Hulpdiensten kunnen de geparkeerde voertuigen, hoe klein ook, op de Smallelaan niet passeren.
Hulpdiensten kunnen de geparkeerde voertuigen, hoe klein ook, op de Smallelaan niet passeren. Foto: Carin van den Berg

Meerderheid Smallelaan zou tegen parkeerverbod zijn

vervolg voorpagina

De gemeente heeft nu het voornemen om na de brief met het verzoek om niet meer te parkeren in de straat een parkeerverbod in te stellen. Frank Blok is met name boos, omdat de gemeente na een handtekeningenactie acht maanden niets van zich heeft laten horen. “Ineens ligt er nu een brief in de bus over het parkeerverbod. En dat in de vakantie. Dan is er toch niemand thuis.”

Hij schreef daarom een boze brief naar de gemeenteraad. Daarin beschuldigt hij nu ook zijn buurtgenoot Hannie Humme van een een-tweetje met wethouder Marlous Verbeek: ‘Dit 1-2tje van mevrouw Humme en wethouder Verbeek is voor ons als bewoners onacceptabel en wij weigeren dan ook deze constructie en de niet valide argumenten zonder meer te laten passeren. Dit riekt naar cliëntelisme op gemeenteniveau en daardoor geeft deze kwestie een nare smaak in de mond’, stelt hij in deze brief. Hij wil dat de gemeenteraad vanuit haar controlerende taak bij het college en de betrokken wethouder om opheldering vraagt.

Hannie vertelt inderdaad betrokken te zijn geweest bij de verkiezingscampagne van D66, want ze is altijd actief geweest voor deze partij. “Maar ik doe al een tijd niets, omdat ik ziek ben. Mijn buurvrouw en ik zijn samen naar een ambtenaar op het gemeentehuis geweest. Daar hebben we onze zorgen geuit. Ik heb zelf meegemaakt hoe snel een brand kan gaan. Mijn neef heeft zijn vrouw en twee kinderen daardoor verloren. Onze woningen zijn van begin 1900 en van hout gemaakt. Als er een brand is, moet het snel geblust worden.”

De gemeente kwam volgens Hannie langs om samen met haar en de buurvrouw de zaak te bekijken. Daaruit volgde op 11 juli 2018 de brief van de gemeente met het verzoek niet meer te parkeren: ‘De Smallelaan is te smal om een auto te parkeren zonder dat dit hinder veroorzaakt voor een deel van het verkeer. Het veroorzaken van hinder voor het verkeer is wettelijk niet toegestaan (art. 5 Wegenverkeerswet 1994). Nu is het natuurlijk zo dat de verkeersintensiteit in de straat dermate laag is dat er in de praktijk niet vaak sprake zal zijn van hinder. Toch verzoeken wij u niet in de Smallelaan te parkeren, dit om de bereikbaarheid van de straat voor de hulpdiensten te waarborgen. In het geval van nood willen we immers allemaal dat de hulpdiensten zo snel mogelijk ter plaatse kunnen zijn.' Daaraan voegt de gemeente ook nog toe, dat er volgens parkeeronderzoek genoeg ruimte is in de buurt om de auto te parkeren. 'Wij begrijpen dat men bij voorkeur zijn/haar auto voor de deur parkeert, maar in de praktijk is dit niet altijd mogelijk Hiervoor vragen wij uw begrip.’

Frank Blok ging toen langs bij al zijn buren en verzamelde hun handtekeningen en schreef namens de buurt een reactie terug. “Twee bewoners waren tegen, een was niet bereikbaar, en twaalf bewoners ondersteunden die brief, waarin we de gemeente vragen om het verzoek om niet in de straat te parkeren in te trekken.” Deze brief is gedateerd op 26 november 2018. Hierin staat: ‘ledere bewoner van de Smallelaan is zich bewust van de breedte van de straat, de straat heet immers niet voor niets Smallelaan. Zolang er netjes dicht tegen de rand van de straat wordt geparkeerd is er geen enkel probleem voor het overige autoverkeer om te passeren.’ In de brief wijzen de bewoners op het verplaatsen van de parkeerproblemen. Bovendien zou er harder in de straat gereden worden als er geen auto’s staan. De voorstanders van parkeren in de straat concluderen dat de huidige situatie moet blijven bestaan en vragen aan de gemeente om schriftelijk op de brief te reageren. Het blijft stil tot er - tot grote woede van Frank - nu een brief van de gemeente komt waarin staat dat de gemeente voornemens is om een parkeerverbod in te stellen. De stukken hiervoor liggen van 10 juli tot en met 21 augustus ter inzage. Hij verzoekt de gemeente de termijn voor het indienen van een zienswijze te verlengen, maar dit mag de gemeente niet doen. Deze ligt wettelijk vast.

