De gemeenteraad wil een onderzoek om te kijken of een havenconcert in 2020 weer mogelijk is.
De gemeenteraad wil een onderzoek om te kijken of een havenconcert in 2020 weer mogelijk is. Foto: Bob Awick

Coalitie reserveert bijna 2,3 miljoen euro voor eigen beleid

De financiƫle huishouding van de gemeente is besproken door de gemeenteraad. Daarbij passeerden veel voorstellen over glasvezel, fietsoplaadpunten en meer.

HUIZEN De gemeenteraad heeft afgelopen donderdag gesproken over het huishoudboekje van 2018 en alvast vooruitgekeken naar de begroting van 2020-2024. De coalitie, bestaande uit CDA, VVD, D66 en PvdA, reserveert het overschot van 2018, een bedrag van 2.298.749 euro, om het coalitieprogramma uit te voeren. Niet alle partijen waren daar blij mee.

ChristenUnie, Dorpsbelangen Huizen en SGP stemden tegen, omdat er dan geen geld meer over is om aan andere zaken uit te geven dan het eigen beleid van de coalitiepartijen.
De meevaller zou normaliter in de algemene reserve komen, zodat als er tegenvallers zijn het geld daarvoor gebruikt kan worden. Nu is het echter gereserveerd om het coalitieakkoord uit te voeren.

Wethouder Bert Rebel van Financiƫn liet weten dit wel te accepteren, mits er in nood wel een beroep op het geld kan worden gedaan en er dus wellicht minder beschikbaar is voor het beleid van de huidige coalitie.

Havenconcert

Tijdens de vergaderingen werden door de partijen diverse voorstellen gedaan. Het voorstel van VVD, CDA, PvdA en D66 om een onderzoek te doen om te kijken of er geld te vinden is voor de continuering van het Havenconcert in 2020 werd door een ruime meerderheid aangenomen.
SGP en Dorpsbelangen Huizen stemden tegen. SGP vond het voorstel wel sympathiek, maar is van mening dat het niet alleen de gemeente moet zijn die geld hiervoor beschikbaar stelt. Dorpsbelangen Huizen was van mening dat als er eenmaal om geld wordt gevraagd en dit wordt toegekend, er dan alleen maar om meer en meer wordt gevraagd. Daarom stemde de partij tegen.
Het college moet nu in de begrotingsvergadering van de gemeenteraad met een voorstel komen dat het Havenconcert mogelijk maakt in 2020.

Historisch onderzoek

Voorstel om als raadslid de straat op te gaan, valt niet in goede aarde

Het voorstel om de 'Subsidieregeling onkostenvergoeding vrijwilligers historisch onderzoek Huizen' aan te passen werd ingediend door CDA Dorpsbelangen Huizen, GroenLinks, PvdA en VVD en aangenomen door de hele raad, met uitzondering van de ChristenUnie. Het voorstel wil dat het ook mogelijk is dat drukkosten vergoed worden. De ChristenUnie is bang dat de subsidie van 15.000 euro er dan wel heel snel doorheen is, ook al wordt gevraagd om te kijken of de opbrengst of een deel van drukwerk dat verkocht wordt weer in de subsidiepot terug te laten stromen.

Glasvezel

Het door VVD, CDA, D66, Dorpsbelangen Huizen en PvdA ingediende voorstel om te kijken of glasvezel in de hele gemeente mogelijk is, werd unaniem door de hele raad aangenomen. Een klein deel van Huizen beschikt nog niet over een glasvezelnetwerk. Het gaat om de wijken Bikbergen en Flevo en delen van de Naarderstraat, Oud Bussumerweg en Nieuw Bussummerweg. De afstanden tot de woningen is in dit gebied vaak groot en brengt hogere kosten met zich mee. De gemeente gaat nu praten met de beheerder van het glasvezelnet en moet uiterlijk in de vergadering van de commissie Fysiek Domein van 26 november laten weten wat de uitkomsten zijn.

Fietsoplaadpunten

Oppositiepartij ChristenUnie had verder flink uitgepakt met voorstellen, die zij voor het in stemming brengen om verschillende redenen terugtrok. Zo zegde wethouder Roland Boom toe dat hij onderzoek zou doen naar de behoefte van fietsoplaadpunten. Hier had ChristenUnie met GroenLinks en Dorpsbelangen Huizen een voorstel voor ingediend.

Omrooper

Het voorstel om meer te communiceren via de Omrooper over diverse regelingen en voorzieningen voor inwoners kreeg tijdens de vergadering te weinig steun. Daarnaast komt er nog een communicatieplan, waarbij gekeken wordt hoe te communiceren over alles. De ChristenUnie wacht dat plan nu eerst af.

Kinderburgemeester

Samen met GroenLinks had de partij ook weer een voorstel ingediend om een kinderburgemeester te werven. De meerderheid gaf echter aan dat er een voorkeur is voor een bredere afvaardiging van jeugd van alle leeftijden in Huizen die mee kan praten over het gemeentebeleid.

Daarnaast was er tijdens de vergadering nog het een en ander te doen over de burgerparticipatie. De ChristenUnie was ervan uitgegaan dat er nog een gesprek zou komen tussen college en gemeenteraad over dit onderwerp.

De straat op

Wethouder Maarten Hoelscher zag het echter anders. Die ging ervan uit dat het om gesprekken ging tussen raad en inwoners. Van belang daarbij vond de wethouder dat dan niet elke keer dezelfde inwoners in beeld komen, daarom liet hij weten dat hij met een vragenlijst zal komen waarmee de raadsleden zelf de straat op kunnen om inwoners te spreken. Dit viel niet in goede aarde bij de meeste raadsleden. De wethouder gaf vervolgens aan dat hij nog niet gezegd had dat het ging gebeuren, maar dat hij dit de gemeenteraad in overweging zou geven als de burgerparticipatie weer wordt besproken. Een in de haast door ChristenUnie opgesteld voorstel om begin 2020 te komen met een voorstel voor burgerparticipatie kon na deze verklaring van de wethouder niet rekenen op een meerderheid in de raad en werd daarom niet aangenomen.