Joan van Haaften van Buurtpanel 1276 overhandigt de petitie aan wethouder Bert Rebel onder toeziend oog van enkele buurtbewoners.
Joan van Haaften van Buurtpanel 1276 overhandigt de petitie aan wethouder Bert Rebel onder toeziend oog van enkele buurtbewoners. Foto: Carin van den Berg

'U ziet het als een bedreiging, maar ik hoop dat u het als een kans kan zien'

Een constructief gesprek moet het zijn geweest volgens wethouder Bert Rebel. Buurtpanel 1276 laat weten na het gesprek verder commentaar overbodig te vinden.

HUIZEN De energietransitie in de wijken Stad & Lande en Bovenweg met postcode 1276 zorgt nogal voor wat beroering. Daarom overhandigde Buurtpanel 1276 dinsdag een petitie aan wethouder Rebel. Voor de tweede keer al, maar nu met meer handtekeningen. Het begrip voor de pilot waaraan de wijken meedoen om te kijken wat er nodig is om aardgasvrij te worden, is er duidelijk niet altijd, blijkt.

"Waarom wij", vraagt een van de bewoners aan de wethouder. "U ziet het als een bedreiging, maar ik hoop dat u het als een kans kan zien", beantwoordt de wethouder zijn vraag. "Dat kan ik niet", zegt de bewoner nors. Hij maakt zich zorgen om de kosten en de vraag of het wel allemaal zo nodig is.

Gesprek

Na de overhandiging van de petitie is er nog een gesprek tussen de wethouder en het buurtpanel.
Na afloop daarvan laat de wethouder weten dat er soms bepaalde beelden zijn die niet makkelijk weg te nemen zijn. "Zo was er in een uitzending van SBS te horen dat de wijken in 2021 al gasloos moeten zijn. Dat is niet zo, dat kan ook niet. Je kunt niet 2.100 woningen in 1,5 jaar tijd van het gas halen en dat is ook niet de bedoeling."

'Vooral betaalbaar'

Hij benoemt dat ook nadrukkelijk bij het in ontvangst nemen van de petitie. "Er is absoluut geen planning hiervoor. Ik zeg u toe dat we zeker de eerste vijf jaar niet het gas weghalen in uw wijk. Maar als we kansen zien om iets te doen, wil ik die kansen wel grijpen, maar alleen als de buurtbewoners dat ook willen. Ik begrijp uw zorgen en uw vragen. Wij hebben als gemeente niet altijd de antwoorden. Voor ons is het belangrijk dat we met een duurzaam, betrouwbaar en betaalbaar plan komen." Een van de bewoners benadrukt dat nog maar eens door dat aan te vullen met de opmerking: "Vooral betaalbaar."
Na de overhandiging worden de deuren van de kamer gesloten. Een aantal bewoners vertelt de krant waarom ze niet enthousiast zijn. Frits Veerman denkt dat er door het Rijk nog niet goed gekeken is naar mogelijke alternatieven in de toekomst. Roy Hessing begrijp dat de gemeente dit ook maar opgelegd krijgt van een hogere instantie. "Ik vind het onzin, zoiets moet je wereldwijd aanpakken. Ik heb wel al zonnepanelen hoor, maar het wordt ons opgelegd zonder dat daar duidelijkheid over is van de overheid wat er nu eigenlijk voor nodig is."
Dorris Heslenfeld meent dat de meeste alternatieven ook niet zo milieuvriendelijk zijn. Daar worden dan weer mensen rijker van. "En wat gebeurt er aan de andere kant van de wereld", vraagt ze zich af.

'Je kunt niet 2.100 woningen in 1,5 jaar tijd van het gas halen'

Beter communiceren

Het is duidelijk dat de boodschap van de gemeente hier niet goed valt. Een punt dat dan ook door de gemeente wordt opgepakt. "We moeten beter communiceren", laat de wethouder na afloop van het gesprek weten. "Maar dat is ook een taak van het buurtpanel. We moeten zorgen voor eerlijke communicatie en feitelijke informatie." Het gesprek met Buurtpanel 1276 vindt de wethouder goed en constructief verlopen. "We hebben het vertrouwen naar elkaar uitgesproken." Nogmaals benadrukt hij dat er geen dwang is voor de bewoners om van het gas af te gaan. "Maar als gemeente moeten wij bewoners wel goed informeren hierover, want het is nu eenmaal zo dat er per 1 januari 2050 geen gas meer is in de bebouwde omgeving. Dat is geen eenvoudige klus. Ik merk dat de bewoners angstig zijn en misschien ook wel een beetje boos. Ik hoop echter dat ze het echt als een kans zien en niet als een bedreiging."

Commentaar overbodig

Buurtpanel 1276 liet na het gesprek weten op dit moment verder commentaar overbodig te vinden. Uit het persbericht van de gemeente na afloop van het gesprek blijkt dat ze hun belangrijkste punt niet hebben gekregen.
Daarin staat namelijk te lezen: "Wij luisteren graag naar alle bewoners, dus ook naar het buurtpanel. Daarom is het goed dat zij, samen met veel andere betrokken wijkbewoners, deelnemen aan de klankbordgroep. Daarin kunnen inwoners hun stem laten horen, wat volop gebeurt. Het buurtpanel had ook graag zitting genomen in het overleg met onze professionele partners, zoals de woningcorporatie en de netbeheerder. Dat ligt ingewikkelder. Lang niet alle inwoners zijn of voelen zich namelijk door het buurtpanel vertegenwoordigd. Verder worden tijdens die gesprekken nu en dan vertrouwelijke bedrijfsgegevens meegedeeld."

Wethouder Rebel zegt het Nieuwsblad voor Huizen toe dat hij de vragen die leven bij inwoners graag wil beantwoorden. Die kunnen zij mailen naar redactie@nieuwsbladvoorhuizen.nl. Dan gaan we die in een interview aan hem stellen.