Bert Schaap trekt als raadslid vanaf nu zijn eigen plan met Transparant Huizen.
Bert Schaap trekt als raadslid vanaf nu zijn eigen plan met Transparant Huizen. Foto: Bastiaan Miché

Bert Schaap start in zijn eentje nieuwe politieke partij: Transparant Huizen

Bert Schaap stormde met de gemeenteraadsverkiezingen zo de raadsbanken in dankzij voorkeursstemmen. Vanaf dag 1 bleek de klik met Dorpsbelangen er echter niet te zijn.

Vervolg voorpagina

HUIZEN - "Het is komkommertijd toch. Dan moet je een beetje sensatie maken", verklaart Schaap aanvankelijk gekscherend zijn besluit. "Het zat er al langer aan te komen. Na de raadsvergadering van 4 juli, waar ik door omstandigheden niet bij kon zijn, wilde fractievoorzitter Marian Rebel me uit de fractie zetten."

Die dag had Bert pech met zijn auto. "Dat kan je natuurlijk niet voorzien. Ik kwam thuis en keek hoe laat die vergadering begon. Dat bleek al om 16.00 uur te zijn, dus ik was veel te laat. Haar bellen had geen zin. Bij ons mocht je de telefoon toch niet aan hebben."
Het wegblijven bij die vergadering was de druppel aan de kant van Dorpsbelangen Huizen. Volgens Bert schreef zijn fractievoorzitter Marian Rebel een brief voor hem, waarin hij verklaarde vanwege drukke werkzaamheden te stoppen als raadslid. Ook zijn werkzaamheden bij Toneelvereniging Ontwaakt werden daarin genoemd. "Ik kreeg die brief te zien bij een overleg met haar en Jan Driessen bij griffier Jan Veenstra en heb hem na het gesprek meegenomen."

Toneelvereniging

Zijn werkzaamheden voor de toneelvereniging zaten de partij dwars. Dat blijkt ook uit een reactie van fractievoorzitter Marian Rebel op het vertrek van Bert, dat zij net als de krant moest vernemen van de griffier. "Naar onze mening is hij niet geschikt als raadslid voor Dorpsbelangen Huizen want, doordat hij het niet nauw nam met de werkzaamheden en zijn aanwezigheid bij fractie, commissie en raad, leverde hij geen positieve bijdrage aan de partij. Het Huizer toneel nam bij hem de eerste plaats in en niet het lidmaatschap van de gemeenteraad van Huizen terwijl dat de hoofdfunctie van een raadslid is. De heer Schaap had 184 voorkeursstemmen, daardoor had hij een voorkeursstem bij Dorpsbelangen Huizen. Een zetel in de gemeenteraad van Huizen is 723 stemmen. De heer Schaap had een voorkeursstem, maar geen zetel. De zetel, die hij meeneemt is van Dorpsbelangen Huizen. Wij betreuren het dat hij zijn zetel niet ter beschikking heeft gesteld aan de volgende kandidaat op de lijst van Dorpsbelangen Huizen. Toch hebben wij het beste met hem voor en wensen hem veel succes", laat ze weten. "Ik had inderdaad al een aantal Huizer Café's van de toneelvereniging in de agenda staan, voordat ik wist dat ik moest vergaderen, dus die gingen dan voor", reageert Bert.

Fractiediscipline

'Naar onze mening is hij niet geschikt als raadslid voor Dorpsbelangen'

De fractiediscipline, doen wat de fractie beslist en niet wat je als raadslid zelf wil, zat Bert ook al langer dwars. "Ik geef maar een voorbeeld. Er kwam een voorstel om meer geld beschikbaar te stellen voor de nieuwbouw van het Erfgooierscollege. De bouwkosten waren inmiddels gestegen en ze wilden ook verduurzamen. Ik vond dat logisch. Ik kom zelf uit de bouw. Iedereen was voor en wij moesten tegen stemmen."
Verder zegt Bert in een interview te hebben gezegd dat het prima is dat DB niet deel zou nemen aan het college van burgemeester en wethouders, maar 'slechts' als oppositiepartij. Er zou toch geen goede wethouderskandidaat zijn, was destijds zijn uitleg. "Toen moest ik al op het matje verschijnen om uit te leggen waar ik de moed vandaan haalde. Mevrouw Rebel had zelf graag wethouder geworden."

Druppel

Begin deze maand wist Bert dat zijn langste tijd bij DB erop zat. De bekende druppel was de brief met de vraag zijn zetel ter beschikking te stellen. "Na de laatste gemeenteraadsvergadering van 11 juli vroeg ze me of ik die brief nog ging tekenen. Mijn antwoord was nee."
Hij heeft bewust nog even gewacht om het nieuws naar buiten te brengen. "Ik ga nu zelf op vakantie. Ik kan het nu nog toelichten en dan ga ik even rust nemen en nadenken over het vervolg. Ik weet al hoe het logo van de partij er uit moet gaan zien. De naam wist ik al langer. Ik had tijdens het Huizer Café al eens geroepen dat als ik ooit een eigen partij zou oprichten ik deze zo zou noemen. Daar gaat het toch om, dat je transparant bent en dingen zegt zoals ze zijn. Mijn vrouw zegt dat ik een einzelgänger ben, dus het is beter zo."