De wandelgroep op pad, met rechtsvoor Elisabeth en rechts daarachter Henny. Links van haar Lambert en Ans.
De wandelgroep op pad, met rechtsvoor Elisabeth en rechts daarachter Henny. Links van haar Lambert en Ans. Foto: Bob Awick

Pilletje minder gaan slikken door deelname aan Wandel Challenge

Wekelijks maakt een groep mensen in Huizen op woensdag een wandeling in het kader van de Wandel Challenge. Doel is de gezondheid te verbeteren. Hoe bevalt het wandelen?

HUIZEN De Nationale Diabetes Challenge (NDC) is een initiatief van de Bas van der Goor Foundation. Op 28 september beleeft dit evenement zijn hoogtepunt met een festival in Den Haag met een wandeling over diverse afstanden. Doel van de uitdaging is om wekelijks te wandelen, zodat mensen met en zonder diabetes hun gezondheid verbeteren. Ook in Huizen wordt wekelijks door tientallen mensen gewandeld bij de Wandel Challenge. Een deel van hen gaat ook naar het NDC festival. Hoe bevalt het wandelen?

De groep in Huizen wandelt elke woensdagavond om 18.30 uur. Ongeveer een derde heeft diabetes. De rest heeft andere gezondheidsklachten of overgewicht. Het vertrekpunt is variabel, zodat er elke keer weer een andere wandeling kan worden gemaakt, meestal in de natuur. Er zijn drie groepen met verschillende wandeltempo's, zodat iedereen op zijn eigen niveau kan meedoen. Elke groep heeft minimaal twee begeleiders. "Het programma is op maat te maken voor iedereen", legt Anneke van der Veer, beweegcoach bij Versa en een van de vrijwillige begeleiders, uit. Een van de deelnemers kan bijvoorbeeld maar een hele korte afstand lopen en die loopt ze dan met een begeleider weer terug.
Vandaag is het vertrek bij 't Vûronger aan de Schoolstraat en lopen de groepen gezamenlijk. Na afloop is er namelijk een lifestylecoach die op verzoek van de deelnemers iets vertelt over haar werk.

Pilletje minder

Ans (78) vertelt dat ze samen wandelt met haar man Lambert (83). "Hij heeft diabetes, dus daarom wilde ik dat hij mee ging lopen en om hem te ondersteunen loop ik mee", vertelt ze. "Ik merk er niets van," zegt Lambert olijk, "maar ik ben wel een pilletje minder gaan slikken." De wekelijkse wandeling heeft dus wel degelijk effect op hem. Hij heeft zijn medicijnen kunnen verminderen. Later vertellen ze ook nog dat Lambert nu veel meer beweegt. Het gaat hem makkelijker af. Precies wat de Bas van der Goor Foundation wil bereiken met de challenge.
Ook Henny Laurentius (75) wandelt normaliter samen met haar man, hij is alleen nu geblesseerd. "Ik heb hartproblemen, angina pectoris", legt de voormalige verpleegster uit. "Daardoor ben ik angstig geworden. Hier loop je met begeleiding en hoef je niet bang te zijn als er iets gebeurt. Dan is er altijd iemand die je kan helpen. Ik ben er een stuk zekerder door geworden. Daarnaast vond ik het belangrijk dat mijn man in beweging kwam."

Vierdaagse

Elisabeth Venema (42) heeft fibromyalgie en daardoor altijd last van haar spieren. "Ik wilde wel sporten, maar dat lukte niet, het doet te veel pijn", vertelt ze al wandelend. "Toen ik hiervan hoorde, dacht ik: ik ga het gewoon proberen." Ze merkte dat ze minder pijn kreeg en meer energie. Vooral het maken van een praatje met de deelnemers vindt ze fijn. Inmiddels wandelt ze ook buiten de challenge om. "De langste afstand die ik heb gelopen is 13 kilometer", vertelt ze stralend. Toen haar vader dat hoorde, wilde hij weten of ze dan ook de Nijmeegse Vierdaagse wilde gaan lopen. "Hij is in de 70 en heeft al tientallen keren de Vierdaagse gelopen. Dat is nu mijn uitdaging." Door het wandelen is ze een blijer mens geworden.

'Hier loop je met begeleiding en hoef je niet bang te zijn'

Duimpjes omhoog

De veranderingen vinden niet alleen plaats bij de deelnemers. Nazya Guelcher van de afdeling Communicatie van Versa merkt als begeleider ook bij haar de veranderingen. Ze heeft diabetes. "Ik dacht altijd dat ik geen wandelaar was. Dat zat echt tussen mijn oren. Inmiddels lijk ik wel verslaafd aan het wandelen", zegt ze lachend. Zij houdt onder andere de appgroep bij en de Facebookpagina. "Vooral in de appgroep ondersteunen we elkaar heel erg. Het maakt niet uit of iemand één kilometer loopt of dertien. Iedereen krijgt duimpjes omhoog."
De Wandel Challenge in Huizen ontstond na een geslaagde match op het Maatschappelijk Diner van Vrijwilligerscentrale Huizen. Uiteindelijk hebben Versa, Fitstars en Sportief Huizen er de schouders onder gezet. Na een informatieavond begin mei stroomden de aanmeldingen van deelnemers binnen. "Uiteindelijk hebben 34 mensen zich aangemeld, waarvan een aantal door omstandigheden is gestopt en andere later instroomden", meldt Anneke.

Afgelopen

Na 28 september is de challenge in principe afgelopen. Dan stoppen de vrijwillige begeleiders ermee. "Ik hoop wel dat de mensen zelf blijven wandelen." Dat kan in groepjes die ze zelf vormen, maar ook bij andere wandelgroepen. Bijvoorbeeld bij die van de Meentkerk, Omnia, Willemijntje van het Holleblok en bij Tijd voor Meedoen in de Draaikom.
"Het is een mooie laagdrempelige manier om te bewegen en heeft een groot gezondheidseffect, zonder veel kosten. Een paar goede schoenen is wat je nodig hebt", stelt Anneke. Zij hoopt volgend jaar weer met vrijwilligers de challenge te kunnen organiseren. "We kunnen dan in maart/april hopelijk weer beginnen." Voor meer informatie: aveer@versawelzijn.nl.