Een zwemvoorziening hier aan de Wedekuil kan na een besluit er al na een jaar zijn.
Een zwemvoorziening hier aan de Wedekuil kan na een besluit er al na een jaar zijn. Foto: Bob Awick

Natuurzwembad bij de Wedekuil kan er na besluit al binnen een jaar zijn

De kustvisie is door de raadscommissie besproken. De raadsleden kunnen nog even genieten van deze 'roze wolk', maar in september komt pas de echte uitdaging. Dan volgt een besluit.

HUIZEN De raadscommissie Fysiek Domein besprak vorige week woensdag de kustvisie. Er was alom lof voor en blijdschap over wat er tot stand is gekomen na de participatie. Er werd dan ook genoten van de 'roze wolk' die dat opleverde. De echte uitdaging komt er in september pas aan. Na de zomer moet de gemeenteraad een besluit nemen dat ook leidt tot het daadwerkelijk doen van dingen. Dan kan volgens onderzoeksbureau OKRA een natuurzwembad aan de Wedekuil er na een besluit al na een jaar zijn.

Op de behandeling van de kustvisie waren nog vijf insprekers afgekomen. Onder hen was ook groot enthousiasme over het proces en de uitkomst, al wilden zij die stuk voor stuk nog wel wat aanscherpen. Daarbij sneden zij onderwerpen aan die ook vaak al leefden bij de aanwezige raadsleden.

Aanloophaven

Gino Joling sprak in over de aanloophaven waar hij aan woont. Hij vond het een gemiste kans dat daar niet meer naar gekeken wordt. Vroeger lag het er vol met boten.

Ondernemer Jaap Gieling is bang dat er te veel verwachtingen zijn van het strand. "Vanaf half juli tot eind augustus is het straks leeg omdat we niet voldoende overnachtingsplekken hebben."

Hans Weerstra, bewoner van de Labradorstroom, was erg geschrokken van de vorige plannen. In zijn geval oogt het plan van nu aardig. Hij riep het gemeentebestuur op er ook echt iets van te maken en te zorgen dat het plan nu en voor de lange termijn kan worden doorgezet. "Ik wens u kracht en sterkte toe, want dat is niet eenvoudig."

Op nummer 1 staat steevast het verwijderen van de waterplanten

Eilanden

Jos Smits van de Vereniging Behoud Gooimeer was over de eilanden voor de kust niet heel enthousiast, net als over de pieren, maar als mensen het leuk vinden dan zou zijn vereniging er niet voor gaan liggen. Zolang ze maar niet de weidsheid van het Gooimeer in de weg staan en de waterkwaliteit en stroming niet belemmeren.
Daarnaast sprak hij ook in als bewoner van de Zomerkade. Samen met medebewoners verheugt hij zich op meer reuring op het strand. Het autovrij maken was dan ook zeker bespreekbaar, alhoewel het fijn zou zijn om ook nog een mogelijkheid te hebben om de grote boodschappen even voor de deur af te mogen leveren. De zwemvijver aan de Wedekuil is wat hem betreft een topidee.
Namens de firma Teeuwissen Rioolreiniging sprak Erik Smith in. Het bedrijf ligt bij de haven en heeft een vergunning met een geurcirkel. Dat betekent dat er soms een luchtje zit aan de activiteiten van het bedrijf, en dat mag. "We willen die geurcirkel met nieuwe technieken zo klein mogelijk maken. Toch kan het zijn dat bezoekers in de omgeving wat kunnen ruiken. Horeca en terrassen dicht bij ons aan de Energieweg lijkt me dan niet zo'n goed idee. Dan krijg je alleen maar klachten. We hopen dat de gemeente Huizen ook voldoende ruimte laat voor ondernemers in dit gebied en de werkgelegenheid die we bieden."

Fietsbrug

Raymond Coronel sprak in namens het gelijknamige bedrijf aan de Havenstraat en als bewoner. Als bewoner ging hij in op de fietsbrug over de haven. Hij vroeg zich af of zo'n dure investering wel nodig is, zeker als je ook wilt dat fietsers langs de Energieweg komen. Als ondernemer vroeg hij aandacht voor de parkeergelegenheid rondom het bedrijf. "We moeten realistisch zijn. Mensen komen met de auto, zeker omdat het openbaar vervoer hier niet dichtbij is." Daarnaast zag hij eerder hogere woningen aan de haven dan lagere. "Dat is nodig voor de nodige grondopbrengst."

Er wordt namelijk al langer gespeculeerd over een verplaatsing van Coronel. Het bedrijf zou zomaar eens de financiële drager kunnen zijn van nieuwe ontwikkelingen aan de Havenstraat. Geld is daarbij een belangrijke factor. De wethouder houdt echter zijn kaken op elkaar als het gaat om de precieze ontwikkelingen rond dat gebied.

Strandpaviljoen

Als laatste sprak Janine Francken namens een kleine groep inwoners van de Zomerkade. "Ik zag dat het strandpaviljoen nu zo'n beetje bij ons voor de deur komt. Geluid draagt ver en wij zitten dichtbij. Kan het paviljoen niet naar de linkerkant verplaatst worden zodat het meer aansluit bij de horeca die er al is?"

Vervolgens gaven de partijen aan de hand van de zeven dilemma's in de visie dingen mee die de wethouder mee kan nemen, voordat na de zomer het definitieve document komt.

Waterplanten

Op nummer 1 staat steevast het verwijderen van de waterplanten. Zonder dat valt de hele visie in duigen. De wethouder kon gelukkig meedelen dat er zeer binnenkort weer een grote stap wordt gemaakt in deze richting.
De eilandjes waren voor de meeste partijen geen eerste prioriteit. Dat moet eerst ook maar eens goed uit worden gezocht, want er zijn veel haken en ogen voor de natuur en ook de kosten zijn waarschijnlijk hoog.

Een fietsbrug of pont was ook in menig oog een brug te ver. Met name de kosten hiervoor. Een stukje omrijden of lopen is dan geen probleem, hoewel OKRA zich wel vastbijt in het kunnen maken van een rondje rond de haven en een snellere verbinding van het Fletcherhotel naar het strand.

Uitdaging

Bram Schröder van D66 wist het uiteindelijk mooi te verwoorden: "De uitdaging komt nog om keuzes te maken. Hopelijk kunnen we Huizen een mooie upgrade geven, zodat de slogan 'Haven van Huizen' de lading zelfs niet meer dekt."

Wethouder Roland Boom kon zich daarbij aansluiten: "Als dit de ketting is, moeten wij nu met elkaar de kralen rijgen. In september besluiten we of dit de ketting is die we willen hebben. Daar is tijd en vooral bestuurlijke moed voor nodig. Welke kraal rijgen we als eerste of welke is het belangrijkst. Van niemand heb ik vanavond gehoord dat een kraal er niet bijhoorde. We krijgen straks een fantastisch product ter invulling voorgelegd. Dan moeten we ook doorpakken."

Meer weten over de kustvisie: huizen.nl/kustvisie.

Een impressie van de mogelijkheden aan de Zomerkade.