Aantal verwarde personen stijgt fors

HUIZEN Het aantal meldingen van overlast door personen met verward gedrag in Huizen is dit jaar schrikbarend gestegen. Waren er tijdens het eerste halfjaar van 2018 61 meldingen, de eerste helft van 2019 stopte de teller pas bij 137 meldingen.

Dat schrijft burgemeester Sicko Heldoorn van Huizen bij de veiligheidscijfers voor het eerste halfjaar. "De cijfers zeggen niets over het aantal verwarde personen", benadrukt Heldoorn. "Er kunnen meerdere meldingen betrekking hebben op een en dezelfde persoon. In het district en de regio is er ook een toename zichtbaar, maar die is beduidend minder groot dan die in Huizen."

Volgens de politie, aldus de burgemeester in de brief aan de gemeenteraad, is het niet duidelijk waar de toename vandaan komt. Het kan meerdere oorzaken hebben, zoals een grotere bereidheid bij het publiek om deze personen te melden, een betere registratie door de politie óf - en waarom niet - een daadwerkelijke stijging van het aantal verwarde personen.
Alle drie de aspecten lijken een rol te spelen, denkt de burgervader. Zo zijn er aanzienlijk meer herhaalmeldingen over hetzelfde adres als in 2018. Wat wel opvalt is dat er maar zes adressen in beide jaren voorkomen. Ongeveer 40 adressen komen wel voor in 2018 en niet in 2019, terwijl ongeveer 65 adressen wél dit jaar voorkomen en nog niet in 2018 op de radar stonden. Over één adres kwamen dit jaar al 12 meldingen.