De Fietsstraat is een van de veel genoemde knelpunten.
De Fietsstraat is een van de veel genoemde knelpunten. Foto: Bob Awick

Mogelijk eenrichtingsverkeer op Kerkstraat bij kerk en Groepspraktijk

Het mobiliteitsplan is maandag besproken in de raadscommissie. Het laat knelpunten en mogelijke oplossingen zien. Voorjaar 2020 komt er een definitief voorstel.

HUIZEN Ruim 5.000 reacties van inwoners kwamen er op de vraag om veilige en onveilige situaties en andere knelpunten in het verkeer op te noemen. Het resulteert in een kaart met heel veel stippen. De resultaten hiervan zijn net als inbreng van raadsleden en ambtenaren meegenomen in de eerste versie van het mobiliteitsplan dat maandag in de raadscommissie Fysiek Domein werd besproken.

Doel van de bespreking was om wensen en bedenkingen te uiten, zodat deze mee kunnen worden genomen. In het voorjaar van 2020 komt er dan een definitief voorstel voor het mobiliteitsplan. Aan de hand daarvan kan een uitvoeringsplan gemaakt worden, zodat problemen opgelost kunnen worden. Voordat er dus definitief iets gaat gebeuren, duurt het nog wel even.

De problemen die in het plan benoemd wordt zijn er vele. Huizen is volgens het plan statistisch gezien een veilige gemeente. Er is weinig doorgaand verkeer en de verkeersstromen zijn stabiel. Toch zijn er wel veiligheidsknelpunten benoemd door inwoners.

De belangrijkste knelpunten die bij bewoners en uit beleidsstukken naar voren komen, zijn:
1. Smal profiel op de fietsstraat Meentweg/Kerkstraat
2. Kruispunten Ceintuurbaan/Naarderstraat en Nieuw Bussumerweg en de nieuwe situatie rondom het Prins Bernhardplein
3. De entree van het dorp via de Melkweg
4. Diverse punten op de Huizermaatweg/Bovenmaatweg
5. 't Merk, met name de kruising met Gemeenlandslaan en Kruin
6. Rotonde Gooilandweg/Haardstedelaan
7. Veiligheid Delta bij Kamperfoelieschool

In het rapport wordt onder andere voor deze punten een oplossing gegeven, waarbij de autobereikbaarheid wel minimaal hetzelfde wordt gehouden.

Naast deze problemen wordt ook vaak gemeld dat er in het centrum meer fietsparkeerplaatsen worden gewenst.

Inspreker uit zorgen over bereikbaarheid Groepspraktijk

Insprekers

Tijdens de bespreking waren er twee insprekers die iets kwijt wilden over twee hoofdpijnpunten in het verkeer in Huizen. Linne Dries sprak namens een aantal inwoners van de Tuinstraat. Zij gaf aan dat het vrachtverkeer in de straat voor een onveilige situatie zorgt. Ter illustratie liet ze een foto zien waarbij twee vrachtwagens elkaar passeren en daarbij de stoep moeten gebruiken. Daarnaast zorgen de trillingen voor overlast en daar zijn de soms 100 jaar oude huizen niet tegen bestand. Sluipverkeer zou daarnaast vaak te snel rijden.

In het plan worden twee varianten aangeboden als oplossing voor het verkeer aan deze kant van het dorp. Een variant waar de Kerkstraat en Keucheniusstraat eenrichtingsverkeer worden en de Tuinstraat hetzelfde blijft en een variant waarbij de Tuinstraat ook eenrichtingsverkeer wordt. Zij pleitte voor de laatste variant en gaf aan dat er wellicht ook nog andere oplossingen waren en vroeg de gemeente om hier samen over te praten. Daarbij stelde ze voor om zowel de Keucheniusstraat als de Kerkstraat tweerichtingsverkeer te houden en de Tuinstraat eenrichtingsverkeer te maken.

Wethouder Roland Boom gaf later in de bespreking aan dat dit niet mogelijk is. "We willen ruimte maken voor fietsers en voetgangers op dat deel van de Kerkstraat. Dat betekent dat de weg dan te smal wordt om tweerichtingsverkeer toe te staan." De te smalle weg zou niets te maken hebben met de ontwikkelingen van de Blokkerpanden, daar waar eventueel een Vomar supermarkt gevestigd wordt. Ruben Woudsma van het CDA vroeg naar de plannen, maar kreeg nul op het rekest. Volgens voorzitter Rutger Rebel ging het om het bespreken van het mobiliteitsplan. Later in de vergadering kwam Ruben erop terug en kreeg van de wethouder te horen dat er verder nog niets concreets te melden is. Wel bleek dat er gesproken wordt over de plannen in het kader van het mobiliteitsplan. Zo liet de wethouder weten dat er al gekeken wordt naar hoe een supermarkt daar bevoorraad kan worden. Vrachtwagens zouden maar tot het puntje mogen komen en het liefst veel kleiner of elektrisch moeten worden.

Fietsstraat

De andere inspreker was dokter Norbert IJkelenstam van de Groepspraktijk aan de andere kant van de Kerkstraat. Om de fietsstraat toegankelijker te maken en echt recht te doen aan voorrang voor fietsers en voetgangers, wordt hier namelijk eenrichtingsverkeer voorgesteld of om een deel autovrij te maken. De eerste variant lijkt volgens het plan de meest logische.

De dokter pleitte ervoor om vooral de groepspraktijk goed bereikbaar te houden. "We hebben een kleine 15.000 patiƫnten en bestieren daarmee zo'n derde van Huizen. Die moeten goed bij onze praktijk kunnen komen. Niet iedereen is in staat om met de fiets te komen. Daarnaast moeten we goed bereikbaar zijn voor ambulances." Als antwoord op vragen gaf hij aan dat bij eenrichtingsverkeer het liefst verkeer vanaf de Gooilandweg naar de praktijk het beste zou zijn voor ambulances. In het plan is dat echter de andere kant op gericht, het dorp uit.

Vanuit de commissie werd als oplossing gesuggereerd om wellicht een deel van de Kerkstraat van twee kanten op te laten rijden, tot de Groepspraktijk en de sportschool. Er is immers voor de groepspraktijk al een gescheiden rijbaan voor twee kanten. De wethouder liet weten dat er sowieso wat aan de fietsstraat gebeuren moet en dat de bereikbaarheid van de Groepspraktijk en de sportschool hoog in het vaandel staat, maar wil wel minder verkeer over de weg: "Wij moeten uiteindelijk straks gaan besluiten wat we gaan doen en waar we prioriteit aan geven." Een duidelijke oplossing kwam op deze avond dus nog niet naar voren.

Het punt dat in de raadscommissie de meeste discussie opleverde was de oplossing die in het mobiliteitsplan staat voor de Haardstedelaan. Het onderzoeksbureau stelt namelijk een 30-kilometerzone voor. De weg is echter net aangepast en bij discussies daarover werd deze zone niet uitgevoerd, omdat de hulpdiensten zich hiertegen uitspraken. De wethouder gaf aan dat hij dit nogmaals met de hulpdiensten zou bespreken. Mochten de hulpdiensten echter aangeven dat 50 kilometer daar echt noodzakelijk is, dan zou dat voor hem wel de doorslag geven om de weg 50 kilometer te houden. De veiligheid van alle inwoners gaat boven de veiligheid van de inwoners aan de Haardstedelaan.

Ruim 5.000 inwoners zetten hun stip.