Ondertekening Participatie-verklaring

HUIZEN Een twaalftal nieuwe Nederlanders heeft woensdagmiddag op uitnodiging van de wethouder in de raadzaal van de gemeente Huizen een Participatieverklaring ondertekend.

Vier van hen wonen in Huizen, vier in Blaricum en vier in Laren. Ze zijn afkomstig uit Syriƫ, Eritrea, Jordaniƫ, Irak, Iran, Sierra Leone en Guinee.

De deelnemers hebben een intensief programma van zeven workshops gevolgd over Nederland ter voorbereiding op de ondertekening van de Participatieverklaring. Dit is een verplicht onderdeel van het inburgeringsexamen.

In de workshops werd ze geleerd wat in Nederland hun kansen en mogelijkheden zijn en wat er van hen wordt verwacht. Ze hebben de Nederlandse kernwaarden besproken en weten hoe ze moeten netwerken.

Tijdens een Voorzieningenmarkt heeft men kennis en soms ook afspraken gemaakt met voorzieningen in de buurt. Niet alleen om de taal beter te leren, maar ook om vriendschappen en een nieuw bestaan op te bouwen.

Bij de ondertekening waren ook de wethouders van de drie andere gemeenten aanwezig: Maarten Hoelscher van Huizen, Gerard Knoop van Blaricum en Karin van Hunnik van Laren. Na een korte inleiding op het participatieverklaringstraject werden de nieuwe Nederlanders verwelkomd door de wethouders en werden de plannen van aanpak door Vluchtelingenwerk gepresenteerd. Vervolgens konden de verklaringen officieel worden ondertekend.