Hans van der Veen met voorzitter Corinne Groenestijn voor het nieuwe onderkomen.
Hans van der Veen met voorzitter Corinne Groenestijn voor het nieuwe onderkomen. Foto's: Bob Awick

'In ons geval is het echt van in de brand naar uit de brand'

In augustus 2017 werd Volks Tuinder Vereniging Huizen getroffen door een brand. Het onderkomen en het materiaal erin gingen verloren. Nu is er een nieuw gebouw.

HUIZEN Volks Tuinders Vereniging Huizen aan de Friesewal heeft afgelopen zaterdag het nieuwe onderkomen feestelijk in gebruik genomen. "In ons geval is het echt van in de brand naar uit de brand", zegt oud-voorzitter Hans van der Veen. Inmiddels is het voorzitterschap door Corinne Groenestijn overgenomen en zij nam de opening voor haar rekening.

Het oude gebouw dat tijdens de verwoestende brand op 21 augustus 2017 in vlammen opging, was bijna 40 jaar oud, vertelt Hans. "We hebben de tijd ervoor genomen om van het nieuwe gebouw iets moois te maken. We zijn van 160 vierkante meter naar 250 vierkante meter gegaan. Een mooie ruimte waar je met veel mensen samen kunt zijn."

Dat werd afgelopen zaterdag ook bewezen tijdens de opening, waar naast veel gebruikers van de ruim 200 tuinen ook leden van de gemeenteraad aanwezig waren. Bij een mooie versierde boog met een lint voor het nieuwe gebouw hield Corinne haar toespraak.

"Daadwerkelijk alles was weg na de brand: het gebouw, de machines en de inventaris. We zijn niet bij de pakken gaan neerzitten, maar hebben er onder leiding van de toenmalige voorzitter Hans van der Veen onze schouders onder gezet. Hij was al heel actief en moest dat toen nog meer worden."

Ze legt uit dat het nieuwe gebouw er niet zou zijn zonder de vele kleine en grote bedragen die sponsors hebben geschonken, zoals de Rabobank, Vreeswijk & Koebrugge, Kringloopwinkel Huizen en Huizen Schoon. "Daarnaast waren er nog veel meer. Ook leden en hun familieleden kwamen in actie om bij te dragen, in geld of in tijd. Samen met heel veel vrijwilligers hebben we dit tot stand kunnen brengen. Deze vrijwilligers wil ik hier allemaal bedanken en dat doe ik symbolisch door middel van een bloemetje voor twee van hen", aldus de voorzitter. Daarop werden Yusuf Basmaci, vaste koffie- en theeschenker, en Glenn Smit, onder andere maker van het naambord, naar voren geroepen.

Glenn mocht daarna zelf het tot dan toe afgeplakte bord onthullen met de tekst 'Ons grøne hart' er op, Huizers voor 'Ons groene hart'. Een naam die het onderkomen volgens de aanwezige tuinders eer aandoet, want het gebouw is het hart waar iedereen samen kan komen. Daarnaast is er een grotere werkplaats - waar ook gelukkig weer materiaal in staat - en een winkel voor de leden. Vervolgens was het aan de voorzitter om het gele lint door te knippen. Toepasselijk met een heggenschaar, maar dat lukt niet. Gelukkig was daar in voorzien en was er ook nog een gewone schaar om de klus te klaren.

Nieuwe onderkomen krijgt als naam 'Ons grøne hart'

Hans is trots dat het nieuwe onderkomen er nu is. "Het is een langdurig proces geweest. Een olifantsdracht, zal ik het maar noemen." Naast een druk eigen bedrijf moest hij na de brand nog een schepje boven op zijn vrijwilligerswerk doen als voorzitter. "Zonder de steun van mijn vrouw Wilma was het niet gelukt. Zij heeft dat met 200 procent en liefde gedaan. 'Tuinieren met plezier' is altijd mijn credo geweest. Als ik nu het nieuwe gebouw zie, dan weet ik dat het daaraan zal bijdragen."

Vanwege de drukte in zijn eigen bedrijf had hij al laten weten te gaan stoppen met het voorzitterschap. Zijn opvolgster Corinne, die in 2002 met tuinieren begon toen ze kleine kinderen had, wilde altijd al iets gaan doen in het bestuur. Ze besloot na lang nadenken dat zij deze taak wel wilde oppakken. Dat deed ze in november 2018. "De mannen moesten daar wel even aan wennen, maar dat is inmiddels over."

Het nieuwe gebouw betekent volgens haar enorm veel voor de vereniging: "Je proeft echt de saamhorigheid, dat mensen klaarstaan voor elkaar." De vereniging kan nu een mooie toekomst tegemoet. "Hoewel we nog steeds op zoek zijn naar een minitractor zijn we blij dat de rest nu weer is vervangen."

Het oude gebouw in vlammen.