Bij de Botterwerf werd lekker buiten geluncht.
Bij de Botterwerf werd lekker buiten geluncht. Foto: Bob Awick

Groep Roemenen uit Elesd bezoekt Huizen en maakt kennis met historie

HUIZEN Een groep Roemenen uit Elesd, die op uitnodiging van de Protestante Kerken en de Thomaskerk op bezoek is in Huizen, heeft dinsdag kennisgemaakt met de historie van ons dorp door gebruik te maken van het Huizer Educatie Menu. Zij brachten daarom achtereenvolgens een bezoek aan het Huizer Museum, de bibliotheek en de Botterwerf.

"We waren in gesprek met Carla Schaap van het museum, Pauline Gmelig Meyling van de bibliotheek en Frans Kok van de Stichting Huizer Botters om te kijken wat we konden doen voor onze gasten", vertelt Eric Bakker van de Roemeniƫgroep die het bezoek organiseert. "Wij wilden de bezoekers wat meer van de achtergrond van Huizen laten zien en zij waren net bezig met het Huizer Educatie Menu. De Roemenen waren de eerste buitenlanders die er gebruik van hebben gemaakt en het was een succes."

Klederdracht

In het Huizer Museum maakten de volwassenen uit de groep kennis met de klederdracht en maakten ze een wandeling door de vissersbuurt. De jongeren speelden ondertussen tafeltennis. In de bibliotheek kregen de jongeren een comicworkshop en de volwassenen werden bijgepraat over de functie van de bibliotheek in de gemeenschap. "Deze groep Roemenen spreekt Hongaars en een van de medewerkers van de bibliotheek spreekt ook Hongaars. Dat was erg geslaagd."
Bij de Botterwerf kregen de gasten een lunch voorgeschoteld. In verband met het mooie weer kon dit buiten plaatsvinden. Er werd ook haring geproefd. Daarna vertelde Frans Kolk wat over de geschiedenis. "De Roemenen vonden het leuk de botters te zien. Bij de ontvangst op het gemeentehuis maandag had de burgemeester al het een en ander verteld over het vissersverleden."
De contacten met de Roemenen zijn er inmiddels al meer dan 30 jaar en de groep kwam afgelopen vrijdag aan in Nederland. Zaterdag hebben zo'n 30 gezinnen uit Huizen voor ze gekookt. "Dat hebben we een 'safaridiner' genoemd. Ze gingen namelijk voor elk gerecht naar een andere plek om zo kennis te maken met mensen. Het plannen alleen heeft al 16 uur gekost, maar dat was de moeite waard", zegt hij. Na het weekeinde verhuisde de groep naar een groepshuis in het bos in Huizen. Morgen vertrekken ze weer.

Banden aantrekken

"In het verleden was er een heel actieve Jongeren Oost-Europa Commissie. Die is er nu niet meer, maar we willen de banden weer wat aantrekken en kijken wat we voor de Roemeense gemeenschap kunnen betekenen. Daar gaan we het deze week ook met ze over hebben. Dan hopen we dat er weer regelmatig bezoeken over en weer zullen zijn."

'Banden aantrekken en kijken wat we voor ze kunnen betekenen'