Initiatiefneemster Marian van den Berge aan tafel bij een aantal ouderen bij De Marke - De Meenthoek.
Initiatiefneemster Marian van den Berge aan tafel bij een aantal ouderen bij De Marke - De Meenthoek. Foto: Bob Awick

Slagroomsoesjes voor 1-jarig bestaan koffieschenkproject

Een jaar geleden begon het koffieschenkproject als Buurtestafette. Elke zondagmiddag koffiedrinken met ouderen in De Marke - De Meenthoek.

HUIZEN Initiatiefneemster Marian van den Berge begon een jaar geleden met de Buurtestafette in woon-zorgcentrum De Marke - De Meenthoek aan de Graaf Wichman in Huizen. "Toen mijn moeder naar een verzorgingstehuis ging, heb ik ervaren dat sommige ouderen zelden of nooit bezoek krijgen." Toen ze vervolgens een oproep op tv zag van Edward Molkenboer van de Stichting Goed Doen voor een Ander, pakte ze de telefoon. Kort daarna besprak ze haar plannen met het verzorgingstehuis.

"Eenzaamheid is een groot probleem. Daar wilde ik iets aan doen. Doordeweeks is er veel te doen in het verzorgingstehuis, maar op zondag niets. Dat blijken vaak eenzame dagen te zijn. Daarom begonnen we vorig jaar op 1 september met de Buurtestafette. Het was de bedoeling dat mensen een keer op zondagmiddag samen met ouderen koffie kwamen drinken en dan het stokje aan iemand anders in hun omgeving zouden overdragen. Het was een pilot van drie maanden", licht Marian toe.

Estafettevorm losgelaten

In die drie maanden veranderden er wel wat dingen. "We merkten dat twee uur best lang was voor de bewoners. Daarom halen we nu rond 14.15 uur de mensen op. Sommige komen zelf. Rond 15.30 uur is het afgelopen." Ook merkte Marian dat het stokje doorgeven aan anderen voor mensen een probleem was. "Daarnaast is het ook fijn voor de ouderen dat ze wat vaker dezelfde gezichten zien." De estafettevorm werd losgelaten en inmiddels is er een groepje van 7 à 8 enthousiaste vrijwilligers dat wekelijks koffie komt drinken.
"Het is een leuke groep. Eens in de drie maanden vergaderen we met elkaar en bespreken we wat we de komende maanden gaan doen. De ene week doen we iets met amusement en de andere week praten we over een thema." Afgelopen week was dit thema 'Feest' in verband met het 1-jarig bestaan van het project, dat inmiddels is omgedoopt tot Koffieschenkproject. "Bij het thema maken we ook altijd vragen. Bijvoorbeeld: hoe werd uw verjaardag als kind gevierd? Er ontstaan vaak boeiende gesprekken en ze praten niet alleen met de buurvrouw, maar leren mensen kennen waar ze voor die tijd nooit mee in contact kwamen. Sociale interactie stimuleren is een van onze hoofddoelen. Bewoners dragen soms ook thema's aan en dat moedigen we zeker aan. Bijvoorbeeld duurzaamheid en het klimaat. Ik vind het prachtig dat een 94-jarige daarover wil praten en meedenken."

Quiz

De weken waar amusement op het programma staan zijn afwisselend. Regelmatig wordt er een quiz gedaan. "Per tafel wordt dan de quiz opgelost." Er zijn ook optredens van bijvoorbeeld koren en er worden lezingen gegeven. "Wat dat betreft zijn we nog op zoek naar mensen die een optreden kunnen verzorgen. Dat kunnen ook de plaatselijke verenigingen zijn."

Zondagen blijken vaak eenzame dagen te zijn in verzorgingstehuizen

Andere verzorgingstehuizen

Nu het project een jaar bestaat kijkt Marian ook alweer verder. "Ik zou het project bijvoorbeeld ook uit willen rollen naar andere verzorgingstehuizen. Daarvoor zijn wel mensen nodig die dat willen gaan trekken. Wij hebben in ieder geval al 26 thema's met bijbehorende vragen voor ze liggen voor de gesprekken."

Jongeren

Ook wil ze meer jongeren bij het project betrekken. "Ik denk dat jongeren en ouderen elkaar inspireren en van elkaar kunnen leren. Daarover ben ik in gesprek gegaan met de vrijwilligerscentrale. Vanaf oktober kunnen leerlingen van het Erfgooiers College en de Huizermaat bij ons een Maatschappelijke Stage lopen."
Daarnaast wil het project ook meer oudere mensen uit de buurt zien langskomen op zondagmiddag. "Het is niet alleen voor mensen die in De Marke - De Meenthoek wonen. Ook ouderen in de omgeving zijn van harte welkom om zondagmiddag koffie te komen drinken. Ze kunnen gewoon langskomen of zich even van tevoren aanmelden via vandenbergemarian@gmail.com of 06-23200978. Bij speciale gelegenheden zullen we ook gaan flyeren bij seniorenwoningen in de omgeving. Ook vrijwilligers zijn nog steeds welkom. Ook als ze maar een of twee keer per maand koffie kunnen komen drinken."