Gemeente: In het verleden geen klachten over het parkeren

Het aanstaande parkeerverbod wordt door de gemeente onderbouwd met een verklaring van de politie en de brandweer, die beide het parkeerverbod ondersteunen. Bij de onderbouwing van het besluit van de politie staat onder andere het volgende: 'De politie begrijpt de vraag van de bewoners i.v.m. de beperkte beschikbaarheid van parkeervoorzieningen in de directe omgeving. Voor de politie weegt echter de veiligheid van deze bewoners zwaarder dan het al dan niet kunnen parkeren in de Smallelaan. Mochten de bewoners het parkeren willen formaliseren adviseert de politie hen in samenspraak met de wegbeheerder te komen tot een andere verdeling/inrichting van de openbare en particuliere ruimte in en aan de Smallelaan te Huizen.'

De brandweer adviseert de gemeente Huizen een parkeerverbod in te stellen in de Smallelaan 'om de, al van nature uit slechte bereikbaarheid voor hulpdiensten in deze straat te verbeteren. Als onderlegger voor dit advies dient de handreiking Bluswatervoorziening en Bereikbaarheid.'

Frank: "Ik vind het heel erg dat de gemeente nu de veiligheidskaart speelt en ook onterecht. De bereikbaarheid is nooit een probleem geweest, dertig jaar geleden golden deze regels ook en soms moet je ook een uitzondering kunnen maken." Inmiddels heeft hij een zienswijze ingestuurd. Daarin voert hij zeven overwegingen aan om het aanstaande parkeerverbod in te trekken, namens de meerderheid van de eigenaren en bewoners in de straat. "Een deel van de Smallelaan is nog smaller en daar heeft de gemeente het niet over. Bovendien moeten brandweer, ambulance en politie bij een incident in bijvoorbeeld de Phohiflat toch ook een stuk extra lopen? Mochten ze hier aan de ene kant de straat niet in kunnen, dan kunnen ze dat aan de andere kant in. Zo lang is onze straat niet."

Hannie neemt de beschuldiging van haar buurman Frank hoog op. Ze zegt dat ze heel integer is en dat het hele voorval haar verdrietig maakt, maar ook strijdbaar. "Toen de brand in de Kerkstraat ook naastgelegen panden had verwoest, dacht ik wel dat het kwartje zou vallen. Het is gewoon gevaarlijk, daarom doe ik het, niet om mijn buren te pesten."

De gemeente erkent in het ontwerp besluit voor het parkeerverbod dat er een meningsverschil is tussen de bewoners en dat er in het verleden ook geen klachten zijn geweest over het parkeren. Daarnaast meldt zij dat de overlast beperkt zal zijn, omdat er weinig verkeer door de straat komt. Desondanks moet de straat wel bereikbaar zijn voor hulpdiensten en is de gemeente dus nu voornemens om het parkeerverbod in te stellen.

In een reactie op alle commotie in de straat hierover, laat de gemeente weten dat er naar aanleiding van de zienswijzen die binnen komen nog een heroverweging kan worden gemaakt. Voor de strijd die nu tussen de buren is ontstaan, zien zij geen bemiddelende rol voor zich weggelegd. Daarvoor zou Buurtbemiddeling van Versa Welzijn de oplossing kunnen zijn. 'Maar dan moet iedereen wel mee willen werken', aldus de gemeente. Wethouder Marlous Verbeek zou bij het hele verhaal niet betrokken zijn. De wethouder van verkeer is namelijk Roland Boom.