Budgetcoaches Nathalie (l) en Talar met wethouder Maarten Hoelscher bij jongerencentrum Connect.
Budgetcoaches Nathalie (l) en Talar met wethouder Maarten Hoelscher bij jongerencentrum Connect. Foto: Bob Awick

Budgetcoaches voor jongeren geven vanaf september voorlichting over geld

Nathalie en Talar zijn de budgetcoaches die jongeren gaan helpen met allerlei vragen over geld. "Soms zijn dingen best ingewikkeld", licht Nathalie toe.

HUIZEN De gemeente Huizen start op 1 september met de inzet van budgetcoaches voor jongeren tot 21 jaar. Deze budgetcoaches zijn Nathalie Nouamane en Talar Boyaciyan van Versa Welzijn. Zij zijn onder ander via WhatsApp bereikbaar en houden wekelijks een inloopspreekuur.

Jongeren uit Huizen kunnen voor dat spreekuur terecht iedere maandag vanaf 15.30 tot 17.30 uur in Connect aan het Gooierserf 124 in Huizen. Omdat Huizen in dit project samenwerkt met Blaricum zijn de jongeren ook welkom op dezelfde tijd op dinsdag in De Malbak aan de Wetering 122 in de wijk Bijvanck in Blaricum.
"Ze kunnen bij ons terecht met vragen over geldzaken", legt Nathalie uit. Ze heeft al eerder ervaring opgedaan met schuldhulp en merkt dat dingen lastig zijn om te regelen, zeker als je niet weet wat. "Als je 18 wordt, moet je bijvoorbeeld een DigiD aanvragen. Anders kun je niets regelen met de overheid. Ook moet je eerst een bankrekening hebben om bijvoorbeeld toeslagen aan te vragen. We helpen jongeren graag hun weg hierin te vinden. Ook vergeten jongeren het wel eens te melden als ze meer gaan verdienen. Dan moeten ze dat achteraf ineens terugbetalen en daar hebben ze geen rekening mee gehouden."

Ze geeft jongeren de tip vooral vragen te stellen en hulp te zoeken als ze iets niet weten, ergens zelf niet uitkomen of al schulden hebben. "Het is juist goed als je er op tijd bij bent."

Wethouder Maarten Hoelscher: "Het aantal problematische schulden neemt toe, ook bij jongeren. We bieden in het gemeentehuis hiervoor hulp. Jongeren zijn hier ook welkom, maar we denken dat we ze op met de budgetcoaches, de inloopspreekuren en WhatsApp veel beter kunnen bereiken. Daarin willen we als gemeente graag investeren. Elke jongere met een probleem die we helpen, is voor ons pure maatschappelijke winst."

Hij laat weten dat schaamte een grote rol speelt bij schulden. Mensen, dus ook jongeren, praten er niet makkelijk over. "Als je te lang wacht, wordt het alleen maar erger. Daarom moeten we dit onderwerp bespreekbaar maken." Daarom zullen de budgetcoaches ook voorlichting gaan geven op scholen. "Zorgen om geld zorgt voor stress en spanning. Dat is niet goed. Jongeren voelen de druk en wij hopen op deze manier als gemeente bij te dragen aan een solide financiƫle basis."

Hij hoopt dat ouders daarbij ook hun rol oppakken. "We sturen de ouders tegenwoordig informatie als hun kind 18 gaat worden, met daarin de dingen die hun kinderen dan zelf moeten regelen, zoals bijvoorbeeld een ziektekostenverzekering en het aanvragen van zorgtoeslag."

'Sommige dingen lastig om te regelen, zeker als je niet weet wat'

Jongeren die daar zelf al mee aan de slag willen, kunnen op startpuntgeldzaken.nl/hbel een Geldplan Bijna 18 vinden dat ze hierbij helpt. Mochten ze er niet uitkomen, dan kunnen ze vanaf september terecht bij Nathalie en Talar op het spreekuur of via WhatsApp.

Whatsappen met de budgetcoaches kan vanaf 1 september met Nathalie via 06-13238894 en met Taler via 06-13107586.