Wethouder Verbeek tijdens de schorsing in overleg met de 'baas' van de ambtenaren en mensen van de communicatieafdeling.
Wethouder Verbeek tijdens de schorsing in overleg met de 'baas' van de ambtenaren en mensen van de communicatieafdeling. Foto: Carin van den Berg

Stevig fraudedebat gemeenteraad

HUIZEN De gemeenteraad heeft afgelopen donderdag zo'n vier uur gedebatteerd over de onderzoeken naar aanleiding van de frauderende teamleider van de afdeling Wijkbeheer en Service. Tijdens het debat slonk het vertrouwen in wethouder Marlous Verbeek zodanig dat er een motie van wantrouwen tegen haar werd ingediend.

Het verzoek van het college was om de uitkomsten van de onderzoeken ter kennisgeving aan te nemen. Daarover was al veel gemor in de raad, want die wilde dat de fraude - en met name de angstcultuur waar deze in kon plaatsvinden - stevig wordt aangepakt.

Het debat kantelde de negatieve kant op voor de wethouder na vragen van het CDA over het aanpakken van een lek in het gemeentehuis. Toen de wethouder namens het college pertinent weigerde om dit lek te onderzoeken en totaal niet meegaf bij de wens van een groot deel van de raad om hier stappen in te ondernemen, volgde er een lange schorsing van de vergadering op verzoek van de gemeenteraad.
Na deze schorsing bonden de coalitiepartijen in, maar drongen wel aan op een strenge aanpak en terugkoppeling over de te nemen maatregelen om fraude in de toekomst te voorkomen. GroenLinks pakte echter door en diende een motie van wantrouwen in. Uiteindelijk werd die motie alleen gesteund door GroenLinks en Leefbaar Huizen.

11