De prachtige drinkbeker die nu te zien is.
De prachtige drinkbeker die nu te zien is. Foto: Museum Sypensteijn

Tentoonstelling 'Koren op de Molen' verlengd, zonder tekening, maar met beker

Geweldig nieuws: onze tentoonstelling Koren op de Molen wordt verlengd tot 15 september! Minder leuk alleen is dat 'onze Boijmans' weg moest.

We hadden een tekening in bruikleen van het Museum Boijmans van Beuningen. Een afbeelding van de Huizer molen, getekend door Daniel Kerkhoff uit 1815.
Echter als een tekening tentoon wordt gesteld, staat deze bloot aan (zij het bescheiden) licht en vocht. Na drie maanden moet een tekening dan 'rusten'.

Het is raar als je in de kranten leest dat de depots vol staan met kunst die niet getoond wordt. Je zou dan zeggen dat je een dergelijke tekening niet terugstuurt naar een depot als hij getoond kan worden. Het beleid rondom behoud en beheer wordt echter afgestemd op '100 jaar conserveren'. Alles wat te maken heeft met temperatuur, chemische stoffen, het zuur van je handen, daglicht, kunstlicht en vochtigheid wordt aangepast, zodat een object er over 100 jaar nog is. De conserveringsregels voor papier zijn streng.

Maar waar een deur dichtgaat, gaat er meestal ook een open. Het goede nieuws is dat we zo de mogelijkheid hebben om andere objecten in het zonnetje te zetten. En wel een prachtige drinkbeker afkomstig uit de collectie van Museum Sypensteijn uit Loosdrecht.

Wat is er zo bijzonder aan deze beker? De gedetailleerde uitvoering, het gebruik en natuurlijk dat alles draait om een molentje!

Zoals op de foto te zien, is het een mooie glazen beker, afgewerkt met een zilveren molen. Deze beker werd gebruikt in een drankspel. In de beker werd drank (bijvoorbeeld wijn) geschonken. Men blies vervolgens op het zilveren pijpje (naast de trap) waardoor de wieken van de molen gaan draaien. Het was de bedoeling de beker leeg te drinken voordat de wieken stoppen met draaien. De wijzers van het klokje (hier incompleet) draaien mee met de wieken. De uitkomst kan voor een aantal slokken, bekers of rondjes gestaan hebben, maar de wijzers kunnen ook een volgende drinker hebben aangewezen.

In de tentoonstelling zie je ook een aantal zilveren molentjes, sierborden, twee hele mooie spoelkommen Loosdrechts porselein uit de 17e eeuw en een siertegel. Allemaal om te illustreren dat molens overal om ons heen zijn. Let er maar eens op en dan valt pas op hoe normaal we dat inmiddels vinden. En dat is dus al eeuwen zo. In de volksmond is Nederland het land van molens, kaas en tulpen. Alleen tulpen horen niet bij Huizen, maar voor wat betreft die andere twee elementen draaien we toch een behoorlijk rondje mee.

Activiteiten in het museum: donderdag 20 juni 19.30 uur: lezing van Piet Hendriks van het Hildo Krop Museum over Hilde Krop bij de tentoonstelling 'Van Bot naar Pot'.