De vrijwilligers die een steentje bijdragen aan het boek.
De vrijwilligers die een steentje bijdragen aan het boek. Foto: Bob Awick

Crowdfunding vrijwilligerscentrale voor boek en tentoonstelling

Een boek en een tentoonstelling om vrijwilligers en vrijwilligerswerk zichtbaar te maken: dat kost naast tijd ook geld. Daarom is een crowdfunding gestart.

HUIZEN De afgelopen periode stond er regelmatig een advertentie in het Nieuwsblad van Huizen met de verwijzing #7december. Waarom? Vrijwilligerscentrale Huizen bestaat 35 jaar en daarom vraagt zij extra aandacht voor vrijwilligers en vrijwilligerswerk. Onder andere met een boek dat 'De Helden van Huizen' op het podium zet. Het eerste exemplaar wordt op 7 december, de Dag van de Vrijwilliger, uitgereikt. Ook komt er een fototentoonstelling. Om dit mogelijk te maken is er een crowdfunding gestart.

"Plaats je een passer met de punt op Vrijwilligerscentrale Huizen en maak je een cirkel met een straal van één kilometer op de kaart, dan sta je versteld van het aantal organisaties en initiatieven waar vrijwilligers actief zijn", aldus Jolanda Westrum, directeur van de vrijwilligerscentrale. "Zomaar een greep: vrijwillige thuishulp, de wijkcentra, het Huizer museum, kerken, scholen, de bibliotheek, zorgcentra, koren, de sportverenigingen, de Huizer Botters, reddingsbrigade Huizen, Speel-o-theek, de voedselbank, de wereldwinkel, de kringloopwinkel en het Hospice. En ik weet zeker dat er nog meer initiatieven zijn binnen deze cirkel die niet zichtbaar zijn. Denk bijvoorbeeld aan buurtinitiatieven."
Ze gaat verder: "Zonder inzet van vrijwilligers hebben deze organisaties geen bestaansrecht. Er kan geen sportwedstrijd meer doorgaan, het museum kan niet meer draaien, geen reddingsboot vaart uit, het onderwijs komt nog meer onder druk te staan, inwoners die extra hulp nodig hebben, staan er alleen voor, et cetera. Vrijwilligerswerk levert dus een waardevolle bijdrage aan onze samenleving."

Belangeloos

Samen met een groep idealisten, die dit ook belangeloos doen, worden nu een boek en een expositie vormgegeven om dat vrijwilligerswerk zichtbaar te maken. Maar een boek en expositie kosten naast tijd ook geld. "Een deel kan door Vrijwilligerscentrale Huizen worden bekostigd, maar voor het overige deel zijn wij naarstig op zoek naar extra financiële steun. Daarom hebben we een crowdfunding gestart!"
Vanaf € 50,- ontvangen donateurs een exemplaar van het boek en een uitnodiging voor 7 december. Vanaf € 100,- wordt hun naam vermeld in het boek en ontvangen ze een uitnodiging voor een lezing. Wie meer dan € 150,- doneert, ontvangt twee exemplaren van het boek.

Doneren

"Het boek is ook zeer geschikt om tijdens de feestdagen aan relaties of medewerkers te geven." Geld doneren kan via NL62 RABO 0339 9338 87 t.n.v. Vrijwilligerscentrale Huizen o.v.v. boek en expositie. Voor een factuur, overige vragen of inkoop van het boek als relatie- of kerstgeschenk kan contact worden opgenomen via 035 – 5267553 of via info@vchuizen.nl.

Zonder vrijwilligers geen bestaansrecht diverse organisaties