Een van de snelheidsremmende maatregelen is een drempel. Die ligt er inmiddels al.
Een van de snelheidsremmende maatregelen is een drempel. Die ligt er inmiddels al. Foto: Bob Awick

Provincie werkt aan oversteek Crailoseweg voor leerlingen

De oversteek van de Crailoseweg ter hoogte van de Museumlaan wordt aangepast voor de leerlingen van de Dr. Maria Montessorischool.

HUIZEN De Crailoseweg, de N527, is vanaf afgelopen maandag tot en met komende vrijdag 23 augustus tussen 20.00 en 5.00 uur afgesloten. De provincie past daar de kruising ter hoogte van de Museumlaan aan zodat leerlingen van de Dr. Maria Montessorischool er veilig kunnen oversteken.

De Dr. Maria Montessorischool verhuist vanwege een verbouwing het komende schooljaar naar het gebouw van de oude Mytylschool op het Trappenbergterrein aan de Crailoseweg. De scholieren gaan vanaf 26 augustus daarom een nieuwe route fietsen langs de Crailoseweg. Zij moeten ook deze weg, waar nu een snelheid van 80 km per uur geldt, oversteken.

Veiliger

Daarom is besloten om de oversteek bij de tijdelijke school aan te passen. Samen met de school, de politie en de gemeente is er gekeken naar een passende oplossing om de kinderen veiliger te laten oversteken. Bij de oversteek wordt de maximumsnelheid verlaagd naar 50 kilometer per uur. En er worden voorzieningen getroffen om het verkeer af te remmen, zoals het plaatsen van verkeerslichten en een drempel. Daarmee wordt de kruising zichtbaarder en veiliger.

Wethouder Roland Boom is blij dat de provincie de situatie voortvarend aanpakt. Binnen de gemeenteraad waren er zorgen geuit over de veiligheid van de kruising nu de school tijdelijk op het terrein van de Trappenberg gehuisvest wordt. De Crailoseweg is echter een provinciale weg en daarom moest de gemeente voor de noodzakelijke aanpassingen daar aankloppen.

Kordaat

'De provincie heeft uiterst kordaat de situatie opgepakt'

"De provincie heeft uiterst kordaat de situatie opgepakt en met de politie overlegd en direct is ook het groen bij de Museumlaan gesnoeid om meer overzicht te hebben", laat de wethouder weten. "Er is ook gekeken naar de bestaande situatie, maar het fietspad bleek niet geschikt voor tweerichtingsverkeer. Dat betekent dat de bijna 400 leerlingen die er straks naar school gaan over moeten steken. Dat kan straks veilig bij de nieuwe oversteek."

Op en rond de oversteek zijn al vaker ongelukken gebeurd. Ook afgelopen dinsdag was het raak toen een automobilist drie auto's raakte bij een aanrijding. Inmiddels was het wegdek gefreesd voor de aanpassingen en daarom was de snelheid aangepast tot 50 kilometer per uur. Een elektrisch aangestuurde BMW kwam vanuit de A1 en stuiterde vermoedelijk met hogere snelheid op dat gefreesde wegdek en draaide 180 graden. Drie tegenliggers raakten daardoor betrokken bij de crash.

"Wij hebben direct contact gezocht met de provincie naar aanleiding van deze aanrijding. De provincie was ook op de hoogte en heeft via weginspecteurs de situatie beoordeeld en aanvullende maatregelen genomen om automobilisten op de werkzaamheden te attenderen en een veilige doorgang te geven", laat de wethouder weten. Een en ander heeft geen gevolgen voor de planning van de werkzaamheden.

Ravage na een ongeval dinsdag, waar alleen blikschade was.