Overgang naar minder warm weer, kans op onweer

Deze eerst nogal middelmatig verlopen augustusmaand heeft met een reeks tropische dagen een op-en-top zomerse eindsprint ingezet. Het kwam zelfs nog tot een late hittegolf. De tweede deze zomer. Donderdag passeert een koufront met kans op onweer. Daarachter bereikt minder warme lucht onze omgeving, al volgt er zaterdag nog een korte thermische opleving.

Vrijdag en het weekeinde

Vrijdag is het droog met een mix van zonneschijn en wolken. Het wordt 22 à 23°C. Er staat een matige zuidwestenwind. Zaterdag schijnt de zon geregeld. Er vormen zich stapelwolken, maar het blijft droog. Er waait een matige, naar zuid krimpende wind. Het wordt zomers warm met een maximum van 26°C. In de nacht naar zondag is er kans op onweer. Overdag is het wisselend bewolkt met kans op een bui. Het wordt circa 20°C. De wind draait naar zuidwest.

Trend na het weekeinde

Met september op de kalender voert een westelijke stroming aanmerkelijk koelere lucht naar het Noordzeegebied. De maxima liggen rond 19 à 20°C. Er zijn perioden met zon naast ook wolkenvelden. Soms valt daar wat lichte regen uit, maar het droge weer lijkt te overheersen.

Weetje

Met minstens 5 zomerse dagen achtereen (25.0°C en hoger), waarvan 3 tropisch (30.0°C en hoger) was het de 2e hittegolf deze zomer. Net als eind juli duurde het 6 dagen, maar het was minder extreem. Het was een recordlate hittegolf. In 2001 duurde het van 22 t/m 26 augustus, nu van 23 t/m 28 augustus. Ook zomer 2018 bracht 2 hittegolven die 13 en 10 dagen duurden.