Met onder andere informatieavonden betrekt de gemeente de inwoners bij de energietransitie.
Met onder andere informatieavonden betrekt de gemeente de inwoners bij de energietransitie. Foto: Bob Awick

Petitie van bewoners postcode 1276 over energietransitie in hun wijken

De wijken Stad en Lande en Bovenweg met postcode 1276 zijn proefgebied om aardgasvrij te worden. Er blijkt nog veel onduidelijk en daarom startten bewoners met een petitie.

HUIZEN Bewoners van de wijken Stad en Lande en Bovenweg hebben vorige week dinsdag een petitie ingediend om beter betrokken te worden bij de energietransitie van de gemeente. 'Er heerst zorg, soms ook verontwaardiging, over de veronderstelling dat de huishoudens bereid en in staat zullen zijn flinke bedragen te investeren in isolatie en apparatuur', staat in de toelichting. De wijken met postcode 1276 vormen een pilot om van het aardgas af te gaan en werden onder andere vorige week bijgepraat door de gemeente over de ontwikkelingen.

Er zou in brede kring teleurstelling bestaan over de ontoereikende informatie, 'waarmee deze infrastructurele mega-operatie gepaard gaat'. Daarom stak een aantal bewoners van het postcodegebied 1276 de koppen bij elkaar om de situatie te bespreken. 'Uit dat overleg is ons, het Buurtpanel 1276, gebleken, dat op basis van de huidige, ontoereikende informatie de bereidheid om medewerking te verlenen aan de voorgenomen energietransitie bijzonder gering is. De betreffende inwoners van 1276 hebben hun wensen over de aanpak van de energie-transitie op een rijtje gezet en hebben het Buurtpanel 1276 verzocht om namens hen de volgende petitie aan de portefeuillehouder te willen overhandigen', aldus de begeleidende tekst bij de petitie die door Ruud de Jong werd voorgelezen.

Informatie

In de petitie constateren de ondertekenaars dat zij onvoldoende geïnformeerd zijn over de in hun wijk uit te voeren energietransitie. Het gebrek aan informatie zou volgens hen leiden tot een niet gedegen en verantwoorde besluitvorming. Daarom hebben zij tien punten op papier gezet die hier aan moeten bijdragen. Het belangrijkste is dat zij de benodigde informatie krijgen en deze moet ook betrouwbaar zijn. Ze willen daarnaast ook uitgebreid alle alternatieven voor het gebruik van aardgas krijgen. De financiële aspecten moeten daarbij ook zo nauwkeurig mogelijk in beeld worden gebracht. De gemeente zou zich daarnaast moeten inspannen om een aantrekkelijke financiering te regelen en er voor moeten zorgen dat het meewerken aan de energietransitie niet tot een ongewenste schuld zal leiden. De druk zou van het project af moeten en prioriteit gegeven aan het verkrijgen van draagvlak.

Enquête

Verder wil Buurtpanel 1276 erkend worden als de vertegenwoordigende organisatie van de bewoners in postcodegebied 1276 en dat een lid van het panel wordt opgenomen in de Werkgroep Energietransitie. Ook willen de indieners dat de gemeente een enquête houdt onder de inwoners van het gebied om hun mening en visie te vragen over het project en welke bereidheid ze hebben om aan het project mee te werken. Daarnaast wordt de gemeente gevraagd om de inwoners uit te leggen waarom juist bij uitstek hun wijk is geselecteerd voor de proefprojecten. De wijk is bijna 50 jaar oud en er zijn veel gebreken op het gebied van isolatie. Het gasnetwerk is echter in goede staat en daarom pleit de buurt er wel voor om dit te behouden, zodat eventueel later waterstof of andere gassen er doorheen kan worden getransporteerd.

Gemeente gaat in gesprek met indieners petitie

Gemeente

De gemeente geeft naar aanleiding van vragen over de petitie aan dat er in gesprek gegaan wordt met de indieners. Dit gesprek staat gepland op 28 augustus. Er is door de gemeente altijd aangegeven dat draagvlak en draagkracht van belang zijn voor het welslagen van de energietransitie. Dat blijkt er dus niet te zijn. Op de vraag hoe de gemeente daar naar aanleiding van de petitie tegenaan kijkt, is 'nu nog niet veel over te zeggen'. Om die vraag te beantwoorden, wil men ook het gesprek afwachten.

Inmiddels is een verkorte versie van de petitie van Buurtpanel 1276 op petities.nl terug te vinden bij de zoektermen 1276 of energietransitie. Wijkbewoners kunnen hier de petitie ook nog ondertekenen.