Ruim 8 ton tegoed in fraudezaak

HUIZEN De afdeling Openbare Werken, waar de ontslagen teamleider werkte, had uiteindelijk 829.497,37 euro aan tegoeden uitstaan bij veertien bedrijven. Dat blijkt uit de mededeling van wethouder Marlous Verbeek aan de gemeenteraad.

Ze stuurde deze mededeling naar aanleiding van vragen in de gemeenteraadscommissie twee weken geleden. In het rapport van Deloitte, dat onderzoek deed naar de frauduleuze werkwijze van de ontslagen ambtenaar, stond slechts een bedrag van 641.567 euro vermeldt.

'De tegoeden die Deloitte noemt, zijn de tegoeden die Deloitte heeft bepaald op peildatum 31 december 2017', aldus de mededeling. Van drie bedrijven wijken de bedragen af. Bij een van de bedrijven lag het tegoed lager en dat is inmiddels allemaal teruggekregen of omgezet in werk.
Bij twee bedrijven staat nog een bedrag open. Een van de bedrijven gaat nog werk leveren tegen het openstaande bedrag van 9.711,57 euro. Een ander bedrijf betwist het tegoed van 330.168,89 euro. Hiervan is inmiddels al 166.923,69 binnengehaald door facturen van het bedrijf niet te betalen. Het bedrijf betwist namelijk de claim. De gemeente wil het resterende bedrag van 163.245,20 euro binnenhalen via een juridische procedure.
Vanavond, donderdag 26 september, bespreekt de raad de memo en de onderzoeken in de zaak in de gemeenteraadsvergadering.