Diverse raadsleden van Huizen tijdens het regiopodium in het Singer in Laren.
Diverse raadsleden van Huizen tijdens het regiopodium in het Singer in Laren. Foto: Bob Awick

Raad zit met regioagenda in z'n maag

HUIZEN De gemeenteraad van Huizen heeft vorige week donderdag de regionale samenwerkingsagenda (RSA) vastgesteld. Hierin staan vijf speerpunten voor de komende jaren waar de regio zich op gaat richten. Elke gemeenteraad in de regio heeft het document nu besproken en wat blijkt: er liggen zeven verschillende versies, want iedere gemeente heeft zijn eigen aanpassingsvoorstellen gedaan en opmerkingen gemaakt. Dat is toch wel iets waar de gemeenteraad mee in zijn maag zit.

Zo geeft het college een reflectie op de regionale samenwerkingsagenda waarbij wel ingestemd kan worden met de vijf voorgestelde punten 'met dien verstande dat op onderdelen vervolgbesluitvorming en/of nuancering nodig is alvorens de in de concept RSA voorziene uitwerking kan worden onderschreven'. Specifiek worden hierbij met name de voorgenomen inbesteding van het doelgroepenvervoer, het versnellingsplan ambulantisering bescherming en opvang en de regionale omgevingsvisie genoemd.

Als het om financiën gaat, moeten die binnen het budget van 2022 vallen, anders moet de gemeenteraad er eerst toestemming voor geven. Verder moet er ook nog uitgewerkt worden hoe eventuele extra ambtelijke capaciteit wordt ingezet en ook daar moet nog over besloten worden. Daarnaast wil de gemeente in het najaar nog verder afstemmen welke gezamenlijke basis voor alle gemeenten gaat gelden en 'welke plus- of minregelingen gewenst zijn voor die onderdelen waarover regionaal geen unanimiteit bestaat maar die uw raad (on)gewenst vindt'.

Rutger Rebel van het CDA gaf aan dat zijn fractie door de bomen het bos al kwijt was, want onder alle vijf punten zijn inmiddels ook subpunten vermeld. Daarnaast wil zijn partij op basis van meerwaarde samenwerken en heeft geen boodschap aan andere motieven. "Zo klinkt her en der daar de waarschuwingen dat als de samenwerkingsagenda niets wordt, de herindeling door de provincie weer op de agenda wordt gezet. Angst als motivator voor samenwerking werkt niet of is van zeer korte duur waardoor frustratie en uiteindelijk een mislukking het resultaat zal zijn. Samenwerking ontstaat, zoals ik al aangaf, doordat meerwaarde gecreëerd kan worden, het is geen doel op zich en ontstaat zeker niet omdat een herindeling niet doorgaat. Als voorbeeld wil ik de laatste bijeenkomst van het regiopodium noemen waar een fractielid van de grootste partij uit Hilversum roept dat we maar eens naar hem moeten luisteren, want Hilversum levert tenslotte de grootste bijdrage. Een schoolvoorbeeld van een motivatie waarop samenwerking niet van de grond komt."

Regioambassadeur Margo Leeuwin van de PvdA gaf aan een nogal een sceptische houding ten opzicht van de regio te proeven in de woorden van Rutger Rebel en nodigde hem uit om bij regiopodium aanwezig te zijn om positieve effecten mee te krijgen. Daarop gaf Rutger aan niet sceptisch tegenover samenwerking te staan, mits dit een meerwaarde voor de gemeente Huizen creëert. "Niet alles dat kan, hoeft."

Wouter Holtslag van de VVD liet ook een kritisch geluid horen. "Het is klip en klaar dat regio zich bezig moet houden met uitvoerende taken die individuele gemeenten overstijgen. Onderling kun je wel afstemmen, maar door elke raad moet een voorstel zelf worden behandeld en lokaal beleid gaat voor."

Wessel Doorn van de ChristenUnie was minder hard: "Wij hebben ons altijd verzet tegen de procedure tegen herindeling. We zijn ons wel bewust dat samenwerking dan wel een must is. Dat is geen dreiging, maar een stap naar voren. Samenwerking binnen HBEL en de regio vindt al op veel manieren plaats. Samenwerking is ook nodig om binnen Metropool Regio Amsterdam een rol te spelen."

Regiobestuur gaat gemene deler halen uit verschillende versies

Wethouder Bert Rebel liet bij de beantwoording weten dat er bij de regio al gesproken is over de zeven versies van de regionale samenwerkingsagenda die nu worden aangenomen. "Het bestuur van de regio zal uit deze versies dan de grootste gemeenschappelijke deler halen om daar uitvoering aan te geven. Dat gaan we dan ook weer delen met de raden. Ook komt voorzitter Pieter Broertjes langs bij alle gemeenteraden en schuift daar aan met het lokale lid van het algemene bestuur, in het geval van Huizen ben ik dat. Er is een stappenplan opgesteld dat er op gericht is dat we op 1 juni 2020 de voorstellen kunnen presenteren die de te maken hebben met hoe de regio in de toekomst wordt bestuurd."

Diverse partijen hadden nog veranderingsvoorstellen ingediend. Twee voorstellen werden aangenomen. Een was een kleine aanpassing van de tekst over de mobiliteit om duidelijk te maken dat het hier gaat om het vergroten van de bereikbaarheid. Het andere voorstel ging over het meer aandacht geven aan werk voor laagopgeleide inwoners." De vier andere voorstellen werden verworpen. Daaronder een voorstel over woningbouw in Wijdemeren en een voorstel van PvdA Huizen om meer aandacht de hebben voor woningen in het betaalbare segment. Opvallend is dat dit laatste voorstel bijvoorbeeld wel unaniem is aangenomen door de gemeenteraad van Hilversum.

De samenwerking in de regio zou de bestuurskracht van de regio moeten verbeteren. Dit was namelijk een van de redenen om een herindelingsprocedure voor de gemeenten in Gooi en Vechtstreek op te starten in het verleden. Raadsleden zouden daarover ook zeggenschap moeten hebben. Dat dit nogal wat haken en ogen heeft, blijkt uit de behandeling van deze regionale samenwerking. "Experimenteren daarin is prima", aldus Rutger Rebel, "maar bezint eer ge begint."