Leerling Gosen van der Hulst.
Leerling Gosen van der Hulst.

Terug naar de schoolbank: Huizer dialect

Autochtone Huizers hebben de vurige wens om kinderen opnieuw Huizers te leren. De jongere generatie spreekt het dialect niet.

Na de oorlog werd Huizer ouders door leerkrachten op zeker moment opgedragen ABN tegen hun kinderen te spreken ter bevordering van de leerprestaties.

Lastiger

De kinderen van die Huizers verstaan het nog, maar spreken wordt lastiger, laat staan schrijven. Gelukkig kunnen we sinds 2015 het Huizer Woordenboek raadplegen dat voorziet in grammatica, klank- en vormleer en zinsbouw.

Animo

Om het Huizers levend te houden, zijn er diverse initiatieven. Bezoek maar eens het Huizer Café. Of ga naar het jaarlijkse Huizer toneelstuk van toneelvereniging Ontwaakt. Dat daar animo voor is, blijkt wel uit de uitverkochte voorstellingen.
Cultuureducatie heeft het Huizer dialect als onderdeel in hun leskoffer.
In De Ratel van februari 2015 doet Klaas Schipper (werkgroep Huizer dialect) een dringende oproep: "Ouderen onder ons, die het dialect nog spreken, zouden […] Huizers moeten gaan praten tegen hun kinderen en kleinkinderen." Klaas' wens is kinderen een schoollied in het Huizers te leren. En zijn allergrootste wens is een heus Huizer dorpslied dat we met zijn allen uit volle borst kunnen meezingen tijdens bijzondere gelegenheden, ter afsluiting van het Huizer Café of misschien wel gewoon onder de douche.

Songwriter

Waar we nu naar uitkijken is een songwriter die een spetterend nummer schrijft dat zijn weerga niet kent en misschien wel de nummer 1 van de Top 40 haalt. Moet kunnen, toch? Denk maar aan liedjes als '15 miljoen mensen' en 'Tulpen uit Amsterdam'. En wat heeft 'Zoutelande' dat Huizen niet zou hebben? Met een bekende melodie kom je al een heel eind. Wat dacht je van: 'Veertigduuzed minsen, in dat hele mooie darp aan 't water'? Voor het invullen van de rest van de songtekst kun je het Huizer Woordenboek raadplegen. Inzenden kan nog. In november zal een koor de inzendingen ten gehore brengen en een vakjury het Huizer dorpslied verkiezen.

Na het lezen van dit stukje hoop ik in Huizen weer wat vaker het Huizer dialect te horen. Gewoon uit de monden van drie nennetjes in de supermarkt, apeteersies op school en taatjes op de leugenbank bij de haven. Wie doet mee?

Steun de Historische Kring Huizen met een lidmaatschap voor slechts € 15,- per jaar en ontvang 4 keer per jaar De Ratel en geniet van vele voordelen.

Activiteitenagenda september:


12 september: Lezing 'De Gooische Stoomtram' - Ron Couvée, 20.00 uur in 't Visnet.

21 september: Fietstocht 'Sporen uit het verleden'. Verzamelen om 10.00 uur bij de Botterwerf.