Ieder kind is welkom bij Vereniging Ichthus.
Ieder kind is welkom bij Vereniging Ichthus. Foto: Studio Lot

In Huizen is altijd een basisschool van Vereniging Ichthus in de buurt

HUIZEN "Ichthus telt vijf basisscholen die evenwichtig verspreid liggen over de gemeente Huizen. Er is dus altijd een school van Ichthus in de buurt", vertelt Herwieta Molenaar, directeur van de vereniging.

door Astrid Maas

Op 1 januari 2002 is de Vereniging voor Protestants Christelijk Basis Onderwijs (VPCBO) in Huizen opgericht onder de naam Ichthus. Ichthus is het Griekse woord voor 'vis'. De 'vis' is herkenbaar aanwezig in het logo van de vereniging en is aangevuld met een school vissen. Hiermee wordt weergegeven dat er meerdere scholen tot Ichthus behoren met een onderlinge verbondenheid. De PCBS-basisscholen zijn de Van der BrugghenSchool, De Parel, De Ark, Rehoboth en de Beatrixschool. De veelkleurigheid geeft aan dat iedere school binnen het geheel een eigen plaats inneemt. De school vissen is duidelijk in beweging, wat aangeeft dat Ichthus steeds in ontwikkeling is en zoekt naar nieuwe uitdagingen.

Geloof, hoop en liefde

"We hebben een open aannamebeleid. Dit betekent dat ieder kind, wat de achtergrond ook is, welkom is bij ons. Tijdens een intakegesprek wordt uitgelegd wat de identiteit van de school is. Vanuit onze identiteit willen wij de kinderen in hun persoonlijkheidsvorming geloof, hoop en liefde meegeven door de verhalen uit de Bijbel, vieringen en het gebed. Op de scholen wordt op een moderne manier lesgegeven in rekenen, lezen, taal en spelling. Er wordt onder andere gebruikgemaakt van digiborden, alle basisscholen gebruiken chromebooks en vanaf groep 1 wordt er Engelse les gegeven. Maar we gebruiken natuurlijk ook nog gewoon schriften en pennen, want schrijven blijft belangrijk. Ook in deze tijd."

Positieve benadering

Elke basisschool heeft een eigen pedagogisch concept

"Elke school heeft een eigen pedagogisch concept. Op De Parel, Van der BrugghenSchool en de Beatrixschool wordt gewerkt met 'Positive Behavior Support' (PBS). Dit is een pedagogisch concept dat uitgaat van een positieve benadering. De kinderen worden bijvoorbeeld beloond voor goed gedrag en we gaan in gesprek over gedragsverwachtingen zoals 'hoe ga je netjes met elkaar om' en 'hoe gedraag je je in de leefomgeving'. Respect en veiligheid zijn de kernwaarden waarop de gedragsverwachtingen zijn gebaseerd. Leerlingen die dit gedrag vertonen, krijgen een compliment of een beloning en dat werkt heel positief."

Basisschool De Ark en de Rehoboth werken met 'The Leader in Me'. "Dit concept gaat uit van de zeven gewoontes van Stephen Covey zoals de eigenschappen van leerlingen, zelf meedenken met wat je wilt leren en hoe je dat zelf het beste kunt oppakken. Ook is de persoonlijke ontwikkeling belangrijk. Hoe staan de leerlingen in deze wereld en wat voor mensen willen ze zijn en worden."

"Wat voor Ichthus heel belangrijk is, is dat we alle leerlingen een veilige en leerzame plek willen bieden. Dat elk kind zichzelf goed kan ontwikkelen en de ruimte krijgt om te groeien en zich voor te bereiden op de toekomst. Dat zijn onze kernwaarden!"

Kijk voor meer informatie op de nieuwe website: www.ichthushuizen.nl.