemeenschap mag ongelooflijk blij zijn met deze reddingsbrigade."