Henny Vos (midden) draagt het stokje over aan Let de Groot (l) en Linda Kooij (r).
Henny Vos (midden) draagt het stokje over aan Let de Groot (l) en Linda Kooij (r). Foto: Bob Awick

Henny Vos neemt met barbecue na
48,5 jaar afscheid als sportleidster

Henny Vos begon ooit als assistent-gymjuf bij Turnlust en neemt na 48,5 jaar afscheid als sportleidster van haar laatste twee groepen Hart in Beweging met een barbecue.

HUIZEN Henny Vos (74) heeft afgelopen donderdag na 48,5 jaar actief geweest te zijn als sportleidster haar stokje overgedragen aan Linda Kooij en Let de Groot. Deze beide dames nemen haar laatste twee groepen Hart in Beweging over. "Ik stop wel als sportleidster, maar blijf nog actief hoor", legt ze later aan haar keukentafel uit. "Ik word beweegmakelaar", glundert ze.

"Na de mulo ben ik gaan werken in de boekhandel van mijn ouders", legt Henny uit. Toen de gymjuf van haar oudste zoon Cees stopte, werd ze gevraagd om het over te nemen. "Ik had bij Turnlust wel een assistentendiploma gehaald, maar ik dacht dat ik het niet zou kunnen. Omdat er anders een probleem zou ontstaan, heb ik het wel gedaan. Ik bleek het wel te kunnen en zelfs heel leuk te vinden", gaat ze verder.

Ze besloot een opleiding te volgen en werd verenigingsleider gymnastiek. "Ik wilde het complete diploma halen, dat bestond uit lesgeven aan jonge kinderen, pubers en volwassenen. Ik riep wel meteen: volwassenen ga ik nooit lesgeven", zegt ze lachend, want het pakte uiteindelijk heel anders uit.
Met ouderen bleek ze uiteindelijk ook een klik te hebben. "Ik ben nieuwsgierig en houd van een uitdaging. Ik ben dus altijd blijven leren en haalde overal certificaten en diploma's voor. Dat was in die tijd nogal wat hoor. Je had geen tomtom, dus met een ouderwetse kaart gingen we op pad door heel het land. Ik volgde de bijscholingen met nog een aantal mensen van Turnlust. We hebben veel plezier gehad en zijn gelukkig altijd goed aangekomen."
Zo behaalde ze ook het diploma Meer Bewegen voor Ouderen. "Ik zag overal mogelijkheden en had goede contacten bij de gemeente. Zo werd ik op een gegeven moment gevraagd om een project te begeleiden van de gemeente om zorg- en welzijnsmedewerkers les te geven in bewegen op muziek en met klein handmateriaal voor de 'oudere ouderen'."
Ze merkte dat er ook steeds meer mensen met dementie in de verzorgingshuizen kwamen. "Ik maakte een cd met oud-Hollandse muziek en maakte daar bewegingen bij. Uit onderzoek blijkt dat mensen met dementie op deze manier in een vrolijke stemming komen en dat ze deze stemming nog een lange tijd houden." Ook gaf ze een tijd les aan verstandelijk gehandicapten. "Achteraf zie ik dat kwetsbare mensen een rode draad zijn geweest in wat ik heb gedaan."
Zo rolde ze van het een in het ander en 23 jaar geleden richtte ze Hart in Beweging-groepen op. "Daar volgde ik een 1-jarige hbo-opleiding voor. Ondertussen kreeg ik 13 jaar geleden zelf twee nieuwe heupen. We zijn toen een kwartaal eerder gestopt - op 1 april - en op 1 september stond ik alweer les te geven. Ik heb me thuis suf getraind om weer fit te worden. Ik was dankbaar dat het mij daarna nog gegeven was om les te blijven geven."
Voor deze speciale doelgroep was het moeilijk om vervanging te vinden. "Ik heb er acht jaar over gedaan, maar in Linda Kooij en fysiotherapeut Let de Groot heb ik hele goede opvolgers gevonden. Ze hebben er ook een speciale opleiding bij de Harteraad voor gevolgd." Henny zal de dames nog blijven ondersteunen en wie meer informatie wil hebben over Hart in Beweging kan via hennyvos@kpnmail.nl of 035-5256068 / 0643941230 bij haar terecht.
Terugkijkend op haar carrière steekt één hoogtepunt er voor haar met kop en schouders bovenuit. "In 2017 kreeg ik een koninklijke onderscheiding voor alles wat ik heb gedaan. Ik werd naar het gemeentehuis gelokt voor een overleg over valpreventie bij ouderen. Op een gegeven moment nam de wethouder me bij de arm en zei dat de lintjesregen ook voor mij was. Mijn zoon was er met zijn vriendin en mijn dochter met haar man en twee kinderen waren 's morgens vroeg al uit Maastricht gekomen. Man Jan zat in het complot."
Ze gaat verder: "Die onderscheiding voelt nu nog meer als een kroon op mijn werk. Sport is er voor alle mensen. Met een dikke knip of weinig geld. Gezond of met een handicap. Ze willen allemaal sporten voor hun gezondheid. Sport verbindt mensen en heeft mijn leven verrijkt. Daar ben ik mijn man Jan enorm dankbaar voor, want hij heeft me altijd gesteund en gestimuleerd."
Ook is ze dankbaar voor de steun van de gemeente die ze kreeg als ze iets aankaartte of hulp zocht voor iemand. "Zo ben ik ook bij maatschappelijke zaken terechtgekomen. Ik heb een luisterend oor en wil mensen ondersteunen. Dat blijf ik doen. Ik ben ook mantelzorger geworden voor een sporter die een steuntje in de rug gebruiken kan."

Daarnaast wordt ze nu ook beweegmakelaar bij het programma Fitstars van de gemeente Huizen. "Ouderen van 67 en 68 jaar krijgen binnenkort via de gemeente een oproep voor een fittest en in een programma van 12 weken gaan beweegmakelaars zoals ik met ze kijken welke sport ze leuk vinden. Het programma kost inclusief fittest 50 euro. Op deze manier kan ik alle kennis en ervaring die ik heb opgedaan blijven inzetten. Met lesgeven ben ik nu wel echt gestopt."