Huizen was in de jaren 20 en 30 een toeristische bestemming.
Huizen was in de jaren 20 en 30 een toeristische bestemming. Foto: Historische Kring Huizen

Toerisme en Huizen in de vorige eeuw

Nog even en het is zover, dan begint de zomervakantie. Vele Huizer inwoners verruilen Huizen voor een toeristische bestemming in het buitenland.

Maar wist je dat in de jaren 20 en 30 van de vorige eeuw in kranten en tijdschriften ons dorp Huizen vaak werd aangeprezen als toeristische bestemming? Het Nieuwsblad van het Noorden van 29 juli 1926 wijdt er een uitgebreid artikel aan. Het begint zo (de tekst is letterlijk overgenomen):

"Aan den Noordelijken uitlooper van het schilderachtige Gooi, een onzer vaderlandsche lust- oorden, verrijst het eenvoudige, landelijke dorpje Huizen, dat om tal van bijzonderheden een eigenaardige plaats inneemt in de rij der Gooische gemeenten. […]De aanleg van het dorp is wel een bijzonder eigenaardige. 't Is of al die huisjes en boerenwoningen op zekeren dag plotseling uit de lucht zijn komen vallen: zoo vreemd liggen ze verstrooid; een Neurenberger speeldoos in 't groot gelijkend. Oud, zeer oud moet deze plaats zijn."
In het artikel wordt Huizen in al zijn facetten aangeprezen en geroemd. De imposante Oude Kerk, de pittoreske dorpskern en de Westdam (oude pier) met een schitterend zicht op de Zuiderzee met "visschende schepen" en richting het dorp het glooiende Gooi. Men bekoort de zeden, gewoonten en klederdrachten. En ook "die stoere kerels met uitgebouwde gezichten, somwijlen van die Toorop-figuren". En de vrouwen hebben iets aantrekkelijks "groote oogen met lange donkere wimpers". Het relaas eindigt met de woorden. "Huizen als een groote blokkendoos aan den rand van water en bosch: werkelijk, een verrassend schouwspel."

En met het lezen van dit lovende artikel wordt de gedachte bevestigd die altijd al borrelde: het mooiste van een lange reis is toch wel thuiskomen in ons mooie dorp Huizen.

Het hele artikel 'Toerisme en Huizen in de vorige eeuw' is te lezen in het Ratel-Archief op www.historischekringhuizen.nl. Klik op de uitgave van september 2013.

Een lidmaatschap kost slechts €15,- per jaar. Hiermee wordt ons vrijwilligerswerk gesteund, ontvang je De Ratel 4 keer per jaar en mag je gratis deelnemen aan rondleidingen en ledenavonden.

Volg ons ook op Facebook: Historische Kring Huizen

Oproep Huizer Volkslied voor 40-jarig jubileum Historische Kring Huizen

In november 2019 bestaat de Historische Kring 40 jaar en dat wordt gevierd onder het thema 'Historie van Lief en Leed in Huizen'. Onderdeel hiervan is om een Huizer volkslied te kiezen uit zowel bestaande versies als nieuw geschreven Huizer volks- of dorps- liederen in Huizer dialect. Er zijn een aantal inzendingen binnen, maar de inschrijvingstermijn is nog niet gesloten. Inleveren kan nog steeds via het e-mailadres hieronder.