Tim Vreeburg komt over de finish als winnaar bij de mannen op de Olympische afstand
Tim Vreeburg komt over de finish als winnaar bij de mannen op de Olympische afstand Foto: Carin van den Berg

Tim Vreeburg en Anne Stellaard winnen 'loodzware' OD Triathlon Huizen

De 34e Triathlon Huizen is afgelopen zondag gehouden. De temperatuur voor het zwemmen was goed, maar bij het lopen was het vaak afzien.

HUIZEN Tim Vreeburg en Anne Stellaard zijn de winnaars geworden van de Olympische Afstand (OD) bij Triathlon Huizen zondag in respectievelijk een tijd van 2:04:32 en 2:16:38. Daarmee was de eerste heer beduidend langzamer dan de winnaar van vorig jaar, die 1:56:53 klokte. De eerste dame was juist veel sneller. Vorig jaar zette de winnares 2:24:20 op de klok.

Direct na zijn finish liet Tim weten dat het parcours loodzwaar was. "Het fietsparcours kent veel vluchtheuvels hier in Huizen." Van tevoren had hij niet gedacht dat het zo zwaar zou zijn. "Het zwemmen ging goed, de temperatuur van het water was lekker, dus ik dacht: dit gaat hem wel worden." De nummer twee bij de heren OD werd Dennis van der Spoel in 2:06:54 en de nummer 3 Emil Hoogstad in een tijd van 2:07:07.

De winnares bij de dames had zes jaar geleden al eens de achtste triatlon gewonnen en maakte inmiddels de overstap naar de OD. "Vooral het lopen was zwaar, dan merk je pas hoe warm het is. Het lukte me niet om te pushen." Anne woont zelf in Houten, maar haar vader woont in Huizen. Het voelde voor haar dan ook een beetje als een thuiswedstrijd. "Het fietsen bij dit nieuwe parcours is een lekker rondje, wel zitten er veel verkeersdrempels en scherpe bochten in." De nummer twee bij de vrouwen, Laura Hak, kwam dan ook pas in een tijd van 02:28:32 over de streep. Kim van Breda werd derde in een tijd van 2:28:32.

Wethouder Roland Boom had die ochtend om 11.30 uur het startschot gegeven voor de eerste afstand. Dat was dit jaar niet de OD, maar de kwarttriatlon. Het water was toen 18,7 graden en de buitenlucht 25 graden. Gedurende de dag liep de watertemperatuur op tot boven de 20 graden en werd zelf de 30 graden net aangetikt in de buitenlucht. Het was dus zeker afzien voor de triatleten.
Laura van der Maas uit Huizen, tweede op de kwarttriatlon bij de vrouwen in een tijd van 2:31:35, deed voor het eerst mee. "Het zwemmen en fietsen ging wel. Bij het fietsen creƫer je je eigen wind. Bij het lopen merk je pas echt hoe warm het is. Zeker het stuk langs de Gooimeerkust. Daar loop je volop in de zon en er was helemaal geen wind."
Djoke van Marum, triatleet met een beperking, deed voor het tweede jaar mee en wist haar tijd van vorig jaar, 1:42:18, ruim te verbeteren. Ze finishte in 1:33:14. "Ik ben totaal niet vermoeid", zei ze breed lachend na het horen van haar tijd.

Alle atleten werden bij de finish opgevangen met een natte handdoek om zo goed af te koelen. "We hebben ons ingesteld op de hitte", aldus Marco Kamphuis van de EHBO. Bij de finish waren naast EHBO'ers ook een arts en een verpleegkundige aanwezig. "Die hebben vier mensen geholpen en wij als EHBO'ers zo'n twintig."

Kijk voor meer foto's op NieuwsbladvoorHuizen.nl.

EHBO'ers geven atleten natte handdoek bij finish