Het Muiderslot wil een markante plaats in blijven nemen in het museumlandschap.
Het Muiderslot wil een markante plaats in blijven nemen in het museumlandschap. Foto: Beemflights

'Muiderslot is een magische plek met veel meer mogelijkheden'

Het Muiderslot biedt een statige entree tot 't Gooi en de Vechtstreek. Maar het museum wil meer dan een imposant gebouw zijn waar de geschiedenis wordt verteld.

MUIDEN Het Muiderslot opent de luiken. Niet zozeer letterlijk, maar het historische museumkasteel wil laten zien dat het open staat voor invloeden uit de maatschappij. Om zo in de toekomst een markante plek in het (museum)landschap in te blijven nemen.

Het imposante gebouw is het best bewaarde middeleeuwse kasteel van Nederland en is de 'poort' naar 't Gooi en de Vechtstreek. Het is gebouwd in 1285 en werd in 1878 één van de eerste rijksmusea. De collectie omvat onder andere kunstwerken, meubels en wapens. Dat is ook wat het museum voornamelijk toonde: de rijke geschiedenis van het iconische gebouw. Maar er is meer, vindt Annemarie den Dekker (46), museumdirecteur sinds elf maanden.

Stoer

"Het Muiderslot is meer dan een kasteel. Het is een magische plek met heel veel meer mogelijkheden", omschrijft ze. Met een enorm enthousiasme vertelt ze over het Muiderslot. "Het stoere zusje van het Rijksmuseum Amsterdam. Dat willen we worden. Eigenwijs, open, doen en stoer zijn de kernwaarden die bij ons passen."
Kernwaarden, DNA, het staat mooi op papier, maar het is de nieuwe directeur en de medewerkers en vrijwilligers gelukt om daar in een paar maanden tijd ook echt iets mee te doen. Zo is het museum nu het hele jaar geopend in plaats van alleen tussen april en oktober. Ook is het mogelijk om zelf door de zalen te dwalen waar voorheen alleen een rondgang met gids mogelijk was. "We hebben inmiddels zelfs een audiotour in negen talen", voegt Den Dekker toe.

Beleven

'Doen' komt ook terug in de activiteiten. Zo is de aloude speurtocht nu een ontdekkingstocht met activiteitenkaarten geworden. Daarnaast zijn de tuinen nu nadrukkelijker opgenomen in allerlei activiteiten, zoals kookworkshops, speciale rondleidingen en tekenlessen. Ook organiseert het Muiderslot diverse evenementen voor verschillende doelgroepen, van avondopenstellingen rondom Valentijn - Erotiek in de Gouden Eeuw - tot aan een operavoorstelling. "Wij willen en moeten open staan om andere verhalen en perspectieven te belichten en te laten beleven, natuurlijk altijd passend bij het Muiderslot. Wij zijn bijvoorbeeld het oudste podium dat nog in gebruik is in Nederland met dank aan oud-bewoner Pieter Corneliszoon Hooft. Hij was bekend door zijn gedichten en toneelspelen en nodigde veel vrienden uit voor voorstellingen. Ook schreef hij de eerste Nederlandse opera. Daarom past een opera programmering hier prima", verduidelijkt de directeur.
Behalve meer laten zien van het Muiderslot en haar geschiedenis wil Den Dekker ook graag de maatschappij meer naar binnen halen, meer betrekken. "De maatschappij verandert en ik vind dat wij ons als museum moeten verhouden tot de wereld om ons heen", vertelt ze bevlogen. Een voorbeeld is de rondleiding 'gender & identiteit' die naar aanleiding van de Gay Pride Amsterdam afgelopen weken gehouden werd. "Dat stukje geschiedenis over homoseksualiteit in de middeleeuwen wordt niet vaak verteld, maar nu wel. Het Muiderslot moet een plek zijn voor iedereen."
Dat is best een omslag weet ook Den Dekker. "Het vergt een open blik en creativiteit om toekomstbestendig te kunnen zijn." Samen met het team medewerkers en vrijwilligers worden de zaken voortvarend aangepakt. "De tuinconservator kwam met het idee om tijdens de Pride Amsterdam een tuintour te maken over genderneutrale planten. Die is dus gehouden."

'Ik reken niet in bezoekersaantallen, het gaat om de impact'

Ook wordt de omgeving meer betrokken; de Jozefschool uit Muiden heeft een schooltuin en met de oogst wordt gekookt. "Leerlingen leren zo door middel van aanraken en proeven de geschiedenis kennen, maar ook maken ze kennis met vrijwilligerswerk. Dat slaat aan, want wij kijken nu of we junior-gidsen gaan opleiden om op woensdagmiddag aan leeftijdsgenoten rondleidingen te geven. Daar gaat het mij om. Ik reken niet in bezoekersaantallen, het gaat om de impact."

Bekijk voor een bezoek en de actuele agenda: www.muiderslot.nl.

Annemarie den Dekker is bijna een jaar directeur.