FKV Oud Valkeveen in 1957. Foto: Tineke Dirks
FKV Oud Valkeveen in 1957. Foto: Tineke Dirks Foto: Tineke Dirks

Al bijna 100 jaar kamperen rond Huizen

Ruim een eeuw is kamperen een van de populairste vormen van vakantie vieren in Nederland; in de vrije natuur met minimale middelen maximaal genieten van ruimte en rust.

In 1925 werd het oudste kampeerterrein nabij Huizen aangekocht door het NTKC: de Nederlandse Toeristen Kampeer Club. Op deze natuurcamping van 3,8 ha groot had men uitzicht op de Zuiderzee. Nu kun je er nog altijd tussen en onder de bomen met uitzicht op het Gooimeer je camper stallen of je tent opzetten.

De vaste kampeerders van de Amsterdamse Kampeervereniging Kampgenot slaan al heel wat jaren op het terrein van Parrewijn hun tenten op. Sinds 1935 is dit terrein nabij de Tafelberg eveneens een natuurcamping, wat betekent dat er geen elektriciteit en geen stromend watervoorziening is. Van 1935 tot in de jaren zestig verbleven gezinnen uit Amsterdam er van april tot en met oktober. De vaders bleven voor hun werk van maandag tot zaterdagochtend in Amsterdam en kwamen in het weekend over. De Amsterdamse kinderen gingen van april tot oktober naar school in Huizen. De Nederlands Hervormde Gemeente in Huizen evangeliseerde op Parrewijn onder leiding van Ds. Van Dop met behulp van een speciaal voor dit doel opgericht zangkoor. Dit zangkoor groeide uit tot het huidige koor Deo Juvante. Ook werden hier tussen vakantiegangers en dorpsgenoten zomeravondvoetbalcompetities gehouden.

In 1960 werd de Forensen kampeervereniging Oud Valkenveen opgericht. Forensen verbleven net als op Parrewijn met hun gezinnen van april tot en met oktober in tenthuisjes op het terrein tussen Oud Naarden en Oud Valkeveen. Deze vereniging is opgeheven omdat het terrein beschikbaar gesteld moest worden voor het uitbreiden van de begraafplaats in Naarden.
Op de grens van Blaricum en Huizen ligt De Woensberg, waar van 1928 tot 1959 Het Meenthuis, een kamphuis van de Arbeiders Jeugd Centrale (AJC), gevestigd was; het bijbehorende kampeerterrein, was tot 2017 voor individuele kampeerders te bezoeken. De Paasheuvelgroep nam dit toen over om zich te richten op groepsaccommodaties.
Kamperen anno 2019 is met alle moderne snufjes luxer dan ooit, maar de behoefte om aan de stadse drukte te ontsnappen zal waarschijnlijk altijd blijven bestaan.

Meer lezen over Kamperen rond Huizen? Bekijk het Ratel-Archief op www.historischekringhuizen.nl; uitgave van september 2012. Steun ons met een lidmaatschap voor slechts €15,- per jaar en geniet van diverse voordelen. Zie ook Historische Kring Huizen op Facebook.

Activiteitenagenda september:

12 september: Lezing 'De Gooische Stoomtram' van Ron Couvée, 20.00 uur in 't Visnet.
21 september: Fietstocht 'Sporen uit het verleden'. Verzamelen om 10.00 uur bij de Botterwerf.