Infiltratiesysteem wordt gekoppeld aan de regenpijp.
Infiltratiesysteem wordt gekoppeld aan de regenpijp.

Regenwater dringt in bodem door regenwaterinfiltratie

HUIZEN Teeuwissen Rioolreiniging stond dit jaar met een kraam op de Huizerdag om te vertellen over regenwaterinfiltratie. Door de grote belangstelling organiseert het bedrijf op dinsdag 15 oktober een informatieavond over dit onderwerp.

"Door de grote regenbuien in juli stonden de straten in 't Gooi helemaal blank. Dat heeft voor veel problemen gezorgd, zoals ondergelopen straten en tunnels en weggedreven putdeksels", vertelt Robert Kos, commercieel adviseur bij Teeuwissen. "Door de klimaatverandering is de kans groot dat we te maken krijgen met zwaardere regenbuien en drogere zomers. Door die droge zomers daalt het grondwaterpeil."
Robert legt uit dat infiltreren een milieuvriendelijke en duurzame oplossing is om overbelasting van het riool te beperken en een positieve uitwerking heeft op de grondwaterstand. "Met infiltreren laat je het regenwater wegzakken in de grond. Nu wordt het regenwater via het riool afgevoerd naar een afvalwaterzuivering of naar grachten, sloten of een andere afwateringsplek. Maar als het heel hard regent, kan het riool die hoeveelheid niet aan met als gevolg dat de straten, tunnels en kelders blank komen te staan. Een ander probleem is dat tegenwoordig veel tuinen bestraat zijn en het regenwater niet kan wegzakken. Met een infiltratiesysteem koppel je de regenpijp van de riolering af en kan het regenwater via een slibvanger worden geleid naar een infiltratiekrat of je kiest ervoor om het regenwater direct in een onderhoudsvriendelijke infiltratieput te laten lopen. Deze kratten en putten worden in de tuin gegraven en het water sijpelt dan langzaam de grond in. Een andere optie is om een combinatie te maken met een bak waar een pomp in zit. Dat water kun je gebruiken voor het doorspoelen van het toilet of om de tuin te besproeien."

"Tijdens de informatieavond leggen de specialisten van Teeuwissen het infiltratiesysteem uit. Bezoekers kunnen in gesprek gaan en zich inschrijven voor een persoonlijk bezoek, want een infiltratiesysteem is altijd maatwerk. Tijdens zo'n bezoek worden capaciteitsberekeningen per locatie gemaakt en de verschillende mogelijkheden besproken, van de afkoppeling tot en met de infiltratie."

De gratis informatieavond op 15 oktober is van 19.30 tot circa 20.30 uur aan de Bestevaer 50 in Huizen. De inloop is vanaf 19.15 uur. Opgeven kan via de site www.teeuwissen.com tot en met vrijdag 12 oktober. Op de site staat ook meer informatie over regenwaterinfiltratie.