Janine (l) en Helen willen 1.000 euro ophalen.
Janine (l) en Helen willen 1.000 euro ophalen. Foto: Jet Helsloot

Zwemmen voor een plasticvrije zee

HUIZEN Helen Hofman van de Gooische Fotoschool en Janine van der Hulst-Veerman van het Schrijversgilde zwemmen 21 september, World Cleanup Day, voor een plasticvrije zee. Zij doen dan mee aan de WWF-Sea Swim van het WNF in Scheveningen om voor dit doel geld in te zamelen.

"Per uur belanden bijna 10 Olympische zwembaden vol plastic in zee. Jaarlijks sterven er minimaal 100.000 zeezoogdieren door plastic in zee. Ook wij mensen krijgen plastic binnen via ons eten, drinken en de lucht die we inademen. Nu kunnen we hier nog iets aan doen, voor ons en toekomstige generaties", aldus het tweetal.

Helen en Janine gaan met honderden mensen tegelijk het zeewater in tegen de plasticvervuiling van de zee. Hiermee hopen zij veel geld in te zamelen om de zee plasticvrij te maken, want er is veel geld nodig.

Met het opgehaalde geld kan het WWF de volgende zes acties uitvoeren:

1. Het plasticvrij maken van de vijf grote steden in de koraaldriehoek. De koraaldriehoek wordt ook wel de kraamkamer van de wereldzeeën genoemd vanwege de rijkdom aan dieren en planten die er leven. Het is een prachtige regio met een schitterende onderwaterwereld, maar helaas ook de regio waar 50% van de plasticvervuiling in zee vandaan komt.
2. De lokale ondernemers helpen met oplossingen: niet overal zijn vuilophaaldiensten of recyclestations.
3. Toewerken naar het afschaffen van wegwerpplastic, minder plastic in het algemeen. Het plastic dat gebruikt wordt, moet in ieder geval gerecycled worden, zodat er geen plastic meer in de natuur terecht komt.
4. Lobbyen voor internationale afspraken om plasticvervuiling in de natuur te stoppen.
5. Onderzoek doen naar de gevolgen van plasticvervuiling en ook naar alternatieven om plasticvervuiling tegen te gaan.
6. Werken aan educatie, promotie plastic-alternatieven en recycling en beach clean ups.

Helen en Janine hebben al €285,- opgehaald en hun streefbedrag is €1000,-.

Doneren kan via de website van het WWF kominactie.wnf.nl en zoek daar op Helen en Janine.

Afbeelding