Erica (rechts) aait de robotkat die een lekker plekje heeft gevonden in het Geheugenhuis bij Trui op schoot.
Erica (rechts) aait de robotkat die een lekker plekje heeft gevonden in het Geheugenhuis bij Trui op schoot. Foto: Bob Awick

Erica regelde robotkat Pommetje voor bezoekers van het Geheugenhuis

Erica regelde met behulp van sponsors en gulle giften een bijzondere huisgenoot voor de bezoekers van het Geheugenhuis: robotkat Pommetje.

HUIZEN Erica van Capelle (73) bezoekt zelf regelmatig het Geheugenhuis in buurthuis De Draaikom. Ze voelt zich er thuis tussen de andere bezoekers, die allemaal in meer of mindere mate problemen hebben met hun geheugen. Erica wist uit ervaring dat een dergelijke robot een positief effect kan hebben op mensen met geheugenproblemen. Daarom regelde zij een eigen robotkat voor de dinsdag- en donderdaggroep van het Geheugenhuis.

"Mijn zus Wilma had onlangs voor haar 85ste verjaardag een robotpoes gekregen. Ze heeft alzheimer en dus ook problemen met haar geheugen. Door met de robotpoes te knuffelen, begon ze langzaam weer een beetje te praten. Dat vond ik zo ontroerend dat ik mensen ging benaderen om een bijdrage te geven, zodat hier ook een robot kon komen."
Uiteindelijk vond ze zes lieve vrienden en vriendinnen bereid om een bijdrage te geven en deden ook Art Supplies Het Gooi en Oranje Naald een duit in het zakje. "De robotkat kost 179 euro en gebruikt 9-volts batterijen. Toen ik het geld bijeenhad, heb ik de kat besteld."
Inmiddels hadden de bezoekers van het Geheugenhuis al kennis kunnen maken met een robotpoes. Een van de bezoekers heeft namelijk thuis robotpoes Minoes en had deze meegenomen om kennis te maken. Daar had de groep positief op gereageerd.
Afgelopen donderdag stond daar ineens een grote doos als verrassing voor de bezoekers: hun eigen vaste huisgenoot robotkat Pommetje. "Ik wilde per se die naam aan de kat geven omdat mijn zus altijd gek op die naam is geweest", vertelt Erica.

Ontroering

"Het heeft echt een heel mooi effect", vertelt vrijwilligster Joke die regelmatig naar het Geheugenhuis komt. "Iemand die normaliter moeilijk uit zijn woorden komt, sprak ineens een hele volzin. Dan sta je wel met tranen in je ogen van ontroering. De reacties waren heel leuk."
In het Geheugenhuis komen mensen met verschillende mate van geheugenproblemen. Sommige mensen vergeten weinig. Anderen weten nog maar weinig en spreken moeilijk. Niet iedereen is meteen dikke vriendjes met de nieuwe huisgenoot. Een van de bezoekers is nog wel wat wantrouwig zo de eerste dag, ook al komt er heel voorzichtig een hand naar voren om heel even te voelen. Anderen genieten juist van het gezelschap.

Miauwen

De kat kan miauwen en zijn oortjes bewegen. Ook kunnen zijn ogen dicht. Vooral het spinnen is fijn om te horen. Dan heeft robotkat Pommetje het naar zijn zin. Soms slaapt de kat in en blijft hij stil. Als je hem aait dan miauwt hij ineens. "Ik schrok", zegt een van de bezoekers bij zo'n onverwachte miauw. Ze zorgt er wel voor dat de kat niet van haar schoot af glijdt. Pommetje kan ook een beetje gaan liggen. Dan wil de kat dat je over zijn buikje aait. Als de een een kopje thee drinkt, kan de robotkat rekenen op de schoot van een andere bewoner, zoals Trui. Die zit uiteindelijk heerlijk met de kat op schoot en aait hem regelmatig, wat een hoop gemiauw oplevert. Er zit weinig verschil met hoe een echte kat zich zou gedragen. Hij heeft wel een stuk minder 'onderhoud' nodig. Geen eten of drinken en geen bezoek aan een kattenbak. Alleen een regelmatige stroomvoorziening door middel van batterijen.
"Deze is alleen voor de dinsdag- en donderdaggroep. Ik zou er graag nog een voor de andere bezoekers van het Geheugenhuis willen aanschaffen. Daarom wil ik graag een oproepje doen", meldt Erica. "Mensen kunnen daarvoor een bijdrage storten op NL 24 ABNA 0550 1276 74 ten name van J.E. van Capelle onder vermelding van 'robotpoes Geheugenhuis'. Hopelijk kunnen dan ook anderen snel genieten van zo'n gezellige huisgenoot."

'Dan sta je wel met tranen in je ogen van ontroering'