De braderie is een van de vaste onderdelen van de Huizerdag.
De braderie is een van de vaste onderdelen van de Huizerdag. Foto: Bob Awick

Inwoners kunnen zelf zingen op podium op Plein 2000

HUIZEN De Huizerdag wordt dit jaar gehouden op 13 en 14 september. Dit jaar is er geen thema, maar zijn er wel twee nieuwe onderdelen. Zo wordt vrijdag tijdens het voorproefje het Huizer Melkmeisje gekozen. Zaterdagmiddag kunnen inwoners zelf komen zingen. Voor beide onderdelen kunnen inwoners zich nu al opgeven.

Deelnemers (m/v) aan de verkiezing van het Huizer Melkmeisje moeten tussen de 8 en 16 jaar oud zijn. "Ze moeten creatief zijn en zichzelf weten te presenteren op het podium op het Oude Raadhuisplein. Ze kunnen zich aanmelden door een creatieve foto of filmpje te mailen naar amusement@huizerdag.nl. We maken dan een selectie van kandidaten die daadwerkelijk op het podium kunnen strijden om deze titel", legt Boudewijn van Meggelen, voorzitter van de Stichting Huizerdag uit.
Afhankelijk van hoe het bevalt, zal deze verkiezing een terugkerend onderdeel worden van de Huizerdag. "Het gekozen Huizer Melkmeisje moet een soort ambassadeur van Huizen worden en zal te zien zijn op bijzondere gebeurtenissen in het dorp, bijvoorbeeld bij de intocht van Sinterklaas", gaat hij verder.
Het andere onderdeel vervangt van 14.00 tot 17.00 uur The Battle of the Coverbands op Plein 2000. Inwoners die een keertje zelf op een groot podium willen komen zingen, kunnen dit met meegebrachte muziek, muziekinstrument of alleen zingend doen.

Zingen

Kandidaten die deze kans willen grijpen, wordt gevraagd om een korte geluidsopname te maken waarop ze zingen. "We willen gewoon zeker weten dat iemand zingen kan. Als dat zo is dan krijgen ze van ons te horen op welke tijd ze zich op het podium kunnen melden. Het leuke van dit onderdeel is dat het voor iedereen geschikt is, van jong tot oud. Je ziet dat de populariteit van talentenshows toeneemt en wij denken dat dit een heel leuk onderdeel wordt. Er is geen prijs te winnen, het gaat om een paar minuten roem op het podium." Mensen die mee willen doen, kunnen zich ook aanmelden bij amusement@huizerdag.nl.

Sportmaand

Net als vorig jaar wordt de Huizerdag ook weer gecombineerd met de opening van de septembersportmaand in Huizen. Plein 2000 zal voor het zangevenement van inwoners eerst ingevuld worden door een sportief programma en verenigingen die zich zullen presenteren.
Daarnaast kent het evenement als altijd op vrijdag het Voorproefje met modeshows, hapjes en drankjes, optredens van een coverband en dus de verkiezing van het Huizer Melkmeisje. "We zijn nu druk met het programma en zullen de tijden nog bekendmaken", aldus Boudewijn.

The Night Flight

De Huizerdag zelf kent daarnaast natuurlijk als vast onderdeel de braderie. De kermis is er ook weer en natuurlijk komt er een spetterende afsluiting op Plein 2000. "Dit keer hebben we daarvoor The Night Flight gecontracteerd. Dat is een coverband die komt met een show met alles erop en eraan", vertelt Boudewijn enthousiast. De band bestaat uit negen jonge topmuzikanten die de bezoekers 'meesleuren in een indrukwekkende reis rond de wereld van high-endentertainment en interactie', volgens hun eigen website. 'Het repertoire van The Night Flight is herkenbaar voor iedereen en resulteert gegarandeerd in een uitbundige feestsfeer'.

Zo staan alvast de grote lijnen van de Huizerdag weer stevig op papier. "We zijn verder nog bezig met het invullen van een swingend programma op Plein 2000, zoals de inwoners van ons gewend zijn." Dat is altijd een uitdaging. Het evenement krijgt weliswaar een subsidie van 20.000 euro, maar dat gaat al op aan alle kosten die gemaakt moeten worden. "Denk bijvoorbeeld aan de beveiliging, EHBO'ers, elektriciteit, podia en noem maar op. Ongeveer twee derde van de kosten van de dag worden opgebracht door sponsoring, maar die zien we nog steeds teruglopen. Het is dus altijd een hele klus om binnen het budget een mooi programma neer te zetten."
Vaak denken mensen nog dat er een professionele, betaalde organisatie zit achter de al jaren succesvolle dag, die nu voor de 33e keer wordt gehouden. Niets is minder waar. Het bestuur van de Huizerdag bestaat op dit moment uit zes vrijwilligers die al het werk op zich nemen. "Dat kost heel wat uren, maar blijft nog altijd leuk om te doen."

Het resultaat mag er dan ook al jaren zijn. Een leuke dag gezellig feesten en bezig zijn met tienduizenden bezoekers. "Het wordt nog spannend hoe de nieuwe onderdelen zich gaan ontwikkelen. We hopen dat ze goed gaan lopen en de inwoners zich massaal opgeven, zodat iedereen er volop van kan genieten."