Het zwemparcours.
Het zwemparcours.

Fietsparcours Triathlon Huizen aangepast

De 34e Triathlon Huizen wordt zondag 23 juni gehouden. De zwemstart vindt weer plaats in de werkhaven achter het Fletcher Hotel in het Nautisch Kwartier. Vervolgens vertrekken de deelnemers om te gaan fietsen op het parcours dat ten opzichte van vorig jaar is aangepast. Daarna wordt er gelopen met een finish op De Wolfskamer achter de skibaan. De organisatie verwacht met de verbetering van het fietsparcours een nieuw record.

HUIZEN De 34e Triathlon Huizen was nog heel even onzeker. Het gebrek aan vrijwilligers, met name verkeersregelaars, speelde de organisatie parten. Na een oproep meldden zich gelukkig nog voldoende mensen aan, waaronder de burgemeester, en kon besloten worden dat het evenement gewoon door kon gaan.

"Een van de grootste uitdagingen voor een evenement als Triathlon Huizen is altijd het vinden van voldoende vrijwilligers en verkeersregelaars. Er hebben zich deze keer ruim 500 deelnemers ingeschreven en dankzij 150 vrijwilligers en 70 verkeersregelaars is er alles aan gedaan om de wedstrijd veilig te laten verlopen", legt voorzitter Peter Korzelius van de Stichting Triathlon Huizen uit. "Naast een gezellige dag en de eeuwige dank van deelnemers, publiek en organisatie krijgt iedere vrijwilliger een uniek Triathlon Huizen T-shirt en een lunchpakket."
De vraag naar vrijwilligers is er altijd al geweest, maar juist door het verplaatsen van de triatlon naar Huizen werd het probleem dringender. "Er zijn veel meer mensen nodig, vooral langs het fietsparcours." Goed nieuws voor het sportevenement is wel dat deze keer diverse wegen totaal afgesloten worden, zodat de fietsers deels over de weg kunnen rijden. "We verwachten dan ook een nieuw parcoursrecord."

Afstanden

Triathlon Huizen kent zoals altijd drie afstanden:

De Olympische afstand
- 1.500 m zwemmen
- 40 km fietsen
- 10 km hardlopen

Kwart afstand
- 1.000 m zwemmen
- 40 km fietsen
- 10 km hardlopen

Ruim 500 deelnemers, 150 vrijwilligers en 70 verkeersregelaars bij Triathlon Huizen

Achtste afstand
- 500 m zwemmen
- 20 km fietsen
- 5 km hardlopen

De Olympische afstand krijgt in ieder geval een nieuwe winnaar, want de top drie van vorig jaar is er niet bij dit jaar. Wel op de startlijst staan bij de mannen de nummer 4, 6 en 8, Daan van Leeuwen, Ivar Koster en Marcel Zijderhand. Kans voor hen dus om de Huizer Triathlon op hun naam te schrijven.

Hoewel de Olympische afstand traditioneel het hoofdonderdeel is met vele landelijke toptriatleten, zijn het dit jaar vooral de achtste en kwart afstanden waar de aantallen inschrijvingen snel oplopen. De organisatie ziet dit als een teken van de steeds populairder wordende triatlonsport. Het is ook een wens om te kijken of de triatlon volgend jaar een nog bredere groep sporters kan aanspreken. "Maar we hebben ons nu eerst op het verbeteren van het parcours gericht en weten na zondag of dat optimaal is."
Djoke van Marum uit Huizen, triatleet met een beperking, doet dit jaar ook weer mee met de achtste afstand en zal haar best doen om haar record van vorig jaar te breken.
Spijtoptanten die alsnog mee willen doen, kunnen nog tot vrijdag 21 juni 18.00 uur inschrijven via de website van Triathlon Huizen. Zij betalen wel 5 euro meer startgeld. Ook op de wedstrijddag zelf kunnen liefhebbers zich nog tot een uur voor de start aanmelden, maar alleen voor de kwart en Olympische afstand.

Startschot

De 34e editie van Triathlon Huizen start om 11.30 uur met de kwart afstand. Het startschot wordt gegeven door sportwethouder Roland Boom. De eersten van deze afstand zullen al gefinisht zijn als om 13.30 uur de Olympische afstand van start gaat. Ook van deze afstand worden de toppers aan de finish verwacht als om 15.30 uur de achtste afstand van start gaat.

Parcours

De triatleten starten vanuit het water in de werkhaven en zwemmen in een rechte lijn naar de havenmond. Na het keerpunt gaan ze weer terug, klimmen uit het water en rennen naar hun fiets die in de wisselzone staat. Ze beginnen vervolgens aan een uitdagend fietsparcours.

"Na overleg met gemeenten en hulpdiensten is het gelukt om het fietsparcours dit jaar direct vanaf de Bestevaer via de Karel Doormanlaan en de Crailoseweg naar de Aalberselaan te laten gaan. Vanaf hier fietsen de deelnemers een aantal ronden met de klok mee over de Aalberselaan, Dr. Kuyperlaan en via de Blaricummerweg het Huizerhoogt op naar Blaricum. Dat is dus andersom in vergelijking met vorig jaar."

Na een korte afdaling over de Huizerweg wacht de triatleten een pittig klimmetje over de Naarderweg de Tafelberg op. Vervolgens fietsen ze onder andere via de fietspaden langs de N526 en de Crailoseweg weer terug naar het begin van de ronde. Na vier ronden keren de deelnemers aan de Olympische en kwart afstanden weer terug naar de wisselzone. Deelnemers aan de achtste afstand fietsen twee ronden.
Na het fietsen is het tijd voor het slotonderdeel: hardlopen. De triatleten lopen nagenoeg hetzelfde parcours als van de Wolfskamerloop, maar tegen de klok in. Vanaf de wisselzone naast de werkhaven lopen ze langs de skibaan naar de Wolfskamer, door het bos en langs het Gooimeer. Deelnemers aan de achtste afstand lopen een ronde en vervolgens naar de finish op het evenemententerrein. De deelnemers aan de Olympische en kwart afstanden lopen twee ronden alvorens naar de finish af te buigen.

Finish

"Bij de finish wacht de triatleten hopelijk net als vorig jaar weer een warm onthaal van toeschouwers, vrienden en familie. Er is gelegenheid om gezellig na te praten en de overige atleten aan te moedigen. Tevens vindt daar de prijsuitreiking van de verschillende afstanden plaats. Voor de toeschouwers zijn er horecavoorzieningen en voor de kinderen is er een springkussen."

Wegen afgesloten

Om het nieuwe parcours mogelijk te maken zijn een aantal wegen afgesloten voor doorgaand verkeerd. Dit geldt onder andere in Huizen voor de Bestevaer en de Karel Doormanlaan. Vanaf de Havenstraat tot en met de rotonde op de Crailoseweg/Aalberselaan/Botterwijnseweg is dit traject afgesloten. Parallelwegen zijn wel begaanbaar. Aansluitend zijn ook de Aalberselaan, een deel van de Groen van Prinstererlaan en de Dr. Kuyperlaan afgesloten voor doorgaand verkeer. In Blaricum zijn de Naarderweg en de Huizerweg afgesloten. Omleidingen zijn met borden aangegeven.

"Net als vorig jaar zijn de ruim 1.600 aan- en omwonenden van het parcours in Huizen en Blaricum via brieven op de hoogte gebracht van de wedstrijd en de gewijzigde verkeersituatie rondom hun woning. Vorig jaar hebben vele omwonenden de atleten enthousiast aangemoedigd en werd er zelfs voor de vrijwilligers en verkeersregelaars gezorgd. Wij als organisatie hopen dit jaar op eenzelfde enthousiasme als tijdens de vorige editie."

Meer informatie over de wedstrijd en de verkeersmaatregelen is te vinden op triathlonhuizen.nl.

Het fietsparcours.
Het loopparcours